Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

John D. Rockefeller, Cornelius Vanderbilt, Andrew Carnegie, Henry Ford a J.P. Morgan. Ľudia, ktorých mená sú aj v dnešných časoch v USA veľmi často frekventované, môžeme si ich všimnúť napísané v názvoch ulíc či na priečeliach budov. Tieto mená sa veľkou mierou spolu podieľali na budovaní Ameriky a formovaní do podoby, v akej ju poznáme dnes. Títo muži sú stelesnením amerického sna, pretože takmer všetko, čoho sa ich ruky dotkli, sa premenilo na zlato. A toto je dokumentárny seriál o ľuďoch, ktorí svojím úsilím a neochvejnou vierou v silu pokroku a inovácie spravili z jednej bývalej kolónie zviechajúcej sa z ničivej občianskej vojny prosperujúcu svetovú superveľmoc. (beso74)

(více)

Recenze (17)

AngryPotato 

všechny recenze uživatele

Velkolepá podívaná, aneb i dějepis se dá strávit příjemně. Historie je odkryta. A né vždy to bylo tak růžové, jak se o tom učíme v učebnicích. Tvrdé praktiky vedené k vytvoření monopolů si jistě na hrob nikdo nenapíše. Důležité ovšem je, co velkolepého se těmto pánům za život povedlo a jaký obrovský význam to má pro dnešní civilizaci. Dechberoucí efekty, doplněné epickou hudbou (zejména Two steps from hell tomu dala třešničku) a výpovědi lidí jako Donald Trump tomu všemu dalo ten správný nádech velkoleposti. Strhávám hvězdičku kvůli neustálému, místy až nepříjemnému opakování toho, co už se stalo (jakoby to divák sledoval jen od půlky). ()

divisak 

všechny recenze uživatele

Nakonec dávám tři... Doslova unavující opakování informací dosti pokazilo první příjemné dojmy. Opravdu jsou Američani tak nadutí nebo omezení, že jim po každých cca 10 minutách musí být připomínáno, jak byly Spojené státy v průběhu 19. století na ekonomickém vzestupu? Jinak pro mne mnoho zajímavých informací, viz elektrické křeslo - jeden z Edisonových vynálezů. Také by ale neuškodilo v cyklu připomenout, že i když byl Nikola Tesla americký vynálezce, že byl srbského původu. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jsem unešen touhle fantastickou záležitostí! Tohle je mix hraného seriálu s dokumentárními vložkami v podobě dobových záběrů a doplňujících komentářů dnešních "velkých zvířat", jako jsou třeba Donald Trumph, Stephen Wozniak a spousta dalších multimilionářů, filantropů a CEOs všech možných gigantů. Tento čtyřdílný seriál má tak vychytaný vizuál a obrovskou a hlavně přesnou informační hodnotu, že to není ani náhodou naposled, co jsem si tenhle skvost pustil. Historie obecná + historie technologická + historie ekonomie + osudy obdivuhodných velikánů. Cornelius Vanderbilt - železnice, John D. Rockefeller - ropa, Andrew Carnegie - ocel, J.P. Morgan - elektřina a Henry Ford - auta. Všichni v tomto seriálu jako nenávidění rivalové, kteří pohnuli nejen Amerikou, ale celým světem. Doporučuju! ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"JUST GIVE ME THE DAMN NUMBERS!" ------------ Veľmi kvalitná dokumentárna záležitosť o najväčších predstaviteľoch kapitalizmu a industriálnych inovácií svojho obdobia. Šesť mien, šesť strhujúcich príbehov, pútavo spracovaných, cestou od útleho veku až na vrchol. Dokument je počas celej svojej dĺžky neprestajne komentovaný významnými osobami kapitalizmu, spomeniem napríklad Steve Wynn, Jim Cramer, Jack Welch, Steve Case, Russell Simmons, Wozniak, no a samozrejme nechýba ani Donald Trump. Na počudovanie má dokument pomerne vysoké hodnotenie, keď vezmeme do úvahy, koľko odporcov takéhoto ekonomického systému a aj Ameriky sa na ČSFD nachádza. Čím to asi bude? Aaah, je to jasné. ()

rounen 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokumentární seriál, co kdy byl natočen... poukazuje na počátky Ameriky od roku 1880, kdy se postupně rozvíjel průmysl... je to spíše audio-vizuální podívaná, do které občas vstupují vyprávěči... ale celkově to má tak silný náboj, zásluhou geniální temné hudby (podobně jako Hans Zimmer), která tam hraje různě upravovaná po celou dobu... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama