Reklama

Reklama

Muž, který zachránil svět

(neoficiální název)
  • Dánsko The Man Who Saved the World (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

26. září 1983 se na sovětské vojenské základně spustil alarm upozorňující na vypuštění několika amerických balistických střel směřujících k Sovětskému svazu. Plukovník Stanislav Petrov se v rozporu s protokolem rozhodl varování satelitů nepotvrdit, a s velkou pravděpodobností tak zabránil spuštění jaderného protiútoku proti západnímu bloku. Později se ukázalo, že se jednalo o falešný poplach.
Polohraný dokumentární film Muž, který zachránil svět přináší divákům příběh noci, která mohla změnit dějiny, a mapuje také osudy zestárlého hrdiny, který žije v osamění v moskevském bytě – deprimovaný, bez přátel a kontaktu s rodinou. Petrov se s týmem dokumentaristů vydává na cestu do Spojených států, kde převezme cenu v OSN a setká se s několika americkými celebritami, včetně jeho nejoblíbenějšího herce Kevina Costnera. Ve filmu se dále objeví Walter Cronkite, Robert De Niro, Matt Damon a Ashton Kutcher.
V době, kdy opět roste napětí mezi východem a západem, je film vysoce aktuální a upozorňuje na nebezpečný potenciál jaderných arzenálů obou velmocí, které i po skončení Studené války zůstaly v pohotovostním režimu, schopné odpálit jaderné střely do několika minut. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Zet 

všechny recenze uživatele

Otřesně natočený dokument. Není to ani tak o tom kritickém incidentu, jako spíš o Stanislavu Petrovovi, který udělal sice zásadní rozhodnutí svého života, ale sám o sobě mě nepřišel nijak zvlášť zajímavý, ani sympatický. K tomu tuna hraného materiálu, který neměl s dokumentem nic společného. I na Wiki se o té události dozvíte víc. A hlavně, stylem natočení některých situací mě to přišlo příliš hrané, nastrojené a místy schválně kvůli dramatičnosti i zkreslené, jako bych se snad díval na nějakou reality show. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Není to úplně dokonalo-perfecto-srdcoidní, na to tam přecejen občasu ukápně nějakej ten patos (ikdyž poměrně vkusně) a v jistý moment se tam až moc opakuje banální (ikdyž důležité) zdůrazňování toho co vše by hypotetická jaderná válka znamenala.... Na druhou stranu je to ale úžasně matoucí (fakt se nechytám v rozpoznávání co je jakš takš autentické a co je se vším všudy na efekt zahrané), dědek je krásně nerudnej.. a navíc je tam Costner kterému z očí kouká, že je asi stejnou měrou poctěn jako zahnán do poměrně trapné situace (protože, co si chcete povídat s dědkem kterej mluví jinou řečí a jeho hrdinství spočívá v tom, že v rozhodující chvíli to risknul a neudělal nic :D )... Klidně tam dokopnu na sílu i tu pátou rudou hvězdu... vždyť co už... ()

Reklama

Caa 

všechny recenze uživatele

Nejde o dokument v pravém slova smyslu, ale spíše o životopisný film, ve kterém hraje Stanislav Petrov sám sebe. Místo s reportérem před kamerou rozmlouvá s tlumočnicí Galinou, která ho doprovází na cestě do Ameriky. Rozhovor těchto dvou rozdílných a přesto si blízkých lidí je kombinovaný s retrospektivními scénami, které mají divákovi pomoct pochopit, proč se Petrov v klíčovém okamžiku "rozhodl srdcem a nikoliv rozumem". P.S. De Niro a Damon se ve filmu jen mihnou, stejně jako Ashton Kutcher. Trochu prostoru dostane pouze Kevin Costner. ()

Ihuj 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaná látka. O mnoho lepší dojem, než podobný film o Vasiliji Archipovovi (Karibská krize). Nápad, že svět zachránil nerudný zlý děděk. Pasáž s Costnerem a analogie se vztahy v rodině. A zejména ta hraná část z minulosti. Film vyvolává přesně ty pocity, co si člověk se záchranou světa spojuje. A narozdíl od amerických blockbusterů se tady nejedná o fikci. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Keď si človek uvedomí ako veľmi blízko sme boli ku globálnej katastrofe, tak to mrazí. Dokument nie je o 26. septembri, ale o človeku ktorý to zvrátil. Trošku chaos a tvorci dokumentu mali viac času venovať tejto udalosti ako stretnutiam so slávnymi osobnosťami. Neviem čo si mám o tom celom myslieť. 31/2* ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno