Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (104)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Nechci nijak shazovat snahu tvůrců při přípravě dokumentu, jeho informační hodnotu, kterou v mnoha pasážích bezesporu má a ani to, jakým zlým a zvráceným člověkem Karel Vaš zcela jistě byl. Nicméně s tak silným tématem se má zacházet jinak. Bohužel často až amatérské zpracování (celkově se mi grafika a titulky vůbec nelíbily, informační titulky u jednotlivých osob používány zcela nahodile - jednou měla funkci daná osoba tu, podruhé zas jinou), někdy urputná snaha tvůrců udělat z Vaše padoucha a fanatika za každou cenu - tím určitě neříkám, že nebyl, ale s množstvím zdrojů a následně faktů se mohlo pracovat ještě mnohem důsledněji, 60. a 70. léta mi přišla úplně zbytečně marginalizována a bagatelizována. Co mi ale vadilo ze všeho nejvíc, byl výrazně zkrácený sestřih promluv Vaše, který spíše dění glosoval a jeho slova do konceptu až nápadně přesně a okatě zapadala. Jestli Vaš v dokumentu celkem mluví deset minut, tak je to moc. Tohle mělo být přesně obráceně, nebo alespoň měli tvůrci dát ve výsledné formě dokumentu Vašovi více prostoru se "obhájit" (čti shodit/zesměšnit atp., protože pán, ač 96-ti letý, to měl v hlavě velmi dobře "srovnáno" i po letech), zvlášť když se v zajímavostech k tomuto filmu dočteme, že rozhovor trval přes osm hodin. Suma sumárum - téma za silné 4*, zpracování za 2*, celkem 3*. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Kardinální idiot, diletant, prašivý bídák či doktor práv - to vše je pan Kaše. Mně sic nikoho na provaz neposlal, avšak připojuji se k stádnímu názoru "Kšeho na kaši!". A pro ty co neví, co je Kaše, posílám vysvětlení z otevřeného zdroje informací (wikipedie): "Bramborová kaše se připravuje tak, že se oloupou, vyperou a uvaří brambory, pak se rozmixují a přimíchá se do nich mléko, sůl a máslo." Jelikož je to otevřený zdroj, tak prosím neinterpretujte tenhle poznatek dále - mohli by jste být za hlupáky. 74% ()

Reklama

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia zohnali Karla Vaša krátko pred jeho smrťou a spravili s ním rozhovor, ktorý trval 8,5 hodiny v kuse. Dojem som skôr mal taký, že vlastne ani nešlo o rozhovor, lež o Vašov monológ. Tvorcovia si dali tú námahu zaobstarať všelijaké zapatrošené archívne dokumenty z Ruska a kto vie ešte z kade, zohnali deväťdesiatročných dedkov pre svedectvá, no dopriali Vašovi ten luxus rozprávať bez toho, aby ho akokoľvek konfrontovali. Príde mi to jednoducho ako nevyužitá príležitosť. Vzhľadom na dĺžku materiálu, ktorý s Vašom natočili, som trochu skeptický aj voči tomu, čo z toho nastrihali. Domnievam sa, že keď mám osem a pol hodiny materiálu, tak vytiahnuť z toho nejakých pätnásť až dvadsať minút musí byť nutne nedostatočné a silno skreslené. Zaujímalo by ma viac toho, čo Vaš hovoril, ale zase možno to boli nejaké nedôležité omáčky – netuším. Každopádne, téma Karla Vaša – a komunistických (obzvlášť nepotrestaných) zločincov ako taká – je veľmi dôležitá. Dokument Vrahem z povolání je cenné dielo, ktorému som rád. Napriek tomu si myslím, že téma tejto vážnosti a dôležitosti si zaslúži podrobnejšie a nestrannejšie spracovanie, no najmä bez zbytočných dramatických či glosátorských prvkov. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Beštia z Užhorodu, asi tak by mohol znieť bulvárnejší názov filmu, ak si z filmu vyberieme len to hlavné o tomto fanatickom komunistovi a prisluhovačovi sovietskej moci na našom území. A ono všetky tie získané dokumenty asi neklamú, nech si Vaš hovorí na kameru, čo chce, a počíta svoje obete na prstoch jednej ruky. Existuje porekadlo, že na každú sviňu sa voda varí, ale tentokrát neplatilo a ako Vaš vykĺzol zo socialistického väzenia, tak na neho bola demokracia krátka a spokojne dožil v domove pre seniorov ako nevinný občan. Výborne natočený dokument a je šťastie, že sa stihol natočiť ešte za života posledných obetí alebo ich detí, keďže všetci boli už vo veku okolo osemdesiatky. Ďalší film ako povinné čítanie pre obhajcov komunizmu, ktorým by mohol otvoriť oči. –––– Tak Bedřichu, 15 let, nebo provaz? ()

B4TM4N odpad!

všechny recenze uživatele

Rozverný lynč (nejen) z úst soudobého kádrováka Davida Černého, pózujícího zásadně před svými klenoty, prokládaný četnickohumoreskovými přehrávanými (a velmi přehrávanými) pasážemi a smrští místy velmi bulvárně podávanými pravděpodobnými pravdami autorů. Burleska o jednom neoddiskutovatelném lidském monstru tak zároveň divákovi poskytuje především útěchu, že Pravdu! inscenující autoři dnes nemají k dispozici Vašovy nástroje a aparát - i když po tom velmi okatě touží. Naštěstí drží v rukách pouze propagandistické manýry ve střižně i kolovrátkovém narativu vypravěče, které při kritickém čtení zbavuje tento dokument posledních zbytků smyslu a relevance. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Rozhovor s Karlom Vašom trval osem a pol hodiny. Vaš hovoril v kuse – bez akejkoľvek prestávky na jedlo či záchod. (Illioplius)

Reklama

Reklama