Reklama

Reklama

Halimina cesta

  • Chorvatsko Halimin put
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Halima přišla během války v Bosně o syna a snaží se dopátrat jeho ostatků. Na své cestě musí tato trpící muslimka se silnou vůlí najít neteř, což s sebou přináší nejedno záhadné odhalení.
 Halima přišla během války v Bosně o manžela i syna. Oba byli pohřbeni v jednom z masových hrobů, Halina však touží nalézt jejich ostatky. Díky DNA se jí podaří najít manžela, místo synova úložiště je však záhadou. Na své cestě za nalezením synových ostatků musí tato silná muslimka najít i vzdálenou neteř, což s sebou přináší nejedno záhadné odhalení. (Cinemax)

(více)

Recenze (31)

janesX 

všechny recenze uživatele

Tento komentár môže obsahovať prezradenie deja. Halima je v poslednej tretine filmu konečne zavedená do obrovskej haly s ľudskými kostrami, k svojmu identifikovanému synovi. Drží ho za kosti, ktoré ešte pred nedávnom boli ľudskou rukou a hladí ho po lebečnej kosti, ktorá ešte pred nedávnom znamenala usmiatu ľudskú tvár. Vtedy dochádza k najintenzívnejšiemu momentu filmu. No potom príde ešte jeden moment, brutálny a skľučujúci. Ten už prezrádzať nebudem. V dnešnej dobe (ku ktorej rátam aj roky deväťdesiate) toľká nenávisť? Žiaľ Bohu áno. Kto dobre nerozumie etnickým vzťahom, ktoré stáli v zárodku vojny v Juhoslávii, pre toho je tento film ako stvorený. Ale kto sa nad tým zamyslí hlbšie, príde zase iba na to, že tie naše náboženstvá ešte stále prinášajú utrpenie, vojny a nenávisť. Tento film vám neukáže v dobrom svetle ani moslimov, ani kresťanov a upozorňuje práve na to, ako by to vo svete nemalo byť. V tomto kontexte môžem povedať, že v prítomnosti aj naša mierotvorná Európska únia naozaj nevie, s čím si zahráva, prinajmenšom dovtedy, kým existujú náboženstvá také ako ich poznáme.  Musím ešte pochváliť hercov, stále si totiž viac začínam myslieť, že to balkánske herectvo je v Európe to najprirodzenejšie. Veľmi blízko k piatim hviezdám. 84%. ()

Chosef76 

všechny recenze uživatele

Silný příběh jedné rodiny v bývalé Jugoslávii. Některé momenty mě děsí ve filmu, vůbec si to nedokážu představit v reálném životě ...málokdo z nás...90% ()

BaruM 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání jsem měla silnou depresivní pachuť, protože to bylo tak syrový, bolestivý a podání herců tak uvěřitelný, že jsem si tento příběh podle skutečnosti dokázala živě představit. Největší neštěstí je přijít o dítě, a takovýmto způsobem.. nenacházim slova. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Balkánský územní, národnostní a náboženský konflikt, který naplno vzplanul již před 1. světovou válkou, vrcholil v 90. letech. Osudy obyčejných lidí, kteří čelili této genocidě, jsou tématem tohoto realisticky natočeného filmu s depresivní a syrovou atmosférou, která se dostane pod kůži. Silný a smutný příběh, který musí silně zasáhnout každého "normálního" člověka. Plný počet ale neuděluji  - pro pocit určitého amatérismu v mnoha ohledech provedení snímku i v hereckých představeních. 75%. ()

anillvap 

všechny recenze uživatele

Byla jsem trošku zklamaná, když jsem zjistila, že film se zakládá méně na skutečné události, než jsem si původně myslela. Každopádně se však jedná o solidní drama ukazující pravou problematickou tvář Balkánu. Z mého pohledu bych film doporučila každému koho problematika Balkánu zajímá. Měla bych pouze jedinou výtku - proč se uchylovat tolik k lacinému citovému vydírání? V kinosále koncem filmu nezůstalo snad jediné oko suché... ()

durkes 

všechny recenze uživatele

Téma fajn, prostredie drsné, priemerané..... ale natočené to bolo tak poloamatérsky a vo mne to nevyvolalo žiadne emócie, čo by film s touto témou mal........tak zaujímavá balkánska kinematografia, ale pre mňa nič zapamätaniahodné......na jedno pozretie ()

olgab 

všechny recenze uživatele

Smutný a zároveň silný příběh několika rodin a sousedů, odehrávající se před, během a po válce v bývalé Jugoslávii. Všichni žili poklidným životem než je rozdělilo náboženství, potažmo válka. Během pomalu rozkrývajícího se tajemství, ze kterého věděl každý zúčastněný jen část, přichází na závěr ten největší šok. V poslední třetině a hlavně na závěr filmu prostě nemůžete nebrečet. Snímek vzdáleně připomíná Villeneuveovy Požáry. ()

kysilkalukas 

všechny recenze uživatele

Životní osub byl tragický který by asi nikdo z nás nechtěl zažít.Pokuď člověk nezná co se v té době stalo,bude muset googlit jelikož film skáče z minulosti do přítonosti a zas do minulosti,chvilkama jsem se ztrácel.Kdyby to bylo o nalinko víc líp natočený přidal bych ještě hvězdičku. ()

cyglos 

všechny recenze uživatele

Film, který je civilní ve výběru herců, exteriérů,podání. Film, který může vytvářet dojem, že se v něm člověk složitě orientuje, ale záměr se podařil skvostně, opravím se, tak věrohodně, že navozuje nutnost zapojit do přemýšlení diváka. A o tom on je. Víra, výchova, pochybnosti, hledání, smutek, boj s každodenním životem, tajemství,válečná traumata. Pokud by film sklouzl k polopatičnosti, chyběla by potřeba přemýšlet o souvislostech. Hlavní představitelka hledá pravdu, ale cesta k ní jde ruku v ruce s kamerou a naší snahou pochopit. Jednoduchými prostředky a režijním vedením. Hudba jen podmalovává nezbytné. V syrovosti záběrů je zvláštní poetično. Myšlenkové návraty se od děje liší v barevném podání, a to mi stačilo. Opět nebyla potřebná jiná forma. Dlouho jsem neviděl tak syrové drama v souhře životních osudů. A scény, které chytí diváky za srdeční tepnu jsou dostatečné i v tom výrazovém minimu. Zbytek je na divákovi. ()

Reklama

Reklama