Reklama

Reklama

Generation Iron

Trailer 2

Obsahy(1)

Jedná se o dokumentární snímek z kulturistického světa, kde nahlédneme nejen do zákulisí kulturistických soutěží, ale i do běžného života několika borců. Film je situovám a určen pro širší spektrum publika. Zjistíme tak co pojem "kulturista" všechno obnáší. (Expertt)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (84)

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Kulturistika spadá do unikátní kategorie, je to sport, je to zábava, je to životní styl a je to taky umění. Takže musíte mít cit sochaře a vytesat svoje tělo." - Arnold Schwarzenegger ...Arnie slovy zkušeného profíka vystihl hlavní myšlenku a já jako úplný neználek nahlédla do světa namakaných, upocených, soupeřících samců. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Dokument výborný, ale chyběla mi tam problematika stravování a hlavně steroidů + dalších látek na podporu tvorby svalů. Jinak osobně kulturisty moc neuznávám, podle mě je to psychická porucha vycházející z nějakých komplexů z dětství podobně jako třeba anorexie, akorát na rozdíl od anorexie je kulturistika lépe prodejná. ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Generation Iron (2013) se zaměřuje na adepty (Phil Heath, Kai Greene, Branch Warren, Dennis Wolf, Ben Pakulski, Hidetada Yamagishi a Roelly Winklaar), kteří mohou získat sošku Sandowa a titul Mr. Olympia 2012. Victor Martinez zde má také poměrně dost prostoru, ale proti ostatním je znevýhodněn šestiměsíčním tréninkovým skluzem. Mickey Rourke se v dokumentu neobjeví, ale diváci ho uslyší jako vypravěče. Jako speciální hosté vystoupí: Jay Cutler, Ronnie Coleman, Lou Ferrigno a Arnold Schwarzenegger. Nemůže chybět Mike Katz, který stále nemůže najít své triko. Kai Greene rozhodně překvapil svým uměleckým nadáním. V porovnání s původním dokumentárním filmem Pumping Iron (1977) chybí nějaké to napětí a rivalita. Současná kulturistika (bodybuilding) by měla ubrat na objemu a více se zaměřit na estetiku, protože vypouklé břicho nevypadá u některých soutěžících vůbec hezky. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Dávno je pryč doba kdy ulicemi procházeli muži zocelení válkou nebo prací na statku kteří na sobě nějaké ty svaly měli.Dnes se ulice hemží vychrtlými plyšáky které by v případě nebezpečí musela bránit i babička o holi.Filmový dokument GENERATION IRON ani zdaleka nedosahuje kvalit podobného filmu PUMPING IRON,ale i v tomto dokumentu z roku 2013 je vidět kulturistický svět v trochu jiném světle.Každý kulturista se už od nepaměti snaží přesvědčit přihlížející,že není jen tupá hora svalů,ale že má život jako ostatní,sice trochu podřízený cvičení a stravě,ale manželku i děti si jako běžný smrtelník může i při své profesionální zálibě dovolit.Dobrovolně se dřít spoustu hodin v posilovně je pro mnoho lidí nepochopitelné,ale kulturisté si to vždycky zdůvodní,je to pro ně určitá životní filozofie.Z dokumentu jsem vypozoroval že vyrýsovanost svalů ustoupila mohutnosti.A opět i v tomto sportu jsou dvě odlišné metody tréninku jako Stallone versus Lundgren ve filmu Rocky IV.Někteří kulturisté trénují v obyčejných posilovnách s minimálním dohledem při tréninku a pak jsou tu tací kteří trénují v moderním prostředí přímo pod lékařským dohledem.Závěrem je zde prezentována soutěž Mr.Olympia 2012 kterou vyhrál Phil Heath.Ať vyhraje nejvyšší kulturistickou soutěž kdokoliv legendu Arnolda Schwarzeneggera nikdo nikdy nemůže zastínit. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

I po letech, kdy Pumping Iron změnil způsob nahlížení na kulturistiku jako na odchylku od normy, se při pohledu na profi kulturistiku nic zásadního nezměnilo. Hlavní protagonisté působí jako přerostlé obludy na steroidech, které neřeší nic jiného, než kolik kalorií už mají za sebou a kolik ještě před sebou, kolik sérií toho či onoho, a jestli ten či onen sval vypadá dobře. Často jde o samotáře žijící na okraji zájmu, kteří se dlouhé měsíce připravují na jeden až dva večery, kdy se napatlají, někdo je ohodnotí a dostanou cenu. Nejde jim snad ani o peníze, ale o ten pocit, že jsou Mr. Olympia. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Vlad Yudin řekl, že nejtěžší natáčení bylo s Kaiem Greenem v jeho malém bytečku v Brooklynu, kam se muselo vtěstnat až 15 pracovníků filmového štábu. (RadimX)
  • Phil Heath se stal posledním vítězem Mr. Olympia, kterému osobně pogratuloval spoluzakladatel této soutěže a "otec kulturistiky" Joe Weider, jenž zemřel 23. března 2013 ve věku 93 let. (RadimX)
  • Na konci závěrečných titulků k filmu Generation Iron se objeví postarší muž, Mike Katz, jež rovněž účinkoval ve filmu Železný Schwarzenegger (1977), kde mu coby mladému kulturistovi ukradnou červené tričko, které v této scéně stále hledá. (Platom)

Reklama

Reklama