Reklama

Reklama

Generation Iron

Trailer 2

Obsahy(1)

Jedná se o dokumentární snímek z kulturistického světa, kde nahlédneme nejen do zákulisí kulturistických soutěží, ale i do běžného života několika borců. Film je situovám a určen pro širší spektrum publika. Zjistíme tak co pojem "kulturista" všechno obnáší. (Expertt)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (85)

Marze 

všechny recenze uživatele

Význam dokumentu pro mě byl osvětový, protože i když do fitka chodím (z jiných důvodů než růst svalů), nic o této komunitě nevím. Místo mainstreamového sportu se z něho stal sport kultovní. Jak se říká v dokumentu, většina lidí by na představení bodybuilderů nešla ani se vstupenkami zdarma a v publiku jsou většinou diváci, kteří někoho ze soutěžících znají. Ale ceny za vítezství v soutěžích narostly na sto tisíc, i půl milionu dolarů. A v závěru promluví i velký Arnold. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se nelze vyhnout srovnání s Pumping Iron, klasice s Arnoldem, ale dle mého má tento nový dokument formátem blíže k vynikajícímu "sportovnímu" dokumentu Spellbound. První dvacetiminutovka je opravdu epická, režisér zručně pradstavuje dva ústřední charaktery, kteří nemohou svojí filozofií být více odlišní a my zkrátka víme, že závěrečné utkání bude soubojem titánů. Skvělý klimax ale nevydrží a s dalším novým představeným borcem jsem se více a více ztrácel v postavách, které byly v konečném důsledku jenom do počtu. Dokument mohl být jenom o ústřední dvojce - šampiónovi a černém koni (Rocky vs. Clubber Lang). Prostříhat by dokumentu vůbec neškodilo, protože celá rozmáchlost a opulentnost mu nakonec zlomila vaz. Ale přesto všechno co zde píšu je to film VELKÝCH rozměrů a produkčních hodnot, který zvláště na velké televizi/plátně vynikne (i když původní hudba je opravdu tragická) a stojí za pozornost. 70 % ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi kulturistiku, asi je celkem jasné, že vás tohle zaujme. Jinak je to pohled na muže, kteří se o něco ve svém životě snaží a možná toho nikdy nedosáhnou. Chápu jejich snahu, chápu jejich úsilí, ale docela by mě zajímalo, co dělají tihle borci v šedesáti, sedmdesáti, pokud nejsou Arnold nebo Lou. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavý (dle hodnocení asi nejen pro příznivce posilování nebo kulturistiky), ale o profesionální kulturistice není, ukazuje jen přípravu na soutěž, a to především v posilovně a lehce škrtne o stravu. O tom dalším-steroidech, které jsou součástí i té "amatérské" kulturistiky, ani slovo, což je jako natočit dokument o Tomáši Rosickém a nezmínit ve dvou hodinách jediné jeho zranění. Kulturistika není sport, jako není sportem modeling. Sportovní aktivita, v tomto případě posilování, je prostředkem, samotné soutěžení sportem není. Dalšími prostředky k dosažení cíle-ideální postavy, jsou již zmíněné steroidy (užívané v mnohem větší míře než u jiných sportů) a přežírání se, které dává zabrat orgánům natolik, že o zdravém životním stylu nelze hovořit. Suma sumárum dokument ukazuje hlavně to hezké a ušlechtilé ze světa kulturistiky a někdo by mohl nabýt dojmu, že je to aktivita sice šílená, ale svým způsobem neškodná, což není pravda a dokument jako takový v tomto ohledu selhává. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Už je to jednoducho obludné, čo sa v kulturistike deje, kde sú zlaté časy osieho pásu, neskutočných rozdielov medzi pásom a hrudníkom, časy Arnieho, Haneyho, Zanea atď.? Nebolo to zlé, ale na taký Pumping Iron, ktorý je už desaťročia nedostižný, to nemalo ani v najmenšom, či už legendami, tak štýlom rozprávania, nostalgiou atď. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Největší počet získaných titulů Mr. Olympia drží Lee Haney a Ronnie Coleman, kteří zvítězili 8x. (RadimX)
  • Okrem mnohých miest po celých Spojených štátoch navštívili filmári aj sever Európy, konkrétne fínske mesto Lahti. (MikaelSVK)
  • Na konci závěrečných titulků k filmu Generation Iron se objeví postarší muž, Mike Katz, jež rovněž účinkoval ve filmu Železný Schwarzenegger (1977), kde mu coby mladému kulturistovi ukradnou červené tričko, které v této scéně stále hledá. (Platom)

Reklama

Reklama