Recenze (5 003)
Spojka pro Dallas (1994)
Našťastie či nanešťastie som nemal skúsenosť z predchádzajúcimi dielkami tohoto "tvorcu", tak ma to nepripravilo na to, čo som dostal. Akcia sračková, casting sračkový a jedna hviezda za síce silikónové ale predsa len v danej dobe fajn kozy. Aby som bol úprimný, tak nič iné v tom filme nestojí za zhliadnutie a aj toto len na prvé zhliadnutie, pretože lepšie nájdete v každom druhom péčku.
Rychle a nemožně (2023)
Opäť ďalšia skvelá jazda od osvedčenej francúzskej grupy. Síce to viditeľne trošku zosláblo oproti Badmanovi, Tarek Boudali je o niečo slabší ako Phillippe Lacheau, ale stále je to pecka. Taká iná variácia na Agenta Larsona, dostali sme opäť všetky možné easter eggy z celého sveta od Mission Impossible, cez Terminátora, Rýchlo a zbesilo, Indianu Jonesa atď. atď. Je to slabšie, ale stále lepšie ako drvivá väčšina konkurencie.
Smrtící výstup (2022)
Lacná srajda s TV lookom s niekdajšou teen hviezdou Ryanom Phillippom. Výprava slabá, akcia minimálna, dramatické pozadie nefunkčné, nudil som sa a to doslova.
Motýlek (2017)
Originál je originál, herecky to samozrejme ťahali dve esá, zdatne sekundoval charizmatický Roland Moller, ale originál je originál.
Lady Bloodfight (2016)
Ženský Krvavý šport, ktorý sa neťahá ani z kilometrovej diaľky na Bloodsport s Van Dammom, súboje možno neboli najhoršie, ale chýba tomu nejaká lepšia myšlienka, scenár bol písaný počas prestávky na WC, technicky to bolo tak na úrovni céčka.
Rebel Ridge (2024)
Slušný trilerík, ktorý žiaľ absolútne ale absolútne nevyužil svoj potenciál. Mohol to byť fajn mix Ramba First Blood a Reachera, dostali sme len čriepky z oboch, čo je veľká škoda, lebo hlavný hrdina mal veľký potenciál. Umelé naťahovanie tomu tiež moc nepomohlo. Ale určite jeden z pozerateľnejších snímkov od Netflixu.
Rozsudek smrti (2007)
Jeden zo snímkov pred mojou registráciou na ČSFD, takže som ho doteraz zabudol komentovať. Čo k nemu napísať? Napriek svojmu veku si doteraz pamätám mnoho scén, ako keby som to videl v posledných dňoch. Uveriteľné, dramatické, napínavé, špinavé a fakt že drsné. Toto by som nechcel zažiť, tá premena hlavnej postavy bola skvelá až nepríjemná, Kevin Bacon si to strihol bravúrne a ani ostatní z castingu sa nedali zahanbiť. Asi si to zopakujem s manželkou, nepamätám si, že by som to s ňou pozeral, uvidím. UPDATE: Takže som si to so ženou zhliadol a len dodám, že je to fakt drsný atmosférický triler bez pozlátka, bez štandardného happyendu a zopakujem sa, je to niečo, čo by som fakt že nechcel zažiť. Malo to emócie, malo to extrémnu porciu drámy, bolo to dospelé a špinavé, takýchto filmov veru moc niet.
Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023)
Objektívne by to mali byť tri hviezdy, bolo to rozťahané, bolo to málo akčné, hlavná spoluhrdinka viac spievala, ako by bolo zdravé, ale na druhú stranu sme sa dozvedeli dosť o hlavnom záporákovi celej série a navnadilo ma to na znovuzhliadnutie série, takže pridávam síce slabučkú ale predsa len štvrtú hviezdu. Technicky to bolo na úrovni samozrejme, ale ten technologický rozdiel oproti starej sérii je podľa mňa príliš veľký. Stará séria sa dala brať ako nejaké postapo z nášho sveta. Ale pri tejto je jasné, že sa o náš svet určite nejedná kvôli miere pokroku a je to vyslovene fiktívne, čo určite autorka kníh asi aj chcela, ale pre mňa neznalého predlohy to zásadne zmenilo nazeranie na príbeh a okolnosti v ňom. Postavy boli sympatické, človek im fandil napriek vedomiu, že bolo jasné, čo sa má stať, v podstate sme dostali niečo ako prequelovú trilógiu Star Wars, ktorá ale samozrejme je úplne iným majstrštykom oproti tomuto. Neľutujem zhliadnutie, ako vravím, dokonca ma to nakoplo pre opätovné zhliadnutie starej série s Lawrencovou, takže fajn film.
Rod Draka - Série 2 (2024) (série)
UPDATE PO DRUHEJ SÉRII: Už len stručne, pretože prevládajú pocity ako pri prvej sérii. Síce už nedostávame xy postáv nasilu, ale nepracuje sa dostatočne so sympatickosťou alebo nesympatickosťou tých existujúcich. Z Daemona urobili po sedem častí z ôsmych pacienta psychiatrickej liečebne, Aemond sa prediera dopredu, Aegon zasa padol na hubu, dostali sme už v druhej sérii viac drakov ako vo všetkých sériach GotT dokopy, ale to neznamená, že to postačuje. Už druhú sériu po sebe si jednoducho uvedomujem, že chýba tomu viac fantasy, ako tomu bolo v GotT. Áno, máme tu draky, ale v GotT sme mali čarodejnice, bielych chodcov, veštcov, mágov, meničom tváre atď., tu v danej dobe to ešte neexistovalo? Nevravím, že to sledujem len kvôli tomu, ale pôsobí to pre mňa osobne ako facka na oko, taký veľký rozdiel medzi dvomi seriálmi z toho istého sveta. Prísľub, že v tretej sérii sa už naplno rozbehne vojna, ma ženie dopredu, aby som ju očakával, ale popravde ma to s výnimkou štvrtej a siedmej časti viac uspávalo aj s manželkou, ako by si želal. Určite to už nie je ani zďaleka taký fenomén, ako jeho predobraz a predchodca.
Rod Draka - Série 1 (2022) (série)
Dobrá správa, dostali sme konečne po nie veľmi dlhej dobe možnosť návratu do fantastického sveta Game of Thrones. Zlá správa, toto nie je Game of Thrones. Áno, máme tu x drakov, na ktoré sme v GoT čakali dosť dlho, ale to nie je všetko. Jedná sa o komornejšiu variáciu na GoT, plnú lží a intríg, to áno, menej sexu oželiem, na to máme predsa porno, menej krvi, to je už horšie. Sympatickosť postáv je diskutabilná, lebo z klaďasov sa stávajú hajzli, z hajzlov klaďasi, skáčeme tu v čase ako na hojdačke a zbytočne rýchlo sa predstavuje množstvo postáv bez toho, aby tie staré dostali dostatok priestoru. Hlavným ťahákom je samozrejme výborný Matt Smith a jeho famózny Daemon, ale aj ten ustúpi pred záverom ostatným a jeho správanie je tiež ako na hojdačke. Chýbajú tu sympatické postavy typu Starkovcov, Khal Droga, Bielych chodcov, či sympaticko-nesympatické typu Lannisterovcov, atď. atď., aj postavami aj herecky to bola iná liga a to už nehovorím o tom, že všetky detské postavy v HotD stoja za hovno, pri ich raste a dospievaní to nejako tvorcovia neustriehli a mladší prerástli starších aj fyzicky, aj schopnosťami a celkovo to príliš tlačí na rodinné "posteľné" vzťahy, jediný, kto budí rešpekt je postava Ewana Mitchella. Mimochodom, detí sa tu narodí toľko, čo pomaly vo všetkých ôsmych sériach GoT dohromady nie, zatiaľ pre mňa za slabšie štyri hviezdy a nechápem, čo koho môže viesť k tomu, že je to neskonalá pecka, za ktorú to pasujú. Ako môj brat vie zanadávať na Black Panthera, že ho všetci žerú len preto, lebo je okolo toho hypu kvôli černochom a je to v skutočnosti nadhodnotené, tak ja zatiaľ považujem prvú sériu HotD za nadhodnotenú. Je dobrá, je vidieť, že tvorcovia majú kopu skúseností, ale veľmi rýchlo sa vykladajú karty na stôl, postavy majú okrem tých najhlavnejších príliš málo priestoru a len draci to nezachránia, hoc sú tam od prvej časti. To výskyt prvého chodca v prvej časti GoT bol ďaleko údernejší a tá gradácia, ktorú to dostalo až do záverečnej série, ktorá mnohých sklamala, ale ja som medzi nimi našťastie nebol, napriek tomu, že by som si ju vedel predstaviť aj inak, tak to bolo niečo úžasné. Na druhú stranu, je to v dobrých rukách, taktiež, to že ja to hodnotím na tie slabšie štyri hviezdy, ale vo svete to malo úspech, tak dáva šancu pre zlepšenia v ďalších sériach, ktoré sú nevyhnutné, tak určite to budem sledovať aj ďalej. Ale popravde, ak by to malo postupovať podobne ako v prvej sérii, tak neviem. Teším sa na Lord of the Rings, ktorý zasa u fanúšikov prepadol, lebo možno budem zasa iný a mne sa bude páčiť. GoT bolo nezrovnateľne lepšie, komplexnejšie a pritom celistvejšie. Spartacus bol nezrovnateľne krvavejší a "fuckovitejší". Rím bol nezrovnateľne intrigánskejší. Toto kolíše na pomedzí, ale zaradiť to neviem nikam. Z každého rožku trošku neznamená nevyhnutne mať to najlepšieho z každého, ale môže to znamenať aj to, že vedieť od všetkého čosi, ale nič poriadne, tiež nemusí byť výhra. Ok, to som už pritvrdil, na to HotD má kvality vyššie, ale vravím, aj ja aj manželka sme čakali od toho viac, podstatne viac po tom, čo o tom koluje vo svete. 70% za mňa a manželku.