Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Príde ten čas, kedy si generácie čo prichádzajú( ak ich teda televízia a koniny čo tam bežia neskazia), budú krútiť hlavami nad naším uvažovaním o svete a budú naše chyby posudzovať omnoho kritickejšie než by sme boli toho schopný my. Blackfish je pekným dokumentom. Spojením hovoriacich hláv a kamerových záznamov. Viacej ako o kosatkách konfrontuje dokument ľudí čo majú radi prírodu s tými, ktorý hľadajú finančný zisk a dopad tohto nevyrovnaného súboja na zvieratá a ľudí. Síce to neprináša žiadne poriadne revalations, ale považujem ho za dôležitý. Už len ako svedectvo, že takto sa to jednoducho robiť nemá. Jeden z tých filmov, ktorý by sa mal povinne púšťať deťom na škole. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Dokument bol málo kritický a problematika zadržiavania morských cicavcov vo vodných parkoch ostáva úplne nestranne na zvážení každého diváka. Chcelo by to viac informácií o kosatkách a vodných parkoch a menej informácií o cvičiteľkách. Je smutné, že sa veci dali do pohybu, až keď umreli ľudia. Mŕtve kosatky vo vodných parkoch toľko pozornosti médií nezískali. Ale aspoň že sa tak stalo, vodné parky musia byť zatvorené. Podpíšte, prosím, petíciu za záchranu kosatky Tilikum TU. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycující výpovědi svědků a pracovníků zábavního centra SeaWorld, ve kterém došlo k řadě nešťastných událostí, při vystoupení s Kosatkou dravou. Sledovat dokumenty tohoto typu není jistě příjemná ani hezká podívaná, ale vědět o tom, že svět není jen plný duhových poníků a jednorožců je stejně důležitý, jako ponaučení z toho, že chování kosatek v zajetí pro komerční cirkusové vystoupení není správné. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Při vší úctě a památce k trenérce Dawn Brancheau, být já Tilikum, sežral bych jí taky. Po těch letech týrání a potlačování veškerých přirozeností se docela divím, že těch incidentů nebylo ještě víc. Člověk by si už měl uvědomit, kde jsou hranice nějaké morálky a slušného chování k ostatním obyvatelům naší planety. Tím spíše, že dle výzkumů patří kosatky k těm inteligentnějším tvorům. Dokument to je zajímavý, ale někteří z těch bývalých trenérů intelektem zrovna nevynikají… A pak mě ještě dorazilo, jak ta brunetka s úsměvem na tváři do kamery mluvila o fantastickém zážitku návštěvy mořského parku, při kterém se stala svědkyní krmení dravých ryb lidským masem zaměstnanců parku. Jakoby to byla opravdu vzrušující zábava… ()

eisha3 

všechny recenze uživatele

Dokumentární bomba, investigativní, s gradujícím dějem, co vtáhne. O kosatkách uvězněných ve vodních parcích, které působí šťastně - jsou to hopíci, cvičené "opice", které však tím vším hrozně trpí. To my lidi tak nějak tušíme, přesto do těch parků chodíme (teda my ne, když je u nás nemáme, ale kdyby byly, šla bych), ony pak zabíjí a já se tomu nedivím. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Po vydaní dokumentu odhovorilo koncerty vo vodnom parku SeaWorld, kde je Tilikum držaný, mnoho hudobníkov a kapiel (Martina McBride, 38 Special, REO Speedwagon, Cheap Trick, Heart, Barenaked Ladies, Trisha Yearwood a Willie Nelson). (whack)
  • V současné době (2018) přežívá v zajetí v nádržích na celém světě 58 kosatek. Je zaznamnáno, že nejméně 166 kosatek zemřelo v zajetí, z toho je známu 30 mrtvě narozených mláďat a 14 pokusů o odchycení v oceánu, kdy kostaky zemřely při převozu nebo těsně po něm. Společnost SeaWorld má ve svých třech parcích ve Spojených státech 21 kosatek. (freelex)
  • Tilikum, kterému je snímek věnován, se ani po odvysílání napříč protestům veřejnosti svobody nedočkal. Vysvobozením tak pro něj byla až jeho smrt 6. ledna 2017 ve věku 35 let, což je polovina věku, kterého se samci kosatek ve volné přírodě dožívají. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama