Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 1

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (131)

.baris. 

všechny recenze uživatele

Hodně silné tři hvězdičky. Fotbal miluju a Pelého příběh je sám o sobě velmi silný, zároveň se ale pořád nemůžu zbavit dojmu, že se z toho dalo vytřískat trochu víc. Víc vtáhnout do děje, podnítit víc emocí u diváka (ač některé scény byly dechberoucí, to zas jo) a ukázat trochu víc fotbalu. Nevím, jestli to bylo střihem, scénářem nebo čím... Dobové záběry každopádně top! ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Tento film nie je pre každého. Pre tých, ktorí futbal radi nemajú a nesledujú ho toto veľa nedá. Pre mňa to však bol neuveriteľný zážitok. Ako zaritý fanúšik športu a hlavne futbalu som patrične oboznámený s históriou tohto športu ( keďže je mojím ďaľším koníčkom práve história sama o sebe ). Vedel som, že sa Brazília stala Majstrom sveta vo futbale prvý krát práve v 1958. Vedel som, že zažili trpkú prehru vo finále 1950 a to na vlastnej pôde. Táto pre nich tragédia sa nazýva - Marcanaso. Takisto som vedel, že Pelé bol asi najlepším hráčom histórie. Taktiež som vedel, že mal iba 17 rokov keď sa mu to všetko podarilo ( myslím okolnosti spomenuté v tejto biografii ). Nevedel som však, čo všetko za tým stálo, čo všetko musel prekonať, aby dosiahol to, čo sľúbil svojmu otcovi. Jedno je isté, môj pohľad na Brazíliu ako na „ futbalový národ ” sa navždy zmení. Pre nich nie futbal športom, je to náboženstvo, je to integrita ich osobnosti, niečo čo ich spája dohromady. A to futbal všetko prináša a nie len im. Môžete namietať, že to všetko prinášajú aj iné športy ( obzvlášť teraz, v čase MS v hokeji ), ale nič sa futbalu nevyrovná a už vôbec nič ho neprekoná. Opäť toto je len môj subjektívny názor, no myslím si, že ho so mnou zdieľa drvivá väčšina ľudí. Často sa porovnáva Pelé a Maradona, no ja si nemyslím, že sa dá porovnávať dvoch hráčov, ktorí síce mali podobný štýl hry, ale futbalovo sa stretli len tak trochu. V dnešnej dobe to máme opäť. Ronaldo vs Messi. Tu sa to nedá porovnať nie kvôli obdobiu kedy pôsobia, lebo hrajú v tej istej dobe ( chvála Bohu, že v našej ), ale kvôli tomu, že sú podľa mňa kategoricky odlišný futbalisti aj ľudia. Pre niekoho nie je futbal dosť aktraktívny a preto preferujú dynamickejšie športy, no musíte si túto hru užiť v jej maličkostiach, detailoch, precíznosti a zanietenosti. Ak toto futbalu chýba, vtedy ho môžete nazvať nudným. Obzvlášť američania toto nikdy nepochopia, lebo majú svoju nadradenosť zakorenenú hlboko v sebe. Ak raz v niečom nie sú najlepší, ak je to pre nich nudné a ak to neprodukuje dosť peňazí nie je to pre nich. No nám ich netreba. Odbočil som trochu od témy, no inak toto je krásna biografia skvelého futbalistu a človeka a ja ju vrelo odporučujem nie len vášnivým fanúšikom tejto loptovej hry, ale aj tým, ktorým až tak nevonia. O a cameo pravého Pelého bolo bombové. ()

Reklama

Pajkenzi 

všechny recenze uživatele

Perfektní film, který byl napínavý dramatický a sportovní. Líbilo se mi napětí ve kterém jsem byla když jsem se dívala. Líbilo se mi i to že pokaždé to bylo nahoru dolů. Vítěství prohra. Strašně se mi líbilo že rodina byla při něm a chtěli ať to zvládne a podporovali ho, to bylo moc pěkné. A ten příběh byl moc hezky zpracován opravdu klobouk dolů. ()

HonzaSim 

všechny recenze uživatele

Krásný životopisný film. Snímek nemá hluchá místa a bavila mě jak část o dětství a trénování s plody, tak svět velkého fotbalu. Jeho příběh jsem neznal, možná o to víc mě upoutal. Každá a nejen sportovní legenda si zaslouží min. takový film. Vždyť není většího jména v historii tohoto sportu, než právě Pelé! Dokonce se této podívané podařilo napravit mé hodně pochroumané (ne)sympatie k této fotbalové velmoci a to je co říct. (Poděkujme oscarovému herci Neymarovi.) Nechyběl ani emotivní závěr, takže jsem dostal vše, co jsem mohl chtít. Také jste si všimli samotného Pelého před vypuknutím finále MS? Sice scifi, ale stejně potěší. A k první předním komentujících jedna poznámka. Místní sestava antisociálů odborně hodnotí film o fotbale, který možná neviděli ani v televizi, tak to je gól. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz zde bylo zmineno, film jako by vypadl z produkce Walta Disneye. Neskutecne kycovite natocene a s hodne zkreslenym a naivnim pribehem. Ac mam rad fotbal i Peleho, diky scenare a zpusobu, jakym je film natoceny, me skoro vubec nebavil. Vyber hercu a jejich herecke vykony jsou vedle nametu asi jedinou kladnou hodnotou... Velke zklamani, Pele by si zaslouzil urcite lepsi snimek! ()

Galerie (72)

Zajímavosti (14)

  • Film mal byť pôvodne vydaný k Majstrovstvám sveta 2014 v Brazílii, plán sa ale nestihol dodržať. (toi-toi)
  • Vo filme pracuje Pelého matka Celeste Arantes (Mariana Nunes) v honosnom Altafinovom dome ako upratovačka. V skutočnosti obaja pochádzali z chudobných pomerov. (toi-toi)
  • José Altafini (Diego Boneta) si vytvoril svoju prezývku Mazzola podľa talianskeho futbalistu zo štyridsiatych rokov Valentinovi Mazzolovi. Turnaj v roku 1958 bol zároveň posledným Altafinovým výstupom v brazilskom drese, keďže od roku 1961 reprezentoval Taliansko. (toi-toi)

Reklama

Reklama