foto

A.R. Rahman

  • nar. 6.1.1966 (52 let)
    Madrás (nyní Čennaí), Indie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Allah Rakha Rahman (rodným menom A.S. Dileep Kumar) je indický skladateľ, textár, hudobný producent, hudobník, multiinštrumentalista a filantrop. Americký týždenník TIME ho opisuje ako svetovo najprominentnejšieho a najplodnejšieho skladateľa. Pozoruhodný je najmä vďaka schopnosti umne skĺbiť klasickú hudbu „Ďalekého východu“ s elektronickou hudbou či populárnu hudbu s komorným orchestrom. Jeho mravčia práca v divadle a filmovom priemysle mu vyniesla prezývku „Mozart Madrasu“ a „Isai Puyal“, čo sa voľne dá preložiť ako „Hudobná búrka“.

S hudbou bol spojený prakticky od malička. Na piano sa začal učiť hrať ako 4-ročný. Kvôli svojmu talentu dokonca prerušil štúdium len aby mohol absolvovať ako hráč na klávesy koncerty po celom svete. Možno aj vďaka nim získal štipendium na prestížnej Trinity College of Music na Oxford University, kde študoval klasickú hudbu.

Kvôli problémom v súkromí Dileep Kumar konvertoval na islam a zmenil si meno na Allah Rakha Rahman. V roku 1987 sa pustil do tvorby reklamných zvučiek a za 5 rokov vytvoril viac než 300 jinglov. Neskôr sa vďaka tomu stretol s jedným z najznámejších indických režisérov Mani Ratnamom. Tomu sa jeho hudba natoľko zapáčila, že ho požiadal, aby skomponoval hudbu k filmu ROJA. Film sa neskôr stal jeho odrazovým mostíkom za úspechom.

Ten mu neskôr priniesli aj filmy BUMBAI, TAAL, ZUBEIDAA a LAGAAN: ONCE UPON A TIME IN INDA, ktorý získal nomináciu na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Avšak medzi jeho najväčšie úspechy patria filmy MILIONÁR Z CHATRČE (ktorý mu vyniesol 2 Oscary) a 127 hodín (1 nominácia na Oscara).

Za svoju kariéru sa mu zatiaľ podarilo získať 2 Oscary, 2 Grammy, BAFTA Award, Zlatý Glóbus, 15 Filmfare Awards, 13 Filmfare Awards South a kopu ďalších, ktoré ho, ako sám hovorí, ženú vpred.

„Celý svoj život som mal na výber medzi láskou a nenávisťou. Vybral som si lásku.“ (A.R. Rahman)

Stadials

Skladatelská filmografie

Filmy

2020 Paani
2018 2.0
Chekka Chivantha Vaanam
Sarvam Thaala Mayam
2017 Beyond the Clouds
Kaatru Veliyidai
Mersal
Mom
Místokrálův palác
Ok Jaanu
2016 24
Achcham Yenbadhu Madamaiyada
Mohenjo Daro
Pelé: Zrození legendy
Saahasam Swaasaga Saagipo
2015 I
Muhammad: The Messenger of God
Nanak Shah Fakir
OK Kanmani
Tamasha
2014 Highway
Kaaviya Thalaivan
Kochadaiyaan
Lekar Hum Deewana Dil
Lingaa
Láska na kari
Milionový nadhazovač
2013 Kadal
Maryan
Milovaná
2012 Dokud budu žít
Ekk Deewana Tha
Godfather
Lidé jako my
2011 Rockstar
2010 127 hodin
Ada... A Way of Life
Enthiran
Jhootha Hi Sahi
Komaram Puli
Raavan
Raavanan
Vinnaithaandi Varuvaaya
Ye Maaya Chesave
2009 Blue
Delhi-6
Trable v ráji
2008 Ghajini
Jaane Tu... Ya Jaane Na
Jodhaa Akbar
Milionář z chatrče
Yuvvraaj
2007 Azhagiya Tamizh Magan
Bombil and Beatrice
Královna Alžběta: Zlatý věk
Ratchakan
Sajni
Sakkarakatti
Sivaji
2006 Guru
Parashuram: One Man Army
Přiznej barvu
Sillunu Oru Kadhal
Varalaaru
Vyprovokovaná
2005 Ah Aah: Anbe Aaruyire
Bose: Zapomenutý hrdina
Kisna: The Warrior Poet
Voda
Vzpoura
2004 Ayitha Ezhuthu
Dil Ne Jise Apna Kaha
Ennaku 20 Unakku 18
Kangalal Kaidhu Sei
Lakeer - Forbidden Lines
Meenaxi: Tale of 3 Cities
Má vlast
Naani
New
Yuva
2003 Bojovníci mezi nebem a zemí
Boys
Nee Manasu Naaku Telusu
Parasuram
Tehzeeb
Udhaya
2002 Baba
Kadhal Virus
Legend of Bhagat Singh, The
Letmý polibek
Saathiya
2001 Alli Arjuna
Lagaan - tenkrát v Indii
Nayak: The Real Hero
One 2 Ka 4
Paarthale Paravasam
Star
Zubeidaa
2000 Alai Payuthey
Dil Hi Dil Mein
Dvě sestry a láska
Pukar
Rhythm
Thenali
1999 En Swasa Katre
Jodi
Kadhalar Dinam
Love You Hamesha
Mudhalvan
Padaiyappa
Rytmus
Sangamam
Taj Mahal
Thakshak
1998 Doli Saja Ke Rakhna
Earth
Jeans
Kabhi Na Kabhi
Ze srdce...
1997 Daud: Fun on the Run
Iruvar
Minsaara Kanavu
Vishwavidhaata
1996 Anthimanthaarai
Fire
Indian
Indira (Priyanka)
Kadhal Desam
Mr. Romeo
1995 Bumbai
Karuththamma
Rangeela
1994 Duet
Kadhalan
May Madham
Pavithra
Super Police
1993 Gentleman
Kizhakku Seemayile
Nippu Ravva
Thiruda Thiruda
1992 Roja
Yodha

Dokumentární

2017 Sachin

Herecká filmografie

Filmy

2002 Nebezpečná přání

Dokumentární

2018 Harmony with A. R. Rahman (TV seriál)
2017 One Heart
2014 Distortion of Sound, The
Jai Ho
2005 Bollywood - Indiens klingendes Kino (TV film)
2003 The 100 Greatest Musicals (TV film)

TV pořady

2016 The Kapil Sharma Show (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(168)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace