foto

Colm Meaney

  • nar. 30.5.1953 (64 let)
    Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Nepoužívám nějakou velkou hereckou metodu. Jsem spíše povrchní.”

Kudrnatý Colm J. Meaney pochází z irského Dublinu. Po škole nějaký čas navštěvoval rybářský kurz, ve čtrnácti začal studovat na herecké škole “Abbey Theatre”, stal se členem Irského národního divadla, pak dalších osm let s různými divadelními společnostmi, například s levicovým uskupením “7:84”, cestoval po Anglii. Koncem 70. let působil s Gabrielem Byrnem a Stephenem Reaou v dublinské herecké společnosti “Focus”. V roce 1982 vycestoval do USA a nějakou dobu se pak pohyboval střídavě po newyorských a londýnských divadelních prknech. Poměrně úspěšné filmové kariéře předcházel “televizní debut” v seriálu “Z-Cars” (1978), mihl se v seriálu “Remington Steele” (1982) i v romantickém krimiseriálu dvojice Shepherdová-Willis “Moonlighting – Měsíční svit” (1985).

V roce 1987 se jako Miles Edward O'Brien objevil v pilotní epizodě populárního seriálu “Star Trek: Nová generace” s názvem “Encounter At Farpoint” (1987) a rychle se stal řádným členem posádky. V roce 1993, s rozjezdem odnože “Star Trek: Hluboký Vesmír Devět”, opustil ”Novou Generaci” a v “Hlubokém Vesmíru” setrval až do jeho závěrečného dílu v roce 1999. Na svém kontě má celkem 225 dílů “Star Treku” (52+173) a v tomto smyslu mu patří 2. pomyslná příčka, hned za Michaelem Dornem (280 dílů). Meaney se, stejně jako Patrick Stewart nebo Armin Shimerman, objevil v pilotních dílech dvou různých řad “Star Treku” a je také jedním ze šesti herců, kteří si zahráli v posledních dílech dvou různých řad tohoto seriálu.

S romantickým dramatem NAVŠTIVTE RÁJ (1990) se začala jeho spolupráce s režisérem Alanem Parkerem. Ve třech filmových adaptacích Doyleho trilogie “The Barrytown Trilogy”, zasazené do fiktivního chudého dublinského předměstí z 80. let, sehrál pod různými jmény stejnou postavu (kvůli právům se měnilo jméno jeho filmové rodiny), patří sem: COMMITMENTS Alana Parkera (1991- podle ankety fanoušků z roku 2005 mimochodem nejlepší irský film všech dob), NEZVANÝ (1993- nominace na Zlatý glóbus pro “nejlepšího herce”) a MARINGOTKA (1996). Žádný jiný herec se neobjevil ve všech třech těchto filmech. Jako fanatický zastánce vegetariánství se předvedl v komedii VÍTEJTE VE WELLVILLE (1994), opět v režii Alana Parkera. Majitele hostince, pyšného a protřelého Velšana, si vystřihl v komedii s Hughem Grantem a Tarou Fitzgeraldovou ANGLIČAN, KTERÝ VYLEZL NA KOPEC (A SLEZL Z HORY) (1995).

Pamatovat si ho můžeme i z vedlejších úloh poměrně známých snímků SMRTONOSNÁ PAST 2 (1990) s Brucem Willisem, DICK TRACY (1990) s Warrenem Beattym a Al Pacinem, PŘEPADENÍ V PACIFIKU (1992) se Stevenem Seagalem, POSLEDNÍ MOHYKÁN (1992) s Danielem Day-Lewisem a Madeleine Stowe, NAVŽDY A DALEKO (1992) s dvojicí Kidmanová-Cruise nebo CON AIR (1997) s Nicolasem Cagem. V dobrodružném snímku KNOFLÍKOVÁ VÁLKA (1994) si zahrál se svojí tehdejší ženou Bairbre Dowlingovou. V roce 1999, po skončení produkce seriálu “Star Trek: Hluboký Vesmír Devět” , se Meaney vrátil ke svým divadelním kořenům a jako porodník závislý na éteru se objevil v mimobroadwayské produkci "Pravidla moštárny – Část první: Zde v St Cloud's", což bylo jeho první newyorské představení po malé roli v broadwayském představení Whitemoreovy hry "Prolomit kód" (1988) s Derekem Jacobim.

Ve třech dílech seriálu “Stargate: Atlantis” (2004) ztvárnil Cowena, vůdce civilizace žíjící pod povrchem planety Genii (zajímavost: kolega Rene Auberjonois ze “Star Treku” hrál také v jednom díle série“Stargate”, konkrétně v "Stargate SG-1", a také vůdce podzemní civilizace), dvakrát hostoval v seriálu “Zákon a pořádek: Zločinné úmysly” (2001) a jako Bob O'Donnell se v roce 2007 objevil v seriále “Muži na stromech” (2006). K jeho jevištním rolím patří ta z produkce “Old Vic”, konkrétně z O'Neillova dramatu “Měsíc pro smolaře”. V dubnu 2008 s ním byla v Británii uvedena komedie s názvem THREE AND OUT (2008).

V letech 1977 – 1994 žil Colm Meaney s irskou herečkou Bairbre Dowlingovou, v březnu 2007 se oženil znovu a vzal si Ines Glorianovou. Je velkým fanouškem dablinského “gaelic football” týmu Shamrock Rovers a není příbuzný spisovatele sci-fi Johna Meaneyho, ačkoli tento má bratra, který se také jmenuje Colm.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Halal Daddy
2016 Ledová sezóna
Pelé: Zrození legendy
The Journey
The Secrets of Emily Blair
2015 Dangerous Arrangement (TV film)
2014 The Devil's Hand
Yank, The
2013 Alan Partridge: Alpha Papa
Belfast Story, A
Ptačí úlet
Životní šance
2012 Jako horký brambor
Miláček
S ledovým klidem
Soldiers of Fortune
2011 El perfecto desconocido
To petagma tou kyknou
Whole Lotta Sole
2010 Dostaň ho tam
Konspirátor
Parkování
Z neoficiálních zdrojů
2009 Ctihodný občan
Prokletý klub
Závod
2008 Dohoda je dohoda
Life on Mars (TV film)
Vražedné představy
2007 Kings
Metrosexual, The
2006 A Lobster Tale
Organizace Alfa: Hádův faktor (TV film)
Sixty Minute Man (TV film)
V zajetí teroru
Zavaleni (TV film)
2005 Briar & Graves (TV film)
Irská stopa
2004 Blueberry
Jablko sváru (TV film)
Nová Francie
Po krk v extázi
Zenon: Z3 (TV film)
2003 Hoši z County Clare
Intermission
2002 Blesková šance
Král Lear z Texasu (TV film)
R.U.S./H. (TV film)
2001 Jak se Harry stal stromem
1999 Four Days
Chapter Zero
Kouzelná země skřítků (TV film)
Most Important
Mystery, Aljaška
1998 Claire Dolan
Gang
Pravidla špinavé hry (TV film)
Ruská ruleta
This Is My Father
1997 Con Air
Owd Bob
1996 Maringotka
Poslední ze slavných králů
1995 Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)
Ripple
1994 Knoflíková válka
Vítejte ve Wellville
1993 Doktorka Quinnová (TV film)
Nezvaný (TV film)
1992 Cesta na západ
Navždy a daleko
Poslední Mohykán
Přepadení v Pacifiku
1991 Commitments, The
1990 Dick Tracy
Navštivte ráj
Smrtonosná past 2
1989 Perfektní svědek (TV film)
1987 Dead, The
Kenny Rogers as The Gambler, Part III: The Legend Continues (TV film)
Omega Syndrome
1984 Hidden Curriculum, The (TV film)
1983 Playboy of the Western World (TV film)
1982 Easter 2016 (TV film)
1981 Nailed

TV seriály

2017 Will (TV seriál)
What Dreams May Come (E07)
Something Wicked This Way Comes (E06)
The Marriage of True Minds (E05)
další epizody (7)
2016 Hell on Wheels (TV seriál)
Done (S05E14)
Railroad Men (S05E13)
Gambit (S05E11)
další epizody (5)
2015 Childhood's End (TV seriál)
Hell on Wheels (TV seriál)
False Prophets (S05E07)
Hungry Ghosts (S05E06)
Elixir of Life (S05E05)
další epizody (5)
2014 The Driver (TV seriál)
Hell on Wheels (TV seriál)
Further West (S04E13)
Thirteen Steps (S04E12)
Bleeding Kansas (S04E11)
další epizody (12)
2013 Hell on Wheels (TV seriál)
Get Behind the Mule (S03E10)
Fathers and Sins (S03E09)
It Happened in Boston (S03E08)
další epizody (10)
2012 Hell on Wheels (TV seriál)
Blood Moon Rising (S02E10)
Blood Moon (S02E09)
The Lord's Day (S02E08)
další epizody (13)
2011 Hell on Wheels (TV seriál)
Revelations (S01E07)
Pride, Pomp and Circumstance (S01E06)
Bread and Circuses (S01E05)
další epizody (7)
2009 Alice (TV seriál)
Nemocnice Mercy (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Ve jménu dědy (S20E14)
2008 ZOS: Zone of Separation (TV seriál)
Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál) - a.z.
Inkvizice (S05E13) - a.z.
2006 Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
Muži na stromech (TV seriál)
Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Převrat (S02E17)
2004 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Bouře (S01E09)
V podzemí (S01E07)
Případy detektiva Murdocha (TV seriál)
Poor Tom Is Cold (E02)
Except the Dying (E01)
2002 Náhodná cesta (TV seriál)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
1999 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Co po sobě zanecháš (S07E25)
Váleční psi (S07E24)
Extrémní opatření (S07E23)
další epizody (15)
1998 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Je to jen papírový měsíc (S07E10)
Úmluva (S07E09)
V obležení na AR-558 (S07E08)
další epizody (23)
1997 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Statistická pravděpodobnost (S06E09)
Vzkříšení (S06E08)
Jste srdečně zváni... (S06E07)
další epizody (25)
1996 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Blouznění (S05E10)
Kompromisy (S05E09)
Další trable s Tribbly (S05E06)
další epizody (24)
1995 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Tajný agent Bashir (S04E09)
Meč Kahlessův (S04E08)
Zelení mužíčci (S04E07)
další epizody (24)
1994 Gargoyles (TV seriál)
Scarlett (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Okouzlení (S03E10)
Defiant (S03E09)
Meridian (S03E08)
další epizody (23)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Všechno dobré... (S07E25)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Útočiště (S02E10)
Druhý pohled (S02E09)
Pravidla zisku (S02E07)
další epizody (25)
1992 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Rošťáci (S06E07)
Zóna strachu (S06E02)
Z pozice síly (S05E15)
1991 Brooklyn Bridge (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Hra (S05E06)
Neštěstí (S05E05)
Darmok (S05E02)
další epizody (11)
1990 Equal Justice (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Odkaz (S04E06)
Vzpomeň si na mě (S04E05)
Bratři (S04E03)
další epizody (13)
1989 Adam 12 (TV seriál)
Případy otce Dowlinga (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Cena (S03E08)
Nepřítel (S03E07)
Past (S03E06)
další epizody (20)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Kde vládne ticho (S02E02)
Dítě (S02E01)
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Osamělý mezi námi (S01E06)
Střetnutí na Farpointu (S01E01)
1985 MacGyver (TV seriál)
Měsíční svit (TV seriál)
1983 Příběhy z temnot (TV seriál)
1982 Remington Steele (TV seriál)
1981 Roses de Dublin, Les (TV seriál)
1978 Strangers (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)
1962 Z Cars (TV seriál)

Dokumentární

2008 Boom! Boom! The Explosion of Irish Comedy (TV seriál)
1995 Science of Star Trek, The (TV film)
1994 Star Trek: Nová generace - Konec cesty
1993 'Star Trek: Deep Space Nine': Behind the Scenes

TV pořady

1987 Nulle part ailleurs (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace