Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (102)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Totální šlupka a to to bylo ještě vlastně povrchní a kdo by kdy řekl, že mne dojme dokument o hokeji? 10/10 Jediné mínus je, že mne štve proč něco podobného neumíme natočit u nás? Vždyť v době, kdy RUdá mašina dávala rozdílem třídy týmům z NHL, my měli jedinej mančaft na světě, co jim mohl konkurovat... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument z pozadí slavné ruské hokejové pětky. Škoda, že jediným, kdo nabízí trochu osobnější výpověď je Fetisov, který působí naprosto arogantně a nesympaticky. Krutov a Kasatonov se bavit odmítají, Larionov a Makarov vůbec nejsou pozváni, takže to ani jinak nešlo a dokument by se vážně mohl jmenovat spíš Sláva. Po shlédnutí mi to nedá a vážně nechápu, proč zrovna Fetisov usiluje o to, aby ruští hráči mohli odcházet hrát do ciziny až po dosažení určitého věku. Mohlo to být ještě zajímavější a komplexnější, ale i tak to určitě stojí za podívání. Nahlédnutí pod pokličku ruské sborné se často nevidí... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vjačeslav Fetisov a několik jeho spolubojovníků nám dávají nahlédnout pod pokličku sovětského národního hokejového týmu. Všichni prošli hokejovým tréninkem u Anatolije Tarasova, který se bohužel dostal do nemilosti u Brežněva a na jeho místo nastoupil svorně nenáviděný Viktor Tichonov. Ten zavedl jedenáctiměsíční uzavřený výcvikový tábor, kde se trénovalo čtyřikrát denně a hokejisté se z areálu dostali maximálně o jednom víkendu za měsíc. S manželkami si mohli jen telefonovat, s umírajícím otcem se nedostali šanci rozloučit, vlastní děti je při příjezdu na měsíc dovolené nepoznávali. A pak se to všechno (SSSR nevyjímaje) začalo hroutit... Zajímavé nejen pro hokejové fanoušky. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Gabe Polsky Fetisova moc netlačil, nechal "Slavu" povyprávět příběh tak, jak si Rus sám přál...navíc mi "kluk z Kalifornie / Chicaga" nepřišel kvalitně připraven, ptal se místy jako naivní školák. To nebyl partner pro Fetisova, který se pod Putinem vyšvihl na jednoho z nejmocnějších mužů ruského sportu. A fakt, že současný ruský režim sází na slavné hokejové osobnosti Sovětského svazu není náhoda. Putin se v mnoha ohledech snaží navazovat na slávu Sovětského svazu a využívá k tomu sport a dává v jeho řízení důvěru sportovním osobnostem SSSR. A Fetisov je ze všech nejvlivnější. A paradox, že se hráč přemění na mocného funkcionáře, který chce zakázat současným ruským hráčům odcházet dříve než v 28 letech, je do nebe volající. Z chudinky Fetisova, kterého utiskovali a zabraňovali mu v odchodu do USA, se stává podobná svině jako Tichonov nebo Jazov. Pro lidi, kteří o této problematice už něco vědí, bude tento film zklamáním. Dokumentový čajíček:-) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, co vyrůstal v 80. letech a tyhle lidi viděl vždycky jako soupeře našich Čechoslováků, to je fakt hrozně zajímavý koukání. Jak to reálně bylo ohledně té jejich drtivé pětky Larionov, Makarov, Krutov, Fetisov a ten pátej, co si na něj nemůžu vzpomenout. A taky, jestli byl Tichonov fakt taková svině. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama