Reklama

Reklama

Vzpoura údolí

  • Česko Valley Uprising (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Yosemity jsou Mekkou velkých stěn. Celovečerní dokument Valley Uprising popisuje počátky a lezeckou scénu v Yosemitech za posledních 50 let. Film oživuje všechny tamní legendy, od epické bitvy Royala Robbinse s Warrenem Hardingem o nejvyšší stěny, přes havárii letadla s pašovanou marihuanou v roce 1977 až ke stupňujícímu se napětí mezi horolezci a strážci národního parku. Závěr potom patří modernímu trendu závratných sólových výstupů. (Sherpafest)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (21)

Locco 

všechny recenze uživatele

Takřka hypnotické.Fascinovalo mě hlavně to období sedmdesátých let, jestliže se hipíkům alespoň částečně podařilo kamsi přesáhnout a zkrátka žít jinak, tak partička co si říkala Stone Masters, tomu všemu dala ještě vyšší smysl.Skály jako božstvo, lezení bez lana a zážitky blízké smrti téměř každý den.A nejen na tripu. Stačí když o tom jen sním, a naplňuje mě to úžasem. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne sa jedná o jeden z najlepších dokumentov o horolezectve. Je tu rada známych horolezcov a ešte známejších hôr, ktoré sa ľudia snažili už dlhé roky zdolať. Dozvedáme sa že ako plynú roky, hory sa zdolávajú rýchlejšie a niektorí dokonca lezú bez istenia, čo si už vyžiadalo mnoho životov. Asi najzaujímavejšie je, že v úplných začiatkoch horolezectva niektorí horolezci zdolávali vysoké hory aj mesiace, keďže si niekde na bezpečnom mieste urobili tábor a táborom myslím upevnenie jednej stoličky na 90 stupňovej skalnej stene. Dokument je rozmanitý, pozrieme sa dokonca aj na skydiverov. (7.6.2022) ()

Reklama

alba 

všechny recenze uživatele

Ide o náučný dokument, to sa mu musí uznať. Netušila som, akí ľudia boli v tom období horolezcami. Nechcem ich uraziť, takže jedným slovom ich nepomenujem.. boli to však ľudia, ktorí sa každý večer opíjali, balili ženy a brali drogy v parku pri horách, aby potom cez deň mohli liezť po skalách s pomôckami, ktoré predtým ukradli. Smrdeli a robili bordel, nerešpektovali policajtov. A v opozícii k nim sa poslednú polhodinu objavuje Alex Honnold - free solo horolezec, ktorý je slušný, introvert, nepije, nefajčí, drogy neberie, je vegetarián a ako tvrdí, aj feminista. Zobrazenie minulost a súčasnosti. Táto náučná zložka ma teda zaujala. No technické spracovanie mohlo byť omnoho lepšie. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mit k horolezectvi nejaky vztah nebo kdybych alespon sympatizoval se vsemi ucinkujicimi, dam bez debat plny pocet. Opravdu uceleny pohled na historii lezeni po skalach v jednom z nejznamejsich narodnich parku v USA. Film prekvapi mnozstvim dobovych zaberu v dobre kvalite, ze kterych dycha cas a atmosfera te doby. Obdivuhodne ve vsech smerech. ()

oliwer10 

všechny recenze uživatele

Velký respekt ke všem, kteří se v průběhu dekád podepsali pod vytvoření Yosemitské legendy a taky velký respekt k lezení jako takovému. Tento dokument není ale zdaleka jen o lezení. Je o svobodě mysli a života. O filozofii, která bojovala a bojuje celou svojí podstatou proti společnosti a jejím stupidním standardům, které já osobně tak nenávidím. Tohle je naše a budeš tu jen 7 dní. WTF??? Dyť je to skála. Jak může být ,,něčí,, ??? Kéž bych mohl prožít aspoň týden v táboře 4 v průběhu sedmdesátek ;) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama