Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (157)

Master19 

všechny recenze uživatele

Takže zaprvé: nic pro milovníky koček. V tomto, jak zde píšou, "dramatu" opravdu není ani momentek, který by působil příjemně. Neskutečně sestavený děj - neděj na mě ovšem, i pro mě překvapivě, působil celkem optimisticky. Jsem osobně opravdu rád, že tam nemusím žít, nemusím se bát tornád a hlavně: že nemám takové příbuzné a sousedy. A ještě si neodpustím: dvojice hlavních "hrdinů" je pro mě naprostým zhmotněním označení "postavičky do džezu" :-) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

do malého, redneckého mestečka vtrhlo tornádo . . . dej filmu je archívnymi zábermi torpáda rámovaný, preto nie je jasné, či životný štýl obyvateľov, ich zúrivosť, ich bezcieľne prázdne životy, ich agresia, hnev, ich úchylky a závislosti sú dôsledkom spamätávania sa zo živelnej katastrofy . . . alebo jej predznamenaním. interpretovať sa to dá oboma spôsobmi. tornádo v úvode je však aj symbolické. oveľa väčšie, metafyzickejšie tornádo sa prehnalo týmto mestom a životmi jeho obyvateľov. mozaika, zľahka prepojená pár hrdinami - dvojicou mladíkou vraždiacich mačky, trojicou sestier a jedného bizarného ružového zajačika, ľudí a osudov zapadákova, odkiaľ niet iného úniku, ako upadnúť až na dno svojej dôstojnosti, nájsť pomyselnú hranicu ľudskosti, vzdialiť sa od toho, čo by malo byť morálne, správne a etické až tak ďaleko, že vám akákoľvwk prednáška o etike a morálke príde smiešna a zistíte, že ich ťažisko je a vždy bolo niekde inde. film, pri ktorom som mal mnohokrát zimomriavky, často ma nechal neveriaco pozerať na to, čo všetko sa predo mnou defilovalo, no zanechal okrem zvláštnej pachuti aj veľmi silné presvedčenie, že som videl naozaj kvalitný debut, trochu drsnú a bezohľadnú, ale zato odzbrojujúcu výpoveď o bezmocnosti na konci 20. storočia. ()

Reklama

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Film v dokumentárním stylu, s jistou dávkou výpovědní hodnoty, ale bez děje (což by zas tolik nevadilo), bez atmosféry a hlavně bez pointy (pokud nepovažujete za pointu to, že byste nechtěli žít v takový zvrácený díře plný zhovadilejch omezenejch "lidí"), který by byl rád uměním, ale bohužel se jen se tak tváří, protože na víc prostě nemá. Ohrazuju se proti tvrzení, že když mě "film" podobnýho ražení znechutil, nehodnotim ho přívětivě. Uvědomuju si, že takové věci se ve světě děli, dějí a dít budou, ale o to přece vůbec nejde. Prostě nemůžu hodnotit kladně film, který se ani filmem nazvat nedá, když už, tak možná hraným dokumentem, ale to - jak už tu někdo řekl - zahleděným do sebe, bez přesahu, bez něčeho víc, co by z něho dělalo ono umění. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemá dobrý děj jako Kids (vlastně nemá žádný), ani není tak přehnaný (tj. legrační) jako Ken Park. Takhle to v běžných amerických zapadákovech opravdu vypadá (vím to z vlastní zkušenosti:), ale v tomhle filmu se většinou nedělo nic moc zajímavého, aby mě bavilo na to koukat. Měl jsem z toho pocit, jako bych sledoval nějaké domácí video cizích lidí, které vůbec neznám. Navíc jsem neměl k dispozici titulky, a tenhle film není k nerodilým mluvčím zrovna "user friendly", takže mi možná něco esenciálního uniklo:) ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nezávislé a alternatívne? Jednoznačne! Skutočne kvalitné a výpovedné? Ťažko! Čo možno čakať od autora scenárov ku dielkam Kids a Ken Park...Gummo ukazuje ľudské (ne)normálne úchylky, život (ne)normálnych američanov v jednom malo zaprdenom (ne)normálnom meste, to všetko podporené (ne)normálnou hudbou (napr. Burzum - znalci poznajú príbeh tejto "skupiny"), (ne)normálnou kamerou a všetkým možným. Casting bol skutočne podarený, toľko tupých ksichtov a "provokačných typov" sa len tak ľahko nevidí, pričom IQ postáv zásadne nesmie prekročiť prah mentálnej subnormy (postava malého týpka, ktorý je vyobrazený aj na obale k filmu- čistá fantasmagória!!!) . OK, je to absurdné a bizardné... otázka znie, čo tým chcel autor povedať, okrem toho, že aj TOTO existuje. Pre mňa to má predsa len bližšie k prvoplánovosti a bezvýznamnosti Kena Parka ako ku podarenému Kids, ale chápem, že niekto to môže považovať za kultové dielo (len potom očakávam nejaké opodstatnené argumenty, to že je to "cool" a "nekonformné" nestačí). Uznávam, že Harmony Korine nie je chlapík bez talentu, ale Gummo je vágna alternatíva, ktorá mi nestojí za bližšie rozjímanie... ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Z nepoužitých scén spravil režisér Harmony Korine o rok neskôr výstavu s premietaním 30 minútového experimentálneho filmu s provokatívnym názvom The Diary of Anne Frank Part II. (classic)
  • Keď sa dvaja chlapci (Nick Sutton a Jacob Reynolds) vkrádajú do domu, v jednej izbe si môžeme na stene všimnúť plagát skupiny Iron Maiden. Ide o ich v poradí 8. štúdiový album s názvom "No Prayer for the Dying". (TomX2)

Reklama

Reklama