Režie:
Gilles GrangierKamera:
Roger HubertHudba:
Jean MarionHrají:
Fernandel, Bourvil, Claire Maurier, Andrex, Michel Galabru, Gilles Grangier, Henri Vilbert, Jean-Pierre Zola, Georges Audoubert, Max Amyl, Edmond Ardisson (více)Obsahy(1)
Fernand Jouvin je restauratérem v Marseille, po zajetí v Německu za druhé světové války se vrací domů, aby vyhledal svou ženu. Protože byl ale mezitím prohlášen za mrtvého, jeho manželka Christiane se znovu provdala za Andrého Colombeye, majitele restaurace v Normandii. Fernand se snaží bývalou ženu získat zpět, boj s Andrém se ale odehrává především na profesní úrovni – jeden vaří zásadně na oleji, druhý na másle.
Film Dietní kuchyně (La cuisine au beurre, 1963) nebyl u nás nikdy uveden, přitom se jednalo o výjimečné setkání dvou komiků, kteří před nástupem Louise de Funèse hráli prim ve francouzském veseloherním žánru – Bourvila a Fernandela. Námět muže, který se vrátí z válečného zajetí, aby našel svou manželku podruhé provdanou, nebyl úplně originální, tady bylo ale téma poprvé zpracováno jako komedie. Natáčelo se v létě 1963 v exteriérech v Martigues v jižní Francii a ve vesnici Le Noyer-en-Ouche v Normandii, ve studiích byl film dokončen na podzim a již před Vánocemi téhož roku byla premiéra v kinech. Atraktivní spojení Bourvil-Fernandel přilákalo tehdy do francouzských kin přes šest miliónů diváků, což byl jeden z největších úspěchů režiséra Gillese Grangiera, jehož doménou do té doby byly kriminálky.
(argenson)
Zajímavosti (3)
- Interiéry se natáčely v ateliérech Paris Studios Cinéma, které sídlí v obci Boulogne-Billancourt v Hauts-de-Seine. Exteriéry se natáčely v obcích Martigues, kde se filmovaly např. restaurace La Sole Normande, a Aix-eu-Provence, kde se natáčely scény od soudu, v Bouches-du-Rhône. Dále se natáčelo v obcích Le Noyer-en-Ouche a La Ferrière-sur-Risle v departementu Eure v Haute-Normandie. (Cucina_Rc)
- Film se natáčel od 7. června do 16. září 1963. Premiéra filmu se uskutečnila 20. prosince 1963 ve Francii. (Cucina_Rc)