Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1914. Evropa zažívá období Belle Époque. 28. června však bosenský nacionalista zavraždí v Sarajevu arcivévodu Františka Ferdinanda. (National Geographic)

Recenze (4)

Wiikii 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoduše shrnuty první měsíce před a během války, které vysvětlují proč se vše stalo. .. Pravda tato epizoda má jen 50 minut, takže detailní rozbor všeho dění nečekejte, ale to je jasné, však jak jsem psal má to jen 50 minut a na tuto délku se do dílu Vztek vešlo nebývale mnoho. .... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvod ohledně rostoucího napětí v Evropě, které logicky vyeskalovalo k jedinému možnému řešení, kterým tehdejší svět uměl řešit neshody. Střetlo se několik odlišných zájmů a bylo třeba rozhodnout, kdo se ujme výsadní role ve světě. Velmi krvavý konflikt, do kterého se zapojily a následně zahynuly miliony lidí. Co se týče informačního hlediska, tak nemám pocit, že by byl tento dokument jakkoli na výši. Výjimečným ho činí naprosto úžasné dochované záběry, které dávají divákům mnohem větší možnost pocítit na vlastní kůži atmosféru doby. Fascinuje mě, jak snadné bylo naverbovat do svých řad své občany. Lidé neměli možnost vidět události a souvislosti z větší perspektivy (masové šíření informací bylo sotva v plenkách), než kterou jim poskytovali jejich vládci, u kterých jim nezbývalo nic jiného, než jim věřit. Jsem moc rád, že se tento díl pozastavil u nálady na smrt jdoucích "vojáků", kteří byli plní optimismu a měli chuť na romantická dobrodružství. Absolutně nemohli mít možnost tušit, co je ve skutečnosti čeká za "romantické dobrodružství". Problém mám s tím, že 50 minut je opravdu velice krátká doba k úvodu do tohoto celosvětového konfliktu. Tvůrci chrlí neúplné informace z velice rychlého rychlíku. Lepší 3 kousky. ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

Tiež sa dá tento dokument chápať ako prehliadka hlavne francúzskeho filmového archívu prvej svetovej vojny, a ja len môžem uznať že tieto ich neskutočne bohaté archívy ma vždy dostanú. Tieto prastaré oprášené filmy sú navyše vyfarbené a chronologicky zručne zoradené a okomentované. Skrátka vysoká profesionalita. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama