Reklama

Reklama

Crumbs

  • Finsko Crumbs
Trailer
Dobrodružný / Fantasy / Mysteriózní / Sci-Fi
Etiopie / Španělsko / Finsko, 2015, 68 min

Obsahy(1)

Náš hrdina Candy, superman velikosti figurky, se vydává na epickou surrealistickou cestu, která ho zavede přes etiopskou postapokalyptickou krajinu a hledá způsob, jak se dostat na vznášející se kosmickou loď, která se po celá léta stala mezníkem na obloze. (sator)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tajuplné, vizuálně nádherné, postapokalyptické něco, co jsem možná úplně nepochopil, ale zároveň mě svou podmanivou atmosférou a chvílemi až poetickými bizardnostmi dokázalo po celý čas plně upoutat. K částečně již vyjmenovaným kladům bych ještě přidal vhodnou kratší stopáž, působivou hudbu (která nejen v závěrečné romantické scéně tu atmosféru krásně dotváří) a také rozvrstvení zajímavých nápadů napříč celým filmem. Po delší době se mi totiž podařilo narazit na surrealistický film, který většinu nápadů nevyčerpal během prvních 20ti minut, ale dokázal stále něco nabídnout po většinu času a některé prvky i pěkným způsobem průběžně rozvíjet. Jen se to ke konci na můj vkus až příliš věnuje Supermanovi, ten supertýpek s červenými kozačkami na modré pláštěnce si tolik pozornosti v takovém filmu určitě nezasloužil... :o) [75%] ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tato zbraň [dětský umělohmotný meč] byla vyrobena Carrefourem, posledním opravdovým umělcem. Nechť tě na cestě opatruje. Obludnost globalizace vám dojde, kdy zjistíte, že etiopské filmy citují dílo Davida Lynche. Pokřivenec Candy a a krásná Birdy žijí v opuštěné kuželkárně, která se samovolně uvádí do pohybu. Na obloze levituje  rezavějící kosmická loď, centrem svatyně je plakát se slavnými afroamerickým basketbalistou. Když potřebujete službu od vědmy, musíte dovalit přinejmenším vinyl Dangerous. Album Michaela Jacksona. Třetí století. Oblíbený Molegonskými válečníky, kteří si jejím poslechem dodávali odvahu. Věří se, že Jackson byl americký farmář. Jeho hudba je vzrušující. Candy se vydává na mystickou pouť nádhernou africkou krajinou, aby nalezl Santu Clause, jehož vágusovitý zpěv zaznívá i z díry na bowlingové koule...  Nejspíš nemá smysl v tom nacházet nic než nakažlivou radost s možnosti krásně natáčet naprosté kraviny. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že já divnosti moc rád nemám. V mém věku už na to není kdy. Hledám filmy, které mi něco dají - ponaučení, pohodu, vítězství dobra nad zlem, možnost k zamyšlení... Když musím složitě dekódovat, co mi chtěl autor říct, proč hezká holka žije s trpaslíkem, proč jsou tak hin všichni z plastových hraček, tak mě to prostě nebaví, omlouvám se. Třeba jsem přehlédl nějaké geniální poselství, ale v takovém případě je podané hodně anti-divácky a nepřístupně. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Etiopské postapo sci-fi, kde přeživší uctívají popkulturní předměty, v zásobníku koulí opuštěné bowlingové herny žije Santa Claus a na pochůzky se chodí se světelnými meči. Solidní bizár. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to sice samoúčelné, žádnou hloubku ten film nemá (ačkoli... možná to je celé o tom, že uctívání prázdných symbolů a věcí nám zabraňuje pociťovat skutečnou lásku k bližním, viz. ta předposlední scéna) a ani ten děj zde není pořádně dotažený, třeba ten voják je tady úplně zbytečně, nacista vlastně taky a taky ta čarodějnice mohla mít větší roli, ale i tak se mi to dost líbilo. Něco tak strašně divného jsem už dlouho neviděl, naposledy snad Kulky spravedlnosti. Neskutečně bizarní postapo svět, ve kterém jsou plastové hračky mocné předměty, ve kterém se jako Bůh uctívá (asi?) Michael Jordan, ve kterém žije černošský Santa Claus, nad kterým se vznáší podivná vesmírná loď, o které nikdo neví, co je zač, ve kterém zanikly všechny slavné jazyky a zbyl jen jeden a ve kterém žije hlavní hrdina Candy, který je tělesně postižený a k tomu všemu něco na způsob Supermana, se svojí manželkou Birdy, která čeká dítě. Jak tenhle svět funguje je nám zatajeno, ale apokalypsa nastala minimálně před 300 lety ve formě světové války. Ten film má hodně podmanivou atmosféru, zajímalo mě, kam se postupem času vyvine a vždycky mě překvapilo, jaká nová bizarnost z toho vypadla. Navíc to má příjemnou stopáž a vhodně vybranou hudbu, takže mě to určitě dokázalo zaujmout. V nějakém jasném hodnocení mi ale brání to, že pořádně nevím, o co mělo jít. Chtělo to něco říct? Byla to jenom samoúčelná bizarnost? Nebo to jenom byla absurdní komedie (a povedená, nutno uznat, bavil jsem se u toho dobře)? Ono to totiž každou chvíli vypadá jinak a babo raď, o co teda panu režisérovi šlo. Svým způsobem mi to trochu připomíná tvorbu Sergia Caballera, ale ten má promyšlenější děj a je o něco víc jasné, o co mu šlo, tady fakt netuším. Nicméně se mi to líbilo, protože já tyhle bizarní šílenosti hodně rád, ale víc jak slabé 4* tomu dát nemůžu a asi ani to není zrovna nejobjektivnější hodnocení. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama