Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Strašný masakr, především první série. Vážně brutální, když jde opravdu reálně vidět u soudu/výslechu, jak jsou ti lidi nervózní, pláčou, nebo se přeřeknou. Občas u komentování nějakého jiného snímku napíšu, že jsem u něčeho měl příjemně nepříjemný pocit, ale tady byl celou dobu vážně jenom totálně nepříjemný. Takový jsem snad ještě nezažil, a to bylo samozřejmě skvělé. Absolutně bych nechtěl být v kterékoliv jejich kůži. Nechápu to, jak se i přesto dokázali někteří chovat před kamerou pozitivně. Velký respekt k nim. Seriál je výborný i v tom, že nikdy nevíte, co se podobného může stát vám. Neříkám hned vražda. Může jít i o úplnou blbost, která vypadá jako klasická klukovina, jenomže ejhle najednou máte v poště předvolání k výslechu. Tam si prostě musíte silně stát za svým a nenechat si nakukat do hlavy to, co po vás chtějí. Je to vážně hnusný pocit, jak ten kokotský polda po vás všechno chce, jak kdyby on sám byl přímo u toho v tom, co se stalo. Seriál má i perfektní složenou hudbu, je to takový kytarově smutný. Tohle všechno platí spíš pro tu první řadu. Druhá je taky super, ale už mě tak nenutila koukat s vyvalenýma očima. Každopádně je i tak velmi zajímavá. Celkově 89/100 ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Strhujúce, znepokojivé, silné !!! Nehodnotí, neposudzuje, nekomentuje. Zobrazuje, poukazuje, konštatuje. Názor nech si každý spraví sám. Pre mňa zrejme najlepší krimi dokument, ktorý som doposiaľ videl /ever/, o to viac, že sa jedná o reálnu udalosť, nie o film podľa skutočných udalostí. - MOŽNÝ SPOILER - Niekoľkokrát som sa pristihol pri myšlienke, že niečo také je možné snáď len vo filme, či v seriáli, prosto vo fiktívnom svete, kde diváka po nervydrásajúcom príbehu čaká aspoň nejaký happy end, ale nie, nie ... welcome to real life. Emočne zdrcujúce ! ()

Reklama

Jino 

všechny recenze uživatele

Tohle je nevídaná pecka obrovských rozměrů.  Jak vyrobit vraha sleduje příběh propuštěného, neprávem odsouzeného Stevena Averyho. Ten vinou laxního přístupu místní policie strávil posledních 18 let v lochu, a proto po státu žádá finanční injekci za způsobenou újmu. Místo ní přichází želízka a soudní proces za vraždu, která se měla stát na jeho pozemku. Zhruba od tohoto okamžiku se objektivita loučí a do popředí se dostávají myšlenky, jestli a jak moc je prohnilý jeden policejní sbor a jeho právníci. Nutno dodat, že samotná státní sféra, která je v tomto případě zastoupená vyšetřovateli, detektivy či právníky obžaloby, opravdu nedává možnost vytvořit objektivní dokument a je tak koneckonců jedno, jestli jde o slovíčkaření mezi právníky nebo výslech šestnáctiletého chlapce, který by asi odkýval i třetí světovou…prostě a jednoduše, něco na tom případu strašně smrdí.  A cítí to i Averyho právníci. Ti v první sérii zanechávají otazníky nad celou řadou předložených důkazů obžaloby, aby nakonec zůstali zaskočeni stejně jako divák. Druhá série na tyto otazníky nabízí odpovědi. Do popředí nastupuje (rozuměj, že si celou sérii krade pro sebe) Kathleen Zellner, nová obhájkyně Stevena Averyho. Její metody a vědecké postupy vyvracejí původní důkazy obžaloby, sama začíná nové vyšetřování starých událostí, a že se to některým nebude líbit, je víc než jasné. Zellnerová jde v této sérii úplně na dřeň a soustředí se na samotnou oběť a vraha/vrahy. Díky tomu se na povrch dostávají nové a zatajované informace, které paralelně s druhým případem odsouzení Stevenova synovce Brandona, podkopávají právní systémy Ameriky. Making a Murderer je takřka dokonalým dokumentem a snese i přísná měřítka filmařského řemesla. Ano, prvním dílům lze vyčíst jistou nezáživnost, ale ta je vzhledem k neznalosti celého případu pochopitelná a zpětně snadno omluvitelná. Poté už Demos a Ricciardi (režisérky) dokazují, že strukturu tohoto projektu mají pevně v rukou a vědí, co nám chtějí říct, kdy nám to chtějí říct a proč nám to chtějí říct. Události v případu jsou dávkovány přehledně, a když je potřeba, klidně se pomocí video/audio záznamů vrací zpět v čase. Druhá série je tak trochu jiná, pracuje s daleko menším časosběrným materiálem a přesto nebo možná právě proto působí obě jako celek konzistentně a neuvěřitelně. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba. Ještě se mi nestalo, abych byla do nějakého dokumentu takhle emocionálně investovaná. Tahle série vás překvapí, rozčílí, napne vás a nechá ve vás pocit vděku za to, že nežijete v US and A, kde se je (nejen) soudní a policejní systém takhle rozbitý. Víceméně se jedná o prvotřídní soudní drama s řadou překvapivých zvratů, hrdiny i padouchy (státní zástupce Katz s tím úchylným hláskem, zkorumpovaní policajti...). A drama je to tak dobré, že jsem si po druhém díle musela ověřit, že nás tvůrkyně netahají za nos a v desátém díle se nedozvíme, že to bylo všechno zinscenováno. Bohužel nebylo. (Spoiler) Stevena Averyho a Brandona Dasseyho je mi lidsky hrozně líto, očividně jsou to oběti hloupého a špatného systému. V současné době mají oba nové právníky, Avery dokonce prý jednu z nejlepších právniček ve Státech. A to díky pozornosti, kterou vyvolal tento dokument. Takže bravo, tleskám Demosové, Ricciardiové i Netflixu. PS: Ano, vím, že je dokument předpojatý a je na Averyho straně. Ale i když od toho odhlédnu, tenhle případ zatraceně smrdí a v normálním soudním systému by Avery sedět nešel. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tento seriál dokumentuje skutečný životní příběh Stevena Averyho, v čemž také spočívá jeho síla. Skoro při každém dílu jsem se musela rozčílit nad nehoráznou nespravedlností a konspirací, která prostupovala celým jeho dosavadním životem a nechápala jsem, jak mohlo policii a státním složkám něco takového projít. No..příběh je to skutečně drsný a emotivní, nicméně pokud jste se již jako já dostali na konec a náhodou si Stevea vygooglili, tak jste zjistili, že i takovéto dokumentární seriály mohou být podávány poněkud sugestivně a selektivně a ta zdánlivá "pravda" nemusí být tak úplně černobílá, jak je někdy prezentována. Takže možná nakonec zjistíte, že vlastně nevíte, zda věřit víc internetu nebo seriálu a jste jen znechuceni z přemíry nedůvěryhodných informací kolem vás. Nicméně i přesto všechno to byl velice kvalitní počin, který musel stát za celých deset let strašně moc úsilí, což si zaslouží ocenění. A jaké verzi si zvolíte věřit je již jenom na vás. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama