Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Radko 

všechny recenze uživatele

Čo sa v komentároch spomína pomenej. V Záchrannom člne odznie zaspievaná báseň Johanna Wolfganga Goetheo Ružička (začína slovami: "Sah ein Knab ein Röslein stehn). Nemecký stroskotanec ako najsympatickejšia, pretože jediná plnokrvná charakterová postava filmu. Zvyšok - schematické figúry. Ak však možno medzi charakterové postavy radiť aj tie, ktoré sú na stránkach novín vo filme, druhou bol samotný režisér. Zrejme v empatii k hrdinom, trpiacim hladom a smädom sa rozhodol sám schudnúť - aj keď len prostredníctvom inzerátu na chudnutie. Zaujal aj šperk ako úspešná návnada na pekne tučnú (zjavne pahltnú) rybu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Docela poutavá minimalisticky natočená záležitost. Ano je v tom určitý tehdejší dobový politický podtext. Germán je vždycky prase, ale to bych filmu nevyčítal. Vzhledem k době vzniku je to celkem pochopitelné, navíc tehdy neměl ty bláznivý skopčáky co pomalu vyhlásili válku skoro celýmu světu v lásce nikdo a tak se nelze divit, že jsou jejich charaktery v těchto filmech takto vykreslené. Jinak filmařsky zručně zvládnuté. Občas se možná vkrádá do děje trochu stereotyp, ale solidní konec to napraví, tak si to ty 4* zaslouží.75% ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Už jen za tu odvahu natočit film celej se odehrávající na prostoru malý lodi si Hitch zaslouží uznání, ale on z toho udělal i velkej film. Je plnej otázek, dost filosofickej a řekl bych, jak ve většině jeho děl neni nikdy ten zlej zcela zlej, nebo aspoň Hitch se ho snaží ukázat s pochopením, jednostranně nesoudí, tak v tomhle filmu jsou všechny tyto otázky vyslovený a zamejšlí se nad nima otevřeně - postoj k německým vojákům, jejich zobrazení a souzení či nesouzení. Je třeba si uvědomit, že film byl natočenej ještě během války a přitom určitej nadhled už zde máme přítomnej. Nemůžu si pomoct, vím že je Hitchcock vnímanej hlavně jako tvůrce zábavy, on sám sebe taky tak prezentoval, ale přesto v jeho díle najdeme spoustu psychologie, filosofie a zajímavých postojů, mělkost asi nikdy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nie som si istý kurzom, zišiel by sa kompas..." Kto by povedal, že film z roku 1944 bude takto pozerateľný. Hitchock je proste talent a tento film asi nikdy nezostárne, pretože je hlavne o ľuďoch. Vystačíme si s posádkou na jednom záchrannom člne a nekonečnou morskou hladinou, ktorá je raz rozbúrená, inokedy pokojná a hladká ako zrkadlo. Postava samozvoleného, ale akceptovaného kapitána, ktorý je pôvodom z Československa je asi najsympatickejšia postava, ale absolútne všetky ostatné, tu majú svoje miesto a dostávajú priestor presadiť sa. Nemecký trosečník je popri kapitánovi nejlepšou postavou, hlavne pre svoju záhadnosť a nepredvídateľnosť. Jeho skutky sú raz ľudské , inokedy nepochopiteľné a vo filme to sedí, ale neviem si celkom predstaviť, že by sa v reálnom živote niekto takto zachoval. Na druhej strane ľudia sú všelijaký a Aláh vraj má rád rozmanitosť... "Dankeschon"80%. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Naprosto výtečný film, ale popravdě řečeno, kdybych nevěděl, že je od Hitchcocka, nejspíš bych si to (min. první polovinu) nemyslel a hádal bych třeba Cukora. Protože na rozdíl od Hitchovy obvyklé koncentrace na technický aspekt filmu táhnou tento film v prvé řadě herci. A v čele obsazení je herečka s velkým H, Tallulah "Dahling" Bankheadová. Toto je jediný u nás známý film, ve kterém se tato broadwayská legenda objevila, a právě ona je hlavním důvodem, proč byste si měli tento film sehnat. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Kamera neopustí po celou dobu trvání filmu člun - ten tedy není nikdy vidět z vnějšího pohledu. (Hwaelos)
  • Příběh filmu napsal na Hitchcockovu žádost John Steinbeck. (Matty)
  • Hitchcocka můžete ve filmu vidět coby "oběť" hubnoucího přípravku v novinách, které si jedna z postav čte. (Matty)

Reklama

Reklama