Reklama

Reklama

Jak odchází prezident

  • angličtina The Way the President Departs (festivalový název)
Česko, 2016, 52 min

Režie:

Pavel Kačírek

Kamera:

Petr Hykš

Hrají:

Václav Havel (a.z.), Karel Schwarzenberg (a.z.), Pavel Tigrid (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Unikátní hodinový dokument k 5. výročí úmrtí Václava Havla. Jedná se o exkluzivní materiál Pavla Kačírka z období volby Václava Havla za prezidenta republiky v roce 1992 a následného rozpadu ČSFR, kterým jeho prezidentství končí... Film odhaluje neznámé momenty a důležitá rozhodnutí našich dějin. 3. července roku 1992 proběhla ve Federálním shromáždění ČSFR volba prezidenta republiky. Jediným kandidátem byl dosavadní prezident Václav Havel a samotné volby se staly jedním z hlavních mezníků následného rozdělení federace na dva samostatné státy. Václav Havel zásluhou slovenské části druhé komory parlamentu tehdy zvolen nebyl. A stalo se tak poprvé v historii naší republiky. Současně to byl první velký politický neúspěch Václava Havla, který se doposud těšil neuvěřitelné oblibě obyvatelstva a obrovskému respektu v zahraničí.

Originální Videojournal pořídil v těchto historických dnech exkluzivní záznam z hlavních kuloárů politické moci Československé republiky, zejména v Kanceláři prezidenta republiky. Jde o záběry, které doposud nebyly publikovány. Zachycují Václava Havla a jeho tým poradců při sledování průběhu voleb ve Federálním shromáždění v přímém přenosu a zaznamenávají jejich věcné, profesionální, ale i lidské reakce na výrazné momenty volby. V této fázi též začíná osobní drama Václava Havla, který si už uvědomuje riziko svého nezvolení a hledá své východisko. Jeho drama se stupňuje v průběhu druhého kola volby. Díky velkému podílu týmu poradců na řešení Havlovy pozice sledujeme drama řešení bipolárního kontextu mezi osobním a veřejným postavením politika. Pro úplnost jmenujme účastníky: sekretář Saša Neumann a poradci Žantovský, Vondra, Tigrid, Bútora, Schwarzenberg, Růžička. Na konci filmu jsme svědky jakési katarze. Havel nám v podobě rozhlasového natáčení Hovorů z Lán bezprostředně představuje své osobní východisko. Odjíždí na svou chalupu. Po třech měsících následuje jeho demise a dočasný odchod z politiky. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dobře sestříhaný archivní materiál. Těžko hodnotitelné na nějaké škále, ale plně adekvátní a dlouhé přesně, aby to bylo akorát. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zákulisie jedného politického nezvolenia. Poslanci volili prezidenta. A nezvolili. Divák má možnosť nahliadnuť do kuchyne kandidáta Václava Havla, ktorý bol vtedy úradujúci česko-slovenský prezident. Ako udalosť vnímal on a zbor jeho poradcov. Poradcovia sú nervózni, cítia koniec dobrého džobu a tak navrhujú Vaškovi aby nerobil unáhlené rozhodnutia. On sa radí telefonicky s iným Vaškom - Klausom. Do toho rokovania v Bratislave a tak. Vašek Havel je tiež akýsi nervózny, hovorí, ako on všetko dávno hovoril a nik ho nepočúval, veci čo budú nasledovať má dosť na háku, pretože však keď nebude zvolený, tak kam by chodil ako akýsi poloprezident, to je lepšie hneď abdikovať, aby s ním nejaký Mečiar nemával. Plusové body za nahliadnutie do kuchyne, mínusové za to, že divák sa v podstate nejako veľa nového nedozvie. Takto nejako to totiž v politike chodí: každý sa trasie za flekom, ak ho niet, ostáva smútok. Nové sú doteraz nepublikované zábery. ()

Reklama

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

70 %. Připomenutí rozpadu ČSFR z pohledu politického týmu V. Havla. Zajímavě pak vychází srovnání tehdy začínajících politiků Klause, Žantovského, Schwarzenberga, Vondry ad. se současností. ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Dávám plnej počet už jen kvůli historické hodnotě tohoto snímku - skvělý náhled do zákulisí jedné významné éry CZ a SK republik. Jen škoda, že každej prezident nemá povinně nějaký štáb co by takhle vše dokumentoval, takové zákulisí Zemanovy vlády by byl jistě velmi zajímavý snímek (myšleno bez ironie či sarkasmu). ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pro mne je Václav Havel člověk který si je hluboce vědomý toho proč tu je... Zajímá mě spíš jeho lidská, duchovní reflexe... Politika je něco co nezadržitelně spěje do propadliště dějin a léta již jde mimo mě... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama