Reklama

Reklama

Komedie není legrace - Jiří Menzel

  • Česko Jiří Menzel - Komedie není legrace (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Jiří Menzel (1938–2020) získal v roce 1968 Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek Ostře sledované vlaky. Patřil ke spoluzakladatelům československé nové vlny i našim nejznámějším osobnostem v zahraničí. Kromě filmové režie se věnoval i herectví a divadlu. Film je portrétem uznávaného režiséra, jehož život i dílo ve filmu popisují jeho přátelé i kolegové Miloš Forman, Ken Loach, Emir Kusturica, nebo István Szabó. Zasazují jeho tvorbu do mezinárodního kontextu. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Víc než dobře natočený portrét Jiřího Menzela s hvězdným mezinárodním obsazením mluvících hlav, byť to hlavní po celou dobu vypráví titulní protagonista. Doplněno ukázkami z několika nejznámějších Menzelových filmů. Možná mi tam trochu vadí ta díra ve vyprávění, kdy mezi Postřižinami a Anglickým králem nebylo nic (70%). ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Velkoryse pojatý koprodukční dokument postihuje Menzelův nejen domácí a filmový, ale i mezinárodní a divadelní rozměr. Chvějivé duchovno, do kterého je celý film doslova zabalen, vystihuje i Menzelův vnitřní svět a slučuje ho s jeho výstižnou sebecharakteristikou; je v tom obsažena i jeho výbojná a přitom křehká plachost. Neusiluje o chronologickou deskriptivnost; o to více se soustředí na duši-psýchu a osobitý režisérův duchovní pohled na svět. Výtečné jsou i záběry-ukázky z Menzelových divadelních režií. ()

Reklama

majky19 

všechny recenze uživatele

Moc hezky zpracovaný dokument o jednom z našich nejvýznamnějších režisérů vůbec - Jiřím Menzelovi. Seznamujeme se zde blíže s tvorbou jedinečného režiséra, sledujeme nejdůležitější mezníky jeho tvůrčí kariéry a to samozřejmě na pozadí československé historie. Současně zde máme příležitost seznámit se s názory jeho kolegů, spolupracovníků, přátel z branže, kteří Menzela na jeho dlouhé a velmi úspěšné cestě doprovázeli. Zajímavé a poučné jsou i postřehy dalších režisérů, kteří s Menzelem přímo či nepřímo spolupracovali. Tento dokument ovšem nevyzdvihuje pouze Menzelovu práci, ale ukazuje jej i jako obyčejného člověka, se všemi jeho kladnými i negativními aspekty. Velmi mě zaujaly např. pasáže, kdy Menzel mluví o tom, jak v sedmdesátých letech mu Václav Havel pronajímal v Praze byt, přičemž jak víme, kola dějin Václava Havla nakonec katapultovala až do úřadu prezidenta čsl., potažmo České republiky. Zajímavá byla i pasáž, která byla věnována peripetiím kolem vzniku snímku "Obsluhoval jsem anglického krále", který i přes všechny předchozí problémy nakonec Menzel natočil v roce 2006, ale předcházela tomu léta různých průtahů, tahanic, intrik, zlomyslnosti ze strany producentů atd. Zkrátka a dobře, tento dokumentární film byl velmi zajímavý a poučný a divák se při jeho sledování zcela určitě dozví i něco nového, a zcela určitě mu tento snímek v něčem možná i otevře oči. Moc se mi to líbilo a tento dokument hodnotím zcela po zásluze plným počtem bodů. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Přehledně přiblížený svět filmařiny v Československu s nadhozenou polaritou Menzel-Forman a podmínkami normalizační tvorby s možnostmi nastíněnými V.Chytilovou, výpovědi spřátelených světových tvůrců, lehké připomenutí zahraničního Menzelova působení a zastavení s Menzelovou rolí divadelního režiséra. Nijak do hloubky ale přehledné a důstojné ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Po duši hladící dokument o obyčejném, skromném, geniálním člověku, který dokázal tolik, co málokdo jiný, a přitom ze všeho nejvíc vlastně mluví o jiných, kterých si považuje mnohdy víc než sebe. ()

Galerie (15)

Související novinky

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

Zlín opět ožije festivalem pro děti a mládež

06.05.2017

57. ročník Zlín Film Festivalu odstartuje již v pátek 26. května a potrvá do 3. června. Kromě bohatého filmového programu nabídne opět i celou řadu doprovodných aktivit. Dramaturgové programového… (více)

Reklama

Reklama