Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

kinej 

všechny recenze uživatele

Starší tvroba Petera Jacksona, nesoucí jeho typický rukopis, je taková zvláštní. Především všechny postavy ve filmu jsou hrány takovým způsobem, že působí jako své vlastní karikatury. Někde to funguje dobře (Braindead) a někde to působí téměř šíleně (jako zde). Dějová linie o dvou děvčatech, které se tolik separovali od okolního světa, až jim přišlo normální zabít je určitě velmi zajímavá, ale řekl bych, že Jackson není až takový psycholog, aby něco takového dokázal vykreslit věrohodně. Nuda však nehrozí, Jackson bere filmování jako velkou zábavu a to se do filmu otisklo. Originální kamerové švenky a právě přehnané herectví dělají z filmu velmi záživnou jízdu osudem dvou problémových děvčat, ale myslím, že občas by nebylo od věci trochu přibrzdit a ponořit se víc po povrch. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Človek netuší na akú kvalitku dostane tip cez Simpsonovcov... Pohľad do duše dvoch týniek presne na rozhraní života, kedy sa sny o princeznách, rytieroch a zázračných krajinách menia na priamočiaru cestu za ukojením základného freudovského sexuálneho pudu akýmkoľvek spôsobom. Pohľad na racionalitu pevnú ako skala, ako skala. Fakt! Škoda, že Petrovi nebol poskytnutý väčší rozpočet, pretože sa z námetu dalo vytrieskať omnoho viac. Viac, avšak len za pomoci grafiky. Takto sa z toho stal len priemerný televízny film, z ktorého cítiť tú lacnotu. Chce to jednoznačne remake! S konštatovaním, že len priemerný človek sa prispôsobuje realite, idiot si vytvorí vlastnú, možem film odporučiť! ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pro lidi, co žerou LSD, má den 25 hodin. Debutující Kate Winslet a docela zábavný poslední 2 minuty filmu jsou asi jediný důvody, proč se na tohle dílo uživatele halucinogenů podívat. Celkově mi to přišlo jako totální nesmysl. Peter Jackson se timhle filmem zařadil k mým neoblíbeným režisérům. A Melanie Lynskey má tak hrůzostrašnej obličej s permanentně nasranym výrazem, že by s tim mohla rozhánět demonstrace. 30% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Spousta hluchých míst sráží výsledek do velké šedi, stejně jako přemrštěné užívání porůzných písní. Kate Winslet podle mě nehraje nijak zvlášť extra a herecky ji překonala její spoluhráčka Melanie Lynskey, ale dost možná to bude tím, že její postava je mi o něco sympatičtější.Na vrchol filmu se jednoduše čeká moc dlouho a vykecání finále taky moc nepomohlo, ač jej chápu, vzhledem k tomu, že na cílovém Novozélandském trhu bude příběh všeobecně znám. Ovšem to citová explicitnost a absence pořádně stoupající gradace po většinu filmu jsou mínusem. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

debut 19-ročnej winslet, debut 17-ročnej lynskey a prvý vážny film jacksona, inšpirované skutočnou (a veľmi zaujímavou - na zélande veľmi známou) udalosťou - veľmi silné lákadlá PRE zhliadnutie tohto filmu; herecké výkony sú výborné, lynskey sa mi páčila ešte viac ako winslet, na ktorú som si s tým jej prepjatým britským akcentom rozmaznanej puberťáčky musel zvykať... čo je ale na tomto filme najlepšie, je množstvo režijných nápadov, ktoré sa tu vŕšia jeden na druhý až človek nechápe, ako môže toľko nápadov pokope stále dávať konzistentný film - formálna stránka je totálne hravá a invenčná, potvrdzuje jacksonovho raného pojašeného génia - hocikto iný by z toho urobil nudnú televíznu drámu! ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Spoločnosť Weta Digital, založená Petrom Jacksonom a Richardom Taylorom v roku 1993, sa po prvýkrát podieľala na špeciálnych efektoch práve na tomto filme. (ČSFD)
  • Producent Jim Booth zemřel krátce po skončení produkce. Tento film je věnován jeho památce. (Cheeker)
  • Melanie Lynskey (Pauline Parker) čte ve filmu dvě povídkové knihy o pilotovi Bigglesovi („Biggles of the Camel Squadron“ a „Biggles of 266“), které napsal William Earl Johns. (Rominator)

Reklama

Reklama