Reklama

Reklama

Le Manoir du diable

  • USA The House of the Devil (více)
Krátkometrážní / Komedie / Fantasy / Horor
Francie, 1896, 3 min

Obsahy(1)

Historicky první filmový horor všech dob. Příběh vypráví o tom, jak samotný ďábel naláká člověka do svého zámku na krásnou dívku a kterého později straší čarodějnicemi. Když za chvíli babizny zmizí, ujme se práce satanáš a hrdina ho zažene krucifixem. (-Bomba-)

Recenze (44)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

První filmový horor, výborně! No co se dá dělat, účel to splnilo, pobavilo to, ale samozřejmě jen v tom nejlepším smyslu slova. Tři miniuty plné umělých netopýrů, kostlivců a stop triků s pointou a velice pěkným závěrem. Prostředí fajn a ačkoliv je to jeden z nejslabších (a prvních) snímků filmového boha Méliése, je to i tak velmi zajímavá a historicky úchvatná podívaná. 80%. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Kolegov si dovolím poopraviť - toto nie je prvý horor v dejinách filmu (prvý je Wegenerov "Pražský študent" z roku 1913), toto je kryštalicky čistá groteskná fraška so zmyslom pre burleskný humor a vo svojej dobe bola nepochybne vnímaná ako zábavná šaškáreň s rekvizitami, ak nie priamo ako komédia. Rozhodne nie ako horor, pretože vyvoláva všetky možné pocity okrem toho podstatného - strachu. Ak niekde posadíte kostru, zďaleka nejde o horor (o tom by mohol dlho rozprávať Paul Delvaux). Estetika tohto dielka je celkom závislá na estrádnych vystúpeniach púťových entertainerov, ktorých bolo v tom čase požehnane po celej Európe. Filmík pôsobí dojmom dokumentárneho záznamu takejto komediantskej produkcie. Ale cítite tú úžasnú vôňu 19. storočia? Šňupací tabak, naftalín, hortenzie, konský trus a politúru na dyhovaný nábytok? Takýmto veciam sa menej než štyri hviezdičky nedávajú. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Přichází Satan - stop - čaruje a sílí - stop - dělá si z poctivého občana srandu - stop - občan má pocit, že halucinuje - stop - občan se brání, Satan se baví - stop - Satan si vyčaruje pomocníky - stop - občan neví, kde mu hlava stojí - stop - Satan se baví čím dál víc - stop - občan najde řešení - STOP. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Manoir du diable, Le Do starého zámku přilétá netopýr, který se vzápětí promění v satana *. Vyčaruje kotel a z něj člověka. Přicházejí sem dva muži a obtěžuje je skřet. Jeden z mužů odchází a druhý je vystaven kouzlům. Objeví se kostlivec, jakési mátohy, ale i žena, která se ovšem brzy promění. Muž zahání satana křížem. *-Klidně to mohl být také upír, viz můj komentář k filmu. No, horor, no. Přesto bych prvenství klidně uznal. Ostatně mu jej přiznává hodně historiků. Hodnocení nechávám to na naprosto čistém průměru. Ono se to totiž v podstatě nedá hodnotit klasicky. Existuje více verzí s rozdílným časem, ale vždy je to kolem tří až čtyř minut. Nikde ve snímku není, kdo je onen tvor, který vznikl z netopýra. V obsahu jsem tedy použil satana, ale klidně to mohl být upír. ** A PŮL ()

anais 

všechny recenze uživatele

Časté téma Meliésových filmů. Ďábel začne dělat neplechu (tentokrát na zámku) a poslouží tak k předvedení celé řady Meliésových triků. Nakonec ho vyžene křesťanský kříž. Zajímavé je, že narozdíl od většiny ostatních autorových filmů kamera mění svou polohu vůči hercům a dekoraci - jednou je z blízka, podruhé z větší dálky... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama