Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů, který nabízí i jakýsi náznak děje, leč totálně psycho děje. Těžko říct, co se tehdy nitrožilně vpichovalo, ale určitě už se to vpichovat přestalo. Každopádně, děj nemá smysl rozepisovat, ten je určen zřejmě jen velmi úzké skupince narkomanů. Film jsem viděl s doprovodným komentářem, kdy pán sděloval co ráčíme vidět, ale nebyl ani moc potřeba, protože záběry byly většinou vševypovídající. Komentář se hodil snad jen v samotném závěru, kdy se těm fousatým retardům podařilo při pádu shora dolů padnout doleva a padli napříč vesmírem do oceánu matičky Země, což tedy pořádně zmátlo i mě samotného a chvíli jsem netušil, kde vlastně jsou. Tehdejším divákům muselo zcela jistě naprosto uniknout celé rozuzlení. Těžko říct, zda nebyly v roce 1902 vůbec žádné informace o situaci mimo naši planetku, nebo mám film vnímat jako nějakou ubohou dobovou pohádku. Jediné, co se mi líbilo bylo to, jak ten vedoucí měsíční výpravy mlátil tamější obyvatele (polo hmyz a polo lidi) deštníkem a vždy z nich byla troška dýmu. Tak ten dým se mi líbil. Nikdo tomuhle nesmyslu neodpáře, že překonal velký milník a dodal do filmu děj, i když tedy, znovu se zopakuji, absolutně debilní. Nicméně, nemá smysl si nic nalhávat. Myslím, že mohu tento počin hrdě označit, jako monstrózní sračku, kterou už si ovšem troufnu prohlásit za film, a to je jediná a maximální poklona, kterou mohu udělit. Pro jisté pochopení, že tento film vážně psal dějiny, nemohu dát odpad. Těch dnešních 90 % je zde ale totálně směšných. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Najprv som si myslel , že to ledva vytiahne na 3 * .. S pribúdajúcimi minútkami sa mi začal na tvári objavovať jemný úsmev a obdivoval som tých nadšencov a prvolezcov vo sfére filmu, ktorí nás doviedli ku Lucasovi, Lynchovi, Spielbergovi a iným .... (technická poznámka na okraj : filmové triky z roku 1902 mi pripadali precíznejšie ako tie z produkcie STV z rokov 1980-1990) ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Zatímco bratři Lumièrové se v době vzniku filmu snažili co nejvěrněji zachytit realitu, Méliès se vydal opačnou cestou a chtěl realitu přetvořit, nebo se jí úplně vyhnout. A tak není divu, že jeho Cesta na Měsíc je plná fantazie - Měsíc trefený do oka obří nábojnicí osazenou lidskou posádkou, deštník měnící se v houbu a nakonec sami Měsíční marťánci... Na svou dobu pěkně výtvarně zvládnuté "veledílko" s příjemným hudebním doprovodem umožňující nostalgicky náhlédnout do doby, kdy filmy i zkoumání vesmíru bylo ještě v plenkách. Milé a svým způsobem fascinující. 8/10 ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Jednou bych se chtěl podívat na Měsíc. A strávit tam alespoň jeden měsíc:-). Je to můj sen, i když asi neuskutečnitelný. Měsíc je zde ztvárněn do lidského obličeje, čímž jsem byl mile překvapen. Nemám rád žánr scifi, ale u tohohle filmíku jsem udělal výjimku. Neskutečná poezie, která na vás dýchne po shlédnutí. Zůstanete úplně otřeseni a uslyšíte vlastní tlukot srdce. Bylo nádherné pozorovat, jak astronomové vystoupili na povrch na Měsíci a v dáli pozorovali Zemi. Neviděl jsem lepší vědeckofantastický film. Kdysi dávno jsem někde o tomto dílku četl a dozvěděl jsem se velmi zajímavé informace. Např. že Cesta na Měsíc je považována za první široce distribuovaný film, který má kompletní příběh. A rok natočení 1902. K tomu snad není ani co dodávat. Uvidíte božské efekty (na tu dobu). Uznejte, doba před Titanicem a už začaly vznikat takovéto skvělé činy, které se budou lidem líbit i po více než 100 letech. Můžeme být vděční serveru youtube, že se tam tyto skvosty nacházejí. Jsem rád, že jsem tento "film" viděl, ale dávám mu "jen" 4 hvězdy, poněvadž krátkometrážním zásadně nedávám plné hodnocení. Já jdu postavit kapsli ve tvaru projektilu a někoho poprosit, aby mě za pomocí kanónu vystřelil na Měsíc. Zajímavostí je to, že přesně o 100 let později, co byl film natočen, tak vznikl kolos, který se jmenuje CSFD. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jako dospívajícího fascinující. Dneska mi to přijde hezké. Už mi to nepřijde tak dávno, tak magické, jako když jsem dospíval. Ale 108 let od vzniku tohoto filmečku je z pohledu lidského života hodně dlouhý čas, ale z pohledu lidstva tohoto druhu. co je tady pár tisíc let, tak je lepší kinematografii mít, než ti lidé, co tu žili a neměli ji! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • V epizodě "The Series Has Landed" seriálu Futurama je Cesta na Měsíc parodována ve scéně, když Bender vrazí láhev piva do oka maskota měsíčního parku. (contrastic)
  • Jako dělostřelkyně vystupují tanečnice ze slavného pařížského baletu Chatelet. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno