Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Poprvé jsem z tohoto filmu viděla jenom útržky v rámci naučného pořadu v brněnské hvězdárně. Jelikož jsem tehdy byla ještě usmrkaný prcek a navíc i filmový neznaboh, domnívala jsem se, že jde o legrační grotesky natočené za tím účelem, aby dětičky v přítmí promítacího sálu hvězdárny neusínaly, nýbrž se sem tam zvesela a od srdce zasmály směšným panáčkům. Jaké bylo moje potěšení, když jsem snímek zhlédla celý, obohacena navíc o okolnosti jeho vzniku. Opravdu parádní záležitost a člověku nemusí být jenom osm let. ()

Fr

všechny recenze uživatele

…PO OBNOVENÍ POŘÁDKU JE VÝPRAVA DLE REKTOROVA NÁVRHU HLASOVÁNÍM SCHVÁLENA. SLUHOVÉ PŘINÁŠEJÍ CESTOVATELSKÉ OBLEKY… /// 109 let po jeho natočení se můžu i já, kulturní barbar pokochat odkazem předka Mélièse a doplnit si chybějící mozaiku k Hugovi. Každej, koho aspoň trochu baví pojem kinematografie, by měl na tenhle celovečerák mrknout! P.S: Hodnotit nebudu, páč to svádí k póze (nebo známce punku?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učaroval mi ,,ten“ ,,SMĚJÍCÍ SE MĚSÍC“. 2.) Filmy si doma zásadně dobarvuju. 3.) Thx za titule ,,joSew“ a ,,kahilom“. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Síce som si Cestu na mesiac pustil vlastne len zo zvedavosti a doplnenia si trochu toho filmového vzdelania, keďže sa jedná asi o najznámejšie z tých najstarších diel, inak som rozhodne nečakal nič výnimočné, no mýlil som sa. Tu vôbec nie je treba nadhodnocovať kvôli veku, síce mi asi dve sekvencie prišli trochu nudnejšie, hlavne začiatok, ale inak sa mi to veľmi páčilo a nechal som sa unášať touto veľmi zaujímavou a prekvapivo nápaditou víziou, ktorá ma takmer na tú štvrťhodinu vlastne úplne pohltila. A tak to síce u mňa na plné hodnotenie nie je, aj keď som nad ním uvažoval, objektívne si ho rozhodne zaslúži, úžasné dielo a veľký rešpekt pred jeho tvorcom, ktorý vlastne len pár rokov po vynájdení filmu prišiel s niečím takýmto výnimočným. Zaslúžený kult. 80% ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Tyhle principiálně maximální hodnocení zavání přehnanou korektností s nízkým prahem vnímavosti. Jenže každý film se musí hodnotit s hlediska historického kontextu, jinak je srovnávání bezcenné. A jak vidíte - zůstalo s pionýrských dob filmu jen málo, ale zato pouze nejlepší. Cesta na Měsíc je neskutečně půvabná záležitost, hltat jedním dechem jí bude i nenapravitelný cynik. Formálně znamenala revoluci, protože představila návazný sled událostí, příběh. Děj už nevycházel s reálného života, nýbrž scénáře. Zasloužil se o to velký vizionář a jeden ze zásadních lidí historie filmu - Georges Méliès, jehož přínos se bohužel často zapomíná. Ale dost těch akademických větiček, ten film je zábava a líbit se bude i dnes, to je hlavní.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých filmov v histórii kinematorafie, asi prvý s dejom, ale keďže nemám stroj času, tak sa nedokážem vcítiť do vtedajšej doby a plne doceniť jeho kúzlo. Priznajme si, hodnotíme tu tieto faktory a nie dej. Kúzlo prvých televízorov už tiež vyprchalo. Po vzhliadnutí Huga musím jednu hviezdu pridať. To sa stáva, keď vidíte tak krásne zobrazený priebeh natáčania filmu ako nám predviedol Scorsese. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Scéna, kdy je Měsíc zasažen do oka, je jedním z prvních použití stop-motion animace. (contrastic)
  • První blockbuster v historii filmu byl okamžitě zkopírován a napodobován. V roce 1913 se Georges Mélies rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou až do roku 1993. (Digi_cz)
  • Film natočil Georges Mélies v květnu 1902. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film - kolem 14 minut - a stal se celosvětovým úspěchem. (Digi_cz)

Reklama

Reklama