Reklama

Reklama

David Bowie: Posledních 5 let

  • Velká Británie David Bowie: The Last Five Years (více)

Obsahy(1)

Portrét rockového rebela a herce. Během své více než padesátileté hudební cesty prošel David Bowie (1947–2016) několika stylistickými proměnami. V posledních pěti letech svého života dosáhnul pozoruhodných hudebních počinů. V této unikátní hudební výpovědi zaznějí slova Davida Bowieho a jeho nejbližších spolupracovníků. Vydal dvě alba a připravil divadelní muzikál. Jejich prostřednictvím zrevidoval svou uměleckou minulost i budoucnost. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jsem sklaní fanynka Davida Bowieho, vím o něm dost. Dokument mi obsahově vyhovoval jen co se týče jeho tvorby. Ze soukromí vlastně nic moc nepověděli a trošku mi nesedělo celkové pojetí filmu. Mluvící hlavy se už přece dávno nenosí.. Tvůrci by si měli vzít příklad z dokumentu o Amy Winehouse, protože Bowie by si zasloužil něco obdobného. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Je těžké, vytvořit zajímavý dokument o velkém, geniálním Umělci - vyrovnat se svou troškou do mlýna jeho úrovni, přizpůsobit stylu tvorby, se zdá prostě nemožné. Platí to obzvlášť o někom s tak širokým záběrem, jako byl návštěvník z jiného světa David Bowie. Co mě překvapilo, The Last Five Years se z velké části věnuje také průřezu tvorby od Bowieho začátků, přes Berlínská léta, Reality tour, atd., a neustále až přespříliš skáče do minulosti. Teprve později zde zazní vzpomínky muzikantů z nahrávání posledních dvou alb Next Day a Black Star. Rád jsem to všechno viděl a slyšel, ale čekám s nadějí, až nějaký schopnější dokumentarista zvedne hozenou rukavici s větší elegancí a odvahou. ()

Reklama

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Nielen posledných 5 rokov života, ale aj exkurzy do minulosti, ktoré vhodne dotvárajú kontext kariéry. Pre mňa navždy ostane hajlajtom vystúpenie na Freddie Mercury Tribude Concert, kde s Annie Lenox predviedli Under Pressure v neuveriteľnej kombinácii anglickej aristokracie a extravagancie. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nenarodil sa, poslali ho k nám. Tento dokument ale nie je o tom, to mi len pri jeho sledovaní napadlo. Síce sústredený na posledných päť rokov Bowieho života, ale prestrihmi do minulosti dáva týmto rokom a jeho výkonom, ku ktorým sa na sklonku svojej cesty vybičoval, kontext. A vďaka tomuto kontextu vyznieva jeho odchod ešte hrdinskejšie, je od neho ešte väčšou frajerinou, než sme si to pred tými pomaly dvoma rokmi mysleli. Veci naplno odovzdaný umelec a veľký človek (to pri tých najväčších akosi kráča ruka v ruke) do poslednej chvíle. P.S.: Okrem autorom tohto dokumentu, ktorí mali jasno v tom, čo a ako nám chcú vyrozprávať, skladám poklonu aj slovenskému realizačnému týmu, ktorý sa do toho pustil s plnou zodpovednosťou, v tej najlepšej tradícii Slovenskej televízie. Vďaka. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Pokud jste jeden z největších performerů moderního věku a bojujete s rakovinou, nabízí se vám jedinečná příležitost napsat si vlastní requiem. A Blackstar je evidentně spojením všech tří dokumentů smrti - requiem, epitafem i testamentem. Tenhle dokument je dost prapodivně poslepovaný a sestříhaný, ale jeho vypovídající hodnota je obrovská - dozvíte se, jaký Bowie byl od svého velkého turné z roku 2003 až do své smrti. Vypráví sice jen jeho spolupracovníci, takže o Bowieho soukromém životě se nedozvíte téměř nic - kromě toho, že si ho chránil. A to mi docela stačí. Víc mě zajímá, co pro něj znamenalo umění, experiment, underground a umělci, se kterými spolupracoval. A to jsem se dozvěděl. A u závěrečné předělávky Heroes z muzikálu Lazarus se mi dokonce i orosila očíčka. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama