Reklama

Reklama

Docteur Jekyll et les femmes

  • Francie Le Cas étrange du Dr. Jekyll et de Miss Osbourne (více)

Obsahy(1)

Borowczyk vychádza z legendy, ktorá hovorí, že prvú verziu Podivného prípadu doktora Jekylla a pána Hyda (pri ktorej písaní poháňal Roberta Louisa Stevensona kokaín) spálila jeho puritánska americká manželka pre sexuálne excesy, ktoré obsahovala. V Borowczykovom komornom filme, ktorý sa odohráva počas jedinej noci, sa Henry Jekyll ponára do chemického kúpeľa, aby z neho vyliezol ako monštruózne obdarený pán Hyde. Borowczykov majstrovský kúsok surrealistickej kinematografie šibalsky poletuje medzi brutálnou fraškou, krvavým delíriom a erotickým ošiaľom. (MFFK Febiofest)

(více)

Recenze (6)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Extrémne nezvyčajný pohľad na známy motív. Ba priam šialený. Od pomalého úvodu, až po psychedelický záver ( šťavnatá 5hviezdičková záležitosť ). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Udo Kier je zárukou divného filmu, Borowczyk pak toho, že budou padat tabu, především sexuální. Nahota, otevřený sex, krvavá znásilnění, výprask a mlácení jsou jen prostředky v tomto bizarním příběhu, který se po většinu času odehrává v rozlehlém domě. Ti, co v osudný večer překročili jeho práh, už se - možný spoiler - domů nevrátili. A nejen oni. Směrem k závěru drama vrcholí, přeživší se už jen plazí, ale i těm síly ubývají a vše završuje apokalypsa. Konec nečekaný v duchu - miluji tě k sežrání. Zajímavá je forma, kdy režisér skvěle pracuje s barokním šerosvitem. Mnohé postavy se navzájem pozorují, ale i z diváka se stává šmírák, když kamera sleduje dění zpovzdálí, škvírami dveří či skříní, v odrazech a zrcadlech nebo přes skleněné dveře. Kompozice obrazu je mnohdy záměrně rozbita, připomene tak filmy D. Argenta. Jedinečná je také intenzivní mrazivá hudba. Jako většina režisérových filmů i tenhle je spíše pro okrajové publikum. ()

Reklama

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

A už v tom mám jasno. Pár filmových verzií spracovanej novely od Roberta Stevensona som už videla a myslím, že stačilo. ( iba ak by M.Bay sfilmoval tranformáciu po svojom ). Borowczik si látku vzal so svojím nezameniteľným filmárskym umom aby ju preformoval na okulahodiacu drámu, do ktorej nenápadne pridal aj " sexplicitné " vsuvky. Je to vyslovene herecké(!) spracovanie, atmosferická kostýmovka s nemalým prispením horroru , v ktorej ale nehraje prím.Udo bol skvelá voľba ( ten sa toho sexappealu asi nezbaví nikdy) . Tá premena vo vani...tak tú si na dlhú dobu uchovám. Vďaka Waler za príspevok. R.I.P. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film „Docteur Jekyll et les femmes“ je podivný film a není jednoduché ho uchopit. Přesto z něj budete mít pocit, že se mu podařilo vyzdvihnout tu temnou podstatu celkového příběhu. Budete mít pocit, že to, co sledujete, je v souladu s tím, co se může odehrávat v člověku, který nedovede ovládat svoje emoce, a je jedno, jestli je to muž nebo žena, protože se to v případě chtíče může stát oběma. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama