Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (78)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně dokumentárních sérií, ale o žádné se nedalo říct, že pokud byste jí celou dokoukali a pokud možno si z ní všechno zapamatovali, stanete se expertem na dané téma. O této to říct mohu, protože nic tak obsáhle mapujícího a zasvěcujícího jsem snad ještě v dokumentárním žánru neviděl, ani v té miliardě dokumentárních sérií o 2. světové se k tomuto nenajde srovnání. Ve vlastní nadutosti jsem to po první epizodě zabalil a vrátil se k sérii až po několika měsících jako k večerníčku, u kterého jsem chtěl co nejdříve usnout na chatě. Usnul jsem v šest ráno po pěti epizodách po sobě, kdy některé z nich měly i dvě hodiny. Není to dokumentární série pro "milovníky" dokumentů, staticky sledujících Primu ZOOM. Je to pro skutečné fajnšmekry, které dané téma natolik zajímá, nebo je natolik baví dokumentární žánr, že se na tu sedmnáctihodinovou přednášku ochotně vydají a klidně se prokousají i tím zdánlivě méně podstatným a zábavným, aby viděli to, co si mysleli, že byla vietnamská válka. Já sám měl před zhlédnutím určitou představu a tu jsem na konci musel korigovat a pokud vás relevantní a profesionální dokument nakopne do prdele a vy po jeho zhlédnutí přehodnotíte některé své názory, není lepšího důkazu o důležitosti celého dokumentárního žánru. Abych nad tím jen nehonil, mohu vytknout snad jen nepřehledné znázornění map a označování v nich pozic nebo postupů zúčastněných stran. Když už si dal někdo takovou snad i životní práci se sestavováním takto podrobné analýzy celé války, na tomhle si měl dát záležet také. 100 % ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Časově velmi náročné, ale stojí to za to. Výpovědi všech zůčastněných a to nejen těch na bojišti, perfektní záběry, ale taky velmi emoční. Není to dokument pro každého, ale takto kvalitní dílo by měl vídět každý, je to totiž víc než jen "vyprávění" o válce, ale o lidech, o nás, o tom co je v každém z nás. 99% ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vyčerpávající dokumentární série, která zabrala dekádu práce a do 18 hodin ultimátně vešla příběh války ve Vietnamu. Dění už od francouzské invaze v 19. století a počátku amerického angažmá ke konci druhé světové, přes past nešťastné domino teorie až pak totál nasazení a válku jako naprostý fail - válku, kterou nešlo vyhrát, natož nějak pořádně odůvodnit. Lhaní prezidentů, rozkol na domácí půdě, všechny možný aspekty konfliktu, skvěle střízlivý, sebekritický náhled na věc, spousta osobních příběhů, účast severo/ jiho vietnamských veteránů, často k neuvěření. Brilantní vizuální materiál a soundtrack (písničkový i ten reznorovský) samozřejmostí. Projekt hodný mistra Kena Burnse je nejen poutavou podívanou, ale také národní terapií. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

1. DÍL: Vitnam byl furt někým okupován, v čehož důsledku někteří Vietnamci začali usilovat o své sebeurčení a jejich vůdce, Ho Či Min, nalezl ideový základ pro své úsilí v komunismu, který odsuzoval (západní) imperialismus. Po skončení japonské okupace Indočíny na konci 2. světové války se dostali k moci komunisté pod vedením Ho Či Mina, kteří ale nebyli schopní zabránit pokusům Francie o obnovu předválečného koloniálního uspořádání. S pomocí USA vydobili Francouzi Jižní Vietnam, který se stal Francouzskou kolonií a následná válka, která probíhala mezi lety 55 až 75, jenž je známá jako druhá válka v Indočíně do konfliktu vtáhla Spojené Státy, v nichž mezitím bujeli protesty. Válka ve Vietnamu byla součástí Studené válku mezi Výchoidem a Západem, kteréžto bojovoli o zdroje i vliv ve světě. SSSR podporovalo Sever a USA podporovali Jih.      2. DÍL:      3. DÍL:      4. DÍL:      5. DÍL:      6. DÍL: První válka vrtulníků. Rok 1968 byl zlomovým. Ve Vietnamu bylo tou dobou 485 600 amerických vojáků a Americká vládá tvrdila svým občanům, že vítězství je na blízku. Bojovalo se na Khe Sanh jakoby mělo jít o rozhodující bitvu, ale pro Severovietnamce to bylo vedlejší pole a mezitím spustili masivní ofenzívu na jihovietnamská města (včetně Saigonu). Avšek i předpoklad severovietnamců byl chybný - předpokládal, že Jihovietnamci se vzbouří, přidají s ek revoluci a jejich armáda, ARVN, se zhroutí.       7. DÍL:      8. DÍL:      9. DÍL:      10. DÍL:  ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

O Vietnamu jsem věděl jen to základní, a když mi kamarád dopourčil tenhle dokument, netušil jsem, na jakou cestu se vydávám. Po těch 16 hodinách mám pocit, že jsem zažil kus dějin. Byl jsem napjatý, překvapený, šokovaný, zhnusený a na konci dojatý, jak se mi ani u hraného filmu už pár let nestalo. Hodnocení na ČSFD nekecá, tohle je právem jeden z nejlepších dokumentů, co jsem kdy viděl. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)
  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)
  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)

Reklama

Reklama