Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (77)

Lischai 

všechny recenze uživatele

O Vietnamu jsem věděl jen to základní, a když mi kamarád dopourčil tenhle dokument, netušil jsem, na jakou cestu se vydávám. Po těch 16 hodinách mám pocit, že jsem zažil kus dějin. Byl jsem napjatý, překvapený, šokovaný, zhnusený a na konci dojatý, jak se mi ani u hraného filmu už pár let nestalo. Hodnocení na ČSFD nekecá, tohle je právem jeden z nejlepších dokumentů, co jsem kdy viděl. ()

ExpertAsie 

všechny recenze uživatele

Díky Netflixu jsem narazil v podstatě na dosud neobjevený a vskutku často diskutovaným tématu" Vietnamská válka", která hlavně poukazovala na skutečné události, které se fakt stali ve Vietnamu jak z Americké tak i Vietnamské strany. O obětích tu byla vždy několik minutových a skoro vyčerpávajících informací, které měli klasicky i svůj příběh. To znamená, že jsme mohli vidět krásný průběh od francouzské revoluce až po současnost, jak se daleko Vietnam a Amerika dostala z těchto "smutných událostí". ()

Reklama

theSaint 

všechny recenze uživatele

Z dokumentární tvorby naprostá špička, která nemá konkurenci. Filmařsky brilantní. Velmi oceňuji přístup 'Sine ira et studio', který se v dnešních médiích a u jednotlivých žurnalistů pomalu ztrácí, ne-li se už úplně vytratil. Jak osvěžující. Dokonale komplexní sonda ve všech směrech. Je to dlouhá jízda, ale nelitoval jsem ani vteřinu. Úderné, obrazově vytříbené, informačně neuvěřitelně přínosné a hudebně dokonale podbarvené. Tleskám a klaním se. Je pro mě záhadou, že takové dílo neurvalo žádné ocenění. Perla na poli dokumentu. ()

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Povinna jazda pre vsetkych milovnikov historie. Americania to cele domrvili, to bez debat. Ale vdaka demokracii, slobode slova a novinarom boli schopni o vsetkych zlyhaniach a klamstvach hovorit a natocit o tom vskutku pozoruhodny dokument. A teraz by som si rad pozrel nieco o vojne v Afganistane od ruskych filmarov... ()

M1k9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní dokument, který objasňuje každý aspekt války až do detailu. Pro mě osobně to bylo strašně poučné, protože naší generaci tato událost už minula. A přesto bezesporu ovlivnila chod ameriky / lidstva na dalších mnoho let. Více než jsem si doposud myslel! Dokument je precizní. Servíruje všechny události a reálné data, ukazuje na pofidérné lidské charaktery, na hrdiny, na krutost války i na pár okamžiků lidskosti a v ničem se přehnaně neutápí. Každému se po dosledování budou honit v hlavě (měly by) otazníky proč, proč se to stalo a nešlo tomu zabránit? Možná, že šlo, ale historie má tu vlastnost, že se opakuje. Není to poprvé a není to naposledy. Ale někdy se ukazuje, že i tak (na první pohled) zbytečné násilné negativní  události v dějinách lidstva nakonec přinesou něco pozitivního do budoucnosti. Emoce z toho všeho jsou silné a změny jsou větší a trvalejší. I to je jeden z mnoha pohledů ke kterému dokument inspiroval. Nakonec jediné negativum je časová náročnost. Myslím, že to šlo o malý kousek zkrátit.   9/10 ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)
  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)
  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)

Reklama

Reklama