Reklama

Reklama

Stále ještě kouřím tajně

  • Francie À mon âge je me cache encore pour fumer (více)

Obsahy(1)

Film "Stále ještě kouřím tajně" nabízí syrové vyobrazení alžírských žen, které se v roce 1995 dělí o své zkušenosti s islámským režimem. Za bezpečné zdi hammamu (tureckých lázní) se ženy různých věkových skupin nechodí jen koupat, ale také si povídat. Během hodin vyhrazeným pouze jim se mohou zcela obnažit – zbaví se nejen svých šatů, ale také společenských restrikcí, které je svazují. Žádné téma není zakázané. Probírá se láska, sex, náboženství a politika a střetávají se ideologické proudy. Uprostřed toho všeho nachází v hammamu těhotná žena útočiště před svým bratrem, který ji chce zabít kvůli rodinné cti (Cinemax)

(více)

Recenze (5)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Bravurní divadelní konverzačka, odehrávající se v nádherných prostorách tureckých lázní, čímž je o atmosféru z velké části postaráno. Jenže právě architekturou vše krásné končí, několika vtipných scén se sice dočkáme, ale ty jsou postupně nahrazeny velmi syrovým dramatem. To když se do popředí dostává náboženství a politika, což jde vlastně ruku v ruce. Dialogy jsou perfektně napsané, nedají vydechnout, žádná slabá chvilka se v příběhu nekoná. Často stačí jen pouhý monolog a představivost, tohle se skutečně děje, vlastně nic nového, přesto naprosto šíleného. A co víc, ono je to celé i výborně herecky pojato, svým způsobem civilně, ovšem v tom nejlepším slova smyslu. 80% ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Skvělá tragikomedie odehrávající se mezi zdmi starých osmanských lázní, v oáze klidu uprostřed společenských bouří. Tam se setkává ženská část Alžíru, znovu se protkávají lidské osudy zpřetrhané a znepřátelené občanskou válkou. Prostor lázní dodává filmu hřejivou intimitu, zároveň ale klaustrofobní pocit bezmocnosti vůči ohrožení zvenku. Atmosféra je výtečná. Dialogy i herecké výkony, na kterých film stojí, udrží divákovu pozornost od začátku až do vyhroceného a působivého konce. Znovu vidět Hiam Abbás a Biyounu společně v takovém projektu (po La Source des femmes) je čirá radost... Takovou úlitbou předpokládanému cílovému divákovi je pár klišovitých scén, kdy se ženy baví o svádění mužů (to je snad už povinnost v arabských filmech o ženách). To ale nijak závažně nekazí výtečný scénář, který se dotýká palčivých témat spojených s občanskou válkou a extremismem poměrně přímo a bez kliček. Toto si sežeňte! ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Alžírsko devadesátých let pod tlakem islamistů, nepokojů a ekonomické neprosperity, v němž je pro ženy jediné místo oázy svobody a volnosti - starobylé osmanské lázně. Konverzační film, který je zajímavým nahlédnutím do arabské společnosti, ale kdyby bylo jiné místo a čas, tak pro mne z filmu zůstane jen babskej pokec o ničem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Překvapivě okouzlující vizuál umožňuje v jakékoliv chvíli stopnout film a vnímat ho jako impresionistický obraz. V mírné mlze zahalená spoře oděná ženská těla se vynořují před kamerou, aby nám všetečně zprostředkovala dialogy žen, které s nenuceností hovoří o naprosto všem možném. Od hlubokých myšlenek stáčejících se k tématům války, přes erotické touhy, předávání zkušeností, averze i obyčejné tlachání. To vše v sevřeném prostoru i čase lázní. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Výborná boccacciovská variace na relativně uzavřený svět ženského hammamu a kolem něj zuří (doslova) morový mužský svět. Ženy si nejen povídají své zážitky, ale ne vždy se sejde kolem vypravěčky pokojný kruh posluchaček. Vztahy mezi nimi jsou mnohdy napjaté k prasknutí (a pro nás Evropany i často nepředvídatelné). A to celé má pod palcem Fatima, která se nejen stará o řádný provoz lázní, ale současně i ošetřuje rodičku, a také si ohřívá svojí misandrickou polívčičku. Její doba přijde ve chvíli, když je rozvášeněným davem (vedených novým imánem) zabita její přítelkyně Samia. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama