foto

Hiam Abbass

  • nar. 30.11.1960 (56 let)
    Nazareth, Izrael
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pochází z arabské vesnice nedaleko Nazaretu, má izraelské a francouzské občanství, hraje po boku těch největších filmových hvězd, spolupracuje s nejvěhlasnějšími americkými, evropskými, arabskými i izraelskými režiséry, nadto také sama píše a režíruje. To je ve zkratce profil palestinské umělkyně Hiam Abbás, jejíž kariéra vedla od studií fotografie v Haifě přes divadelní prkna až k desítkám filmových rolí, díky nimž se stala jednou z nejznámějších současných arabských hereček.

Filmovou dráhu začala ve snímku známého palestinského režiséra Michela Khleifiho „SVATBA V GALILEJI“ (1987). Mladá umělkyně však cítila, že v rodné zemi se nemůže realizovat a rozhodla se ji na konci 80. let opustit. Po krátké době strávené v Londýně se natrvalo usadila v Paříži. K výraznému posunu v její filmové kariéře došlo až na přelomu 21. století. Objevuje se ve filmu ÚNOSCE (Aime ton père) s Gérardem Depardieu, známou se ale stává až díky roli Lilji, ovdovělé matky, jež objevuje vášeň v břišním tanci ve filmu SATIN ROUGE (2002) od tuniské režisérky Radži Amari.

Roli odvážné ženy, usilující o emancipaci navzdory konzervativní okolní společnosti si zopakovala ve filmu SYRSKÁ NEVĚSTA (2004) Erana Riklise, která pro ni zároveň představovala první spolupráci s izraelským režisérem. Po zdařilém výkonu v tomto filmu herečku požádal o spolupráci na svém velkofilmu MNICHOV (2005) sám Steven Spielberg. Kromě jedné vedlejší role se Hiam Abbás na filmu s citlivým politickým tématem podílela také jako jazykový a herecký poradce, podobně jako při natáčení snímku BABEL (2006) uznávaného mexického tvůrce Alejandra Iñárritu.

Eran Riklis později Hiam obsadil ještě do hlavní role v jeho úspěšném filmu CITRONOVÝ SAD (Etz Limon, 2008), působivém příběhu prosté palestinské ženy, která se odvážně postavila proti izraelskému státu v soudní při o pokácení jejího citronového sadu. Za tuto roli Hiam Abbás obdržela „Asia Pacific Screen Award“ a jako nejlepší herecký výkon ji ocenila také Izraelská filmová akademie. Dalším úspěchem byl výkon ve filmovém dramatu FREE ZONE (2005) světoznámého izraelského režiséra Amose Gitaie, kde se herečka objevila po boku Natalie Portman. Ve stejné době také zosobnila matku sebevražedného atentátníka v Oscarem oceněném dramatu RÁJ HNED TEĎ natočeném palestinským režisérem Háním Abú Asadem. Za zmínku také stojí mj. role v amerických filmech NEZVANÝ HOST (2007), AMREEKA (2009) a HRANICE OVLÁDÁNÍ (2009) Jima Jarmusche.

Vedle bezpočtu rolí v nejrůznějších arabských filmech (za všechny např. filmový epos BÁB AL-ŠAMS Egypťana Jusriho Nasralláha) je Hiam Abbass hojně obsazovaná i ve Francii, kde dnes žije se svým manželem, jímž je herec Zinedine Soualem. Mohla tak stanout před kamerou např. vedle Daniela Auteuila v ROZHOVORECH S MÝM ZAHRADNÍKEM (2007), nebo vedle Charlotte Gainsbourg a Romaina Durise v thrilleru PERZEKUCE (2009). Julian Schnabel, s kterým Hiam ve Francii již dříve pracovala, ji obsadil r. 2009 do role vážené palestinské ochránkyně sirotků Hind Husseini v biografickém filmu MIRAL.

V roce 2012 byla zvolena členkou jury hlavní soutěže na festivalu v Cannes, který tímto navšívila již pošesté. V roce 2011 zde např. propagovala nový film režiséra Radua Mihaileanu s názvem LA SOURCE DES FEMMES (Pramen žen), jehož natáčení tentokrát strávila v Maroku.

Bohaté zkušenosti ze spolupráce s největšími světovými filmaři, stejně jako dobrou znalost palestinského prostředí a osobní zážitky z mládí využila pro natáčení svého prvního celovečerního filmu odehrávajícího se v její rodné Galileji. Na konci r. 2012 byl film uveden ve Francii pod názvem L’HÉRITAGE (Dědictví).

Myshkin

Herecká filmografie

Filmy

2017 Blade Runner 2049
Insyriated
2016 À mon âge je me cache encore pour fumer
Corps étranger
2015 Dégradé
2014 Červený stan (TV film)
De guerre lasse
EXODUS: Bohové a králové
2013 Les Jeux des nuages et de la pluie
May se vrací domů
Only in New York
Rock the Casbah
2012 Dědictví
Le sac de farine
2011 Láhev v moři
La Source des femmes
Unutma Beni Istanbul
2010 Clichés
Miral
Otrokem
Suite parlée - récits de souvenirs enfouis
Temps de la Balle, Le
2009 Amreeka
Hranice ovládání
Každý den je svátek
Lidská bestie
Mateo Falcone
Perzekuce
Špion(i)
2008 Béthune sur Nil (TV film)
Blanche
Citrónový sad
Granátová jablka a myrha
Kandisha
La fabrique des sentiments
L'Aube du monde
Un roman policier
2007 Nezvaný host
Rozhovory s mým zahradníkem
Skafandr a motýl
Stažení
2006 Azur a Asmar
Petites révélations
Příběh zrození
2005 Free Zone
Manželčina pomsta
Mnichov
Ráj hned teď
2004 La porte du soleil
Nadia et Sarra
Syrská nevěsta
2002 Fais-moi des vacances
Satin rouge
Únosce
2001 Ali, Rabiaa et les autres
Ange de goudron, L'
Ligne 208
Mariage en papier, Le
Pain, Le
2000 Mix-cité (TV film)
1998 Histoire naturelle
Raddem
Venise est une femme (TV film)
Vivre au paradis
1996 Haïfa
1994 Poisson rouge
1989 Nuit miraculeuse, La (TV film)

TV seriály

2016 Islámský stát (TV seriál)
The OA (TV seriál)
Away (E04)
Homecoming (E01)
2010 The Promise (TV seriál)
2009 Histoires de vies (TV seriál)
1994 3000 scénarios contre un virus (TV seriál)

Dokumentární

2016 Nasser's Republic: The Making of Modern Egypt (TV film) - vyp.
2008 Erika Rabau: Der Puck von Berlin

TV pořady

2000 L'invité (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace