Reklama

Reklama

České zázraky

(seriál)
  • angličtina Czech Miracles

Série(2) / Epizody(15)

Obsahy(1)

Co dokázala česká věda? Cyklus České zázraky přinese příběhy českých vědců a jejich fenomenálních myšlenek, které zásadně změnily život lidí na celém světě k lepšímu. Antonín Holý syntetizoval látky, které dokážou zabránit množení viru HIV. Jedna pilulka denně tak umí prodloužit život nakaženému člověku třeba o čtvrt století. Tým vědců a lékařů kolem chirurga Milana Krajíčka dal světu umělou cévu impregnovanou kolagenem – jednoduchou bílou trubičku, která denně zachraňuje tisíce životů. Otto Wichterle vytočil na rotačním strojku z dětské stavebnice první měkkou kontaktní čočku. Dvojice chemiků, Stanislav Brebera a Radim Fukátko, vyrobila trhavinu Semtex, která je v představách lidí často synonymem destrukce a zabíjení, přitom ji velmi často využívají hasičské záchranné sbory. Díky Oldřichu Jirsákovi se z Česka stala nanovelmoc. Vymyslel totiž, jak ve velkém vyrábět nanovlákna – dlouhá lehká polymerová vlákna s obrovským potenciálem. Hydrolog Bohumír Janský a jeho tým přepsal učebnice zeměpisu, když zjistil, že nejdelší řekou světa není Nil, ale Amazonka. „Asi nejpřekvapivější je příběh českého rodáka, takového druhého Cimrmana – Matyáše Ždárského. Přežil lavinu s následkem osmdesáti zlomenin, nevzdal se a dále pokračoval ve svých vynálezech. Dal lyžím správnou délku a vázání, lyžařům učebnici, techniku, styl a závody," prozrazuje režisérka Petra Všelichová. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny namet, vice takovych serialu... Jednotlive dily sice maji kolisavou uroven a urcite by se dala stopaz natahnout a jit informacne do hloubky..., ale jako takove medailonky lidi, kteri neco dokazali jsou si myslim dostacujici... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Očakával som niečo iné, ale aj tak veľmi dobré. Čakal som, že pôjde o veľké známe osobnosti českých dejín, ale v podstate okrem Jánskeho či Heyrovského nejde o typicky mainstreamovo známe mená. A pritom oni sú to velikáni väčší než akékoľvek trápne celebrity otŕčajúce sa v telke, zvyčajne bez zvrškov. Druhá séria je lepšia než prvá a dozvieme sa aj zaujímavosti napríklad o dejinách záchytky. U nás ju už (žiaľ) zrušili. ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Díl o kontaktním Wichterlem - čočka ! Storky ze začátků jsou moc . Zajímavý námět , pro leckoho nové info. Zatím 4* ()

Galerie (82)

Zajímavosti (10)

  • V epizodě zazní úryvek písně „The Show Must Go On“ od Queen. (Duoscop)

Reklama

Reklama