Reklama

Reklama

Selský rozum

  • angličtina Common Sense (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Téměř tříletý sběr materiálu na českém venkově, zkoumání toho, jakými tématy žijí zemědělci a podnikatelé v této oblasti, jak a proč fungují dotace, proč se pěstují některé plodiny více a jiné méně a proč v posledních letech ubylo chovů zvěře a jaké to má důsledky na produkci potravin, vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát. Film také využívá dlouhodobé práce řady novinářů v této oblasti a několik jeho scén přímo sleduje autory nedávno vydané knihy „Žlutý baron“ Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku při investigativní práci. Jedním z hlavních protagonistů filmu je moravský sedlák Bohumír Rada, který spoluzasvětil Andreje Babiše do zemědělského podnikání a pak se jejich cesty zásadně rozešly. (D1film)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (138)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Konečne vecná, informatívna záležitosť bez zbytočného pátosu! Piussi vyzliekla Babiša do noha, pričom si viem živo predstaviť ten jeho jebnutý ksicht, keď sa o tomto počine dozvedel. Potom, ako tento dokument vyšiel na svetlo sveta, Piussi sa ocitla na zozname nepriateľov štátu. No a treba dodať, že absolútne zaslúžene :D Ja na záver len dodám. Toto je doposiaľ asi najlepší dokument od Piussi, ktorá nie malou, ale veľkou palicou zašpárala do toho najväčšieho hovna. Bože Ja to mám tak rád :D .. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dnes se všichni bojí bavit o politice , aby se nerozhádali, ale toto dílko mě připadá jako okatá jednostranná propaganda.Také jsem pro malé rodinné farmy a pěknou krajinu, ale v procesu globalizace je to obtížné. Radši rozšiřme národní parky a na zbytku hospodařme efektivně.Další tématická linka - nízké ploty. V dokumentu není nijak komentováno proč jsou Ukrajinci ochotni pracovat 12-15 hodin za 72 korun na hodinu. Jestli se dostane do flow stavu a nevnímá čas, trpí workaholismem nebo jak se obával Masaryk, pokud se dělníkovi zkrátí 12 hodinová pracovní doba, může se upít v hospodě. Snižuje se tím výše mzdové nabídky na venkově. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Filmu selský rozum samozřejmě lze vytýkat tendenčnost, brnkání na city či cokoli jiného, podstatné mi ovšem připadá něco naprosto jiného. Pokud by tvrzení ve filmu obsažená byla nepravdivá, nepochybně by se AB s tvůrci už dávno soudil. Ale ono ne. Ticho po pěšině. Daleko účinější je zařídit aby film neuvedla ČT, aby vyhodili Víta Janečka z práce, aby ho nemohla v předvolební kampani promítat Strana Zelených, aby se nedal stáhnout z internetu, a tak všelijak podobně... Můžete tvrzením ve filmu obsaženým nevěřit, byť mnoho z toho je dohledatelné i z jiných zdrojů, ovšem okolnosti jeho (ne)uvedení hovoří samy za sebe... Přicházíme o svobodu a vůbec nás to nezajímá. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Po technický stránce by bylo co vylepšovat (občas vykukující mikrofon,"vzhlednější" rozmazání obličejů nebo občas zvuk), ale tentokrát jde spíš o obsah. Scénář totiž sumarizuje Babišovy kostlivce ze skříně. Od jeho agresivního přebírání firem, přes minimální zájem o udržitelnost (pokud je něco rentabilnější hned rozprodat než dál udržovat a rozvíjet) až po tristní zaměstnanecký podmínky, nízkou kvalitu výrobků (hrozný sračky), ulhanost nebo skutečný politický úmysly. O něho samýho mu jde až na prvním místě, takže jeho hlavní motivací angažmá v politice je zachovat (nejlíp i rozšířit) stávající "penězovody" do svýho impéria a dosazenim loajálních lidí na ty správný ministerstva dopustit co nejmíň kontrol svýho nekorektního podnikání (viz zrušená kontrola z MŽP u Kmotra). Těžko říct, jak moc velkej dopad bude mít Selský rozum na potenciální voliče ANO (na ČT bude k vidění nejspíš až po volbách), ale každej ztracenej hlas pro Babiše je dobrej. Čtvrtá slabá hvězda za odvahu něco takovýho natočit (jestli pak přijde na někoho z tvůrců nějaká náhodná kontrola z libovolnýho úřadu?) a místama investigativnější přístup. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavné videjko, které bych povinně ordinoval (třeba i násilím – blíže viz Mechanický pomeranč) všem fanatickým vyznavačům chemické koblihy ze zmraženého polotovaru. Snad by pak konečně pochopili, jak světlé zítřky nás čekají pod vládou politické divize Agromafie a.s. resp. jejího majitele, dobrotivého agenta Bureše. Holt co se v mládí ve službách STB naučil, na stará kolena jako když našel, pročež existenční likvidace případných oponentů, nyní již s horlivým posluhováním biřiců z MF, jest jeho základním modem operandi, neboť je-li v této i Satanem opuštěné zemi (taky co by se tu zbytečně namáhal, když to za něj hravě obstará ujo Andrej) jeden řádně brutální a bezskrupulózní zmrd, ovčan sedne na prdel a i zabečet se bojí, aby druhý den už nečekal ve frontě na polévku od Armády spásy, ba v horším případě je ochoten se volebně prostituovat za pekařský výrobek nebo – jako v případě naší nejmenované pravoslavené (a zjevně i blahoslavené) hokejové ikokotny – za oběd v čapím tunelu. Fakt, že náš stále ještě nominálně veřejnoprávní kanál (kanál jako synonymum stoky) toto odmítl odvysílat, je v daném ohledu značně vypovídající. Má to ale ten přičinlivý Horný Uherák štěstí, že tu servilitu a kolaboraci máme v genech už nejméně 400 let! No, děkuji tímto autorům a pokud si to náhodou přečtou, nechť mi později dají vědět, na které šachtě budou kopajíce uran budovat zářnou budoucnost Babišistánu, pokusím se jim pak poslat potravinový balíček s kuřátkem z Vodňan, na rozleptání mříží jejich pracovní ubikace 1+kbelík by to mělo stačit. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Kromě Jakuba Patočky a jeho spolupracovnic z Deníku Referendum film do značné míry spoléhá na svědectví někdejšího Babišova spolupracovníka Bohumila Rady, kterého Babiš připravil o firmu Agro Jevišovice. Po veřejných vystoupeních na shromáždění proti Babišovi se Babišovi právníci snaží Bohumila Radu zničit. Bohumil Rada nemůže v České republice najít žádnou právní firmu, která by byla odvážná natolik, že by dokázala hájit jeho zájmy. (KoudyTheAlko)
  • Film nechal analyzovat potravinářskou kontrolou výrobky Babišových provozů ve srovnání s výrobky malého, soukromého řeznictví. Babišovy výrobky byly naprosto nekvalitní. (KoudyTheAlko)
  • Distribuce do kin musela být finančně podpořena dobrovolníky na Startovači, protože Česká televize to odmítla. (Puppy)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno