Reklama

Reklama

Diana osobně

(TV film)
  • Česko Diana: Osobní zpověď (více)

Obsahy(1)

V roce 1991 bylo v londýnském Kensingtonském paláci uskutečněno několik tajných rozhovorů s Dianou, princeznou z Walesu, které s jejím svolením natočil blízký přítel jménem novináře Andrewa Mortona. Morton zde pracoval na knize o skutečném životě nejfotografovanější ženy světa. Veřejnost v té době neměla tušení, že je manželství princezny Diany a prince Charlese v krizi. National Geographic Documentary Films odhalují Dianiny myšlenky a pocity ve velmi specifickém okamžiku jejího života a zachycují tento komplikovaný osobní příběh z jejího úhlu pohledu. Celým snímkem nás provází hlas samotné princezny v nahrávkách, které z velké části dosud nebyly vysílány. Tyto zřídka prezentované zvukové záznamy jsou doplněny archivními záběry a fotografiemi.
Stala se „princeznou z lidu", „princeznou lidských srdcí" a jen málokterá veřejná osoba je nadále tak milována i opředena záhadami jako Diana. Veřejnost si ji zamilovala jako stydlivou učitelku z mateřské školy, jejíž vrozený šarm učaroval dědici královského trůnu, a v tom okamžiku se zrodila nova ikona moderní doby. Nyní nám sama princezna Diana detailně přiblíží svůj životní příběh a především svou situaci v roce 1991. Otevřeně promlouvá o nepříliš šťastném dětství, rozpačitém seznámení s Jeho Veličenstvem, princem z Walesu, v době, kdy jí bylo pouhých 16 let, i dramatickém vstupu mladé dívky na světovou scénu. Záhy odstartovalo pronásledování tiskem, národ byl stržen pohádkovým příběhem lásky a ona nebyla na tento příval slávy připravená. Snímek Diana osobně dokumentuje rozpor mezi privátním a veřejným aspektem princezniny osobnosti a podtrhuje často spletité narážky, myšlenky a pocity princezny v roce 1991. Bez nostalgie zde vzpomíná na svou svatbu a zkušenosti s poporodní depresí, bulimií i na vítězství nad zničující úzkostí, které jí přineslo až nalezení sebe sama v humanitární činnosti. (National Geographic)

(více)

Recenze (25)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Šetřila si panenství i pověst, protože věřila, že ji čeká v životě něco velkého. Měla pravdu, zapsala se do paměti miliónům lidí. Ale to, co prožívala v chladných hradech a zámcích, by jí záviděl asi málokdo. Dokument je velmi zajímavý a diváky by neměla odradit ani jeho délka. Od začátku do konce je na co se dívat i co poslouchat. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, řekla bych "behind the scene".... reálný pohled z druhé strany. Měla to obrovsky těžké a zvládla svůj život i roli s elegancí a grácií! Byla to neskutečně silná a inspirativní žena, obrovská a vyzrálá osobnost, ikona, morální vzor, legenda. "Uvědomila jsem si, že jsem na sebe vzala obrovské břímě. Neměla jsem tušení, co mě čeká, nejmenší tušení." Veřejnost chtěla a očekávala pohádku. Ve skutečnosti to však žádná pohádka nebyla, pouze dobře sehraná životní a společenská role.... "Vím, že jednoho dne, pokud budu hrát hru života, budu mít všechno to, po čem jsem vždy toužila. A bude to pro mě mnohem vzácnější, protože budu starší a budu si toho mnohem víc vážit." "Co považujete za svůj největší úspěch?" "Že jsem tomu tlaku nepodlehla a nenechala se rozhodit klepy, které se šířily. Trvalo mi 6 let, než jsem se v téhle roli začala dobře cítit. A teď jsem připravena jít dál." Bohužel příležitost jít dál Diana již nedostala. :(( ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Princeznu Dianu jsem v dětství a pubertě bez výhrad miloval. Pamatuji si jako dnes, jak zprávy o její smrti zasáhly celý svět a jak jsem sledoval pohřeb v přímém přenosu na Nově. Tento dokument jsem si tedy nenechal ujít. Byl velmi dobře poskládaný. K vyprávění Diany bylo možno sledovat celou řadu titulků novin, archivních záběrů, drtivou většinu jsem nikdy neviděl a byl to opravdu velmi zajímavý výběr. Bohužel český dabing trochu dokumentu uškodil. Její slova se mnohdy často překrývaly s dabingem. Hlas princezny z Walesu měl být trochu tišší, aby byla dabérka pořádně slyšet. Jinak mi nevadila ani délka, dokument mě zcela pohltil. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Děsivé poslouchat, co se dělo v hlavě ženy plaché, stydlivé a nezvyklé publicity, vržené do vody aby se bez pomoci naučila plavat. Evidentně ji to nikdo neučil a její zoufalé volání o pomoc nikdo neslyšel a tak se začala topit. A když se člověk začne topit, neuvažuje racionálně. Ona v jistých momentech určitě, i když s tou Kamilou to zrovna schíza nebyla. Přece si ji pak vzal, že ... Velmi silný dokument. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hledal jsem v dokumentu odpověď na otázku proč se nejžádanější muž světa zasnoubí s poměrně ošklivou19 letou ženou, která je podle něho "jiná než ostatní" a jenž týden po zásnubách onemocní bulimií a bleje o stošest. Pokud to bylo kvůli duševní kráse, proč si pak nerozuměli? Je pravda, že po deseti letech se dost fyzicky a možná i duševně změnila. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama