Reklama

Reklama

Rada nad zlato

(studentský film)
  • USA Good advice is better than gold (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2015, 26 min

Obsahy(1)

Pohled do světa multi-level marketing finančního poradenství v České Republice. Víš, kdo ti bude radit s financemi? Víš, jakou práci ti radí vyzkoušet? Dobrá rada není zdarma, dobrá rada je nad zlato. (oficiální text distributora)

Recenze (54)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Studentský film, který svým námětem široce přesáhl hranice běžných studentských prací Filmové akademie Miroslava Ondříčka a vyjadřuje se k závažnému fenoménu doby. Finančně poradenští ,,šmejdi" si o takovýhle pohled insidera říkali už dlouho, ale žádný renovovaný český dokumentarista ani investigativní novinář zatím tuhle odvážnou cestu s kamerou nepodnikl, a tak mladý Jakub Charvát vstoupil rovnýma nohama do světa českého dokumentárního filmu. Sám o sobě prokázal slušnou dávku občanské statečnosti, píchl svou dokumentární kamerou přímo do vosího hnízda (právnická dohra bude jistě obtížná, je jasné, že tihle ,,šmejdi" jsou schopni čehokoliv). Námět jednoznačně za pět, formálně samozřejmě film trochu trpí dětskými nemocemi a také neškoleným Charvátovým verbálním projevem, postrádá také komplexnost snímku Silvie Dymákové, cenné je ale to, že na podobné ,,šmejdy" někdo ukáže a takto se na ně upře mediální zájem. Takže slovy jednoho z aktérů dokumentu: OVB Allfinanz, Partners, Fincentrum, Zfp Akademie, Broker Consulting... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Bývalý člen OVB Allfinanz se rozhodl odhalit pravdu a ukázat, jak velká banda sráčů tihle finanční "poradci" vlastně jsou. Držím mu palce v boji za správnou věc, ale bojím se, že tento studentský a bohužel ne zcela profesionální počin spatří jen publikum, které již pravdu o těchto lidech zná. Řada důležitých záludnosti firem typu OVB Allfinanz nebyla odhalena (např. k čemu se "poradci" musí zavázat a proč je těžké odejít), více o tématu padlo např. v povedeném DVTV rozhovoru s autorem tohoto dokumentu. Svým způsobem je mi líto, že něco takového se v trošku více profi podobě neodvysílá v hlavním vysílacím čase našich televizí... 6/10 ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Je to studentskej film, v podstatě ročníková práce, takže se tam dá najít hodně filmařských chyb. Ale to tomhle to samozřejmě není. Důležitý je, že to chce ukázat (a ukazuje), jaký sračky se tady u nás v podstatě legálně dějou (podobně jako u Šmejdů). Vlk z Wallstreet by zavyl zděšením, kdyby to viděl. Že to takhle funguje, jsem věděl i před dokumentem, ale přece jenom, když to někdo hodí ven veřejně, je to vždycky lepší a má to větší dopad. Jinak tahle "super firma" je asi tak nevinná, že ještě před uvedením dokumentu soudně vyhrožovali škole, aby to ani nevzniklo, no a když to vzniklo, podali žaloby a po studentovi, kterej má s nima vlastní zkušenost, chcou sto litrů. Už tohle je odpověď na to, jestli tam probíhá všechno v pořádku. A ty večírky, kde sotva zletilým zamávají balíčkem prachů, koksem, drahýma autama a nahýma ženskýma před obličejem, opravdu jenom potvrzujou firemní "kulturu". P.S.: Mimochodem pokud víte něco o projektu MikeJePan a s tím spojené společnosti Pojištění na pokuty, obzor se vám ještě rozšíří a tak nějak se vám ten kruh spojí úplně! ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Dokument jako takový za 5*, provedení pokulhává, zvláště trochu nevyzrálý komentář, ale to je pochopitelné, je to přece studentský film. Naopak střih se mi celkem líbil - ten se blíží profesionální tvorbě. Každopádně je fajn že se někdo pustil do podobného tématu finančního poradenství, které se mnohdy pohybuje na hraně zákona. Tím se nechci dotknout poradců, kteří tuto profesi dělají dlouho a slušně. Pár takových znám, ale realita je, že trh je v současnosti menší, než je počet poradců a vidina snadných zisků udělala z některých společností slušnou pyramidu :-). Ještě bych něco takového uvítal u brokerů, tam je to mnohdy mnohem horší. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Otázky multi-levelového marketingu a premosťovacie skĺznutie do pyramídovej hry ma neminulo a tieto skúsenosti čiastočne charakterizujú môj pohľad na tento oplzlý vesmír výplodu kapitalizmu, ktorý sa mi vskutku hnusí. Nemám pocit, žeby sa autor jasne zaviazal k akejsi sebareflexívnej výpovedi, ktorá by hlbšia a vo viacerých vrstvách o OVB (ktorý je klenot finančného ošklbenstva) skúmala a najmä ľudí, ktorých vábia zatemňujúcimi okuliarmi. Ide skôr o reakciu na vzniknuté problémy týkajúce sa nej a nie o analytický hriadeľ koreňu samotnej veci. Ako študentský pokus záslužilé najmä pre otvorenie diskusie. Ako filmový projekt umelecky a informovanosťou horšie, avšak sila hlasu je dostatočne hlučná. Len aby radou nad zlato neprerástla kampaň s jednotémativným profitom do žiariacej budúcnosti, ktorá môže autora silno zaviazať na špagát. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama