Reklama

Reklama

Do větru

  • angličtina Into the Wind (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh tří mladých lidí odehrávající se během letní plavby kolem řeckých ostrovů. Nespoutaní sourozenci Matyáš (Matyáš Řezníček) a Natálie (Jenovéfa Boková) se plaví jako posádka plachetnice, na jejíž palubu přistoupí syn majitele lodi dokumentarista Honza (Vladimír Polívka). Postupné sbližování Natálie s Honzou naruší dokonalé soužití sourozenců a na povrch začínají vyplouvat skutečnosti, které ukáží jejich bezstarostnou jízdu v docela jiném světle. Neobvyklý milostný trojúhelník odehrávající se v atraktivním jachtařském prostředí přibližuje prostřednictvím hlavních hrdinů touhy a obavy současné mladé generace. Debutující režisérka Sofie Šustková natočila s mladým štábem svou generační výpověď na omezeném prostoru plachetnice v širém moři a na malebných ostrůvcích Severních Sporád. (A-Company CZ)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Ve 46. minutě filmu začnou hlavní postavy závodit s druhou lodí, kdo bude v maríně dřív. První pokyn kapitána zní: „Dopni genu,“ čímž myslí více napnout/přitáhnout otěže přední plachty. Při křižování proti větru se někdy nechává gena skutečně trochu povolenější – loď sice pluje o něco pomaleji, ale plavba je pro posádku pohodlnější. (Jarek572)
  • Skipperem na jedné z doprovodných lodí byl Jaroslav Foršt – jachtař, šéfredator a principál jachtařského portálu KrásaJachtingu.cz (Jarek572)
  • „Moje generace narozená kolem listopadu 1989 poslouchá, jaké máme štěstí, že jsme se na rozdíl od našich rodičů narodili do svobodného světa, že co chceme, to můžeme. Filmem chci ukázat, jak s tím žijeme. Jaké rozměry a limity má naše hledání svobody v dnešním světě, i s jakými otázkami se potýkáme. Ale hlavně chci diváky vzít na moře na plachetnici a nechat je prožít tu radost a nevázanost, jakou člověk cítí, když se vytáhnou plachty a zafouká vítr,“ uvedla režisérka a scenáristka filmu Sofie Šustková. (SONY_)
  • Film se natáčel v létě 2017 v Řecku na Severních Sporádech, v místech, kde se točil slavný muzikál Mamma Mia! (2008). (SONY_)
  • Světová premiéra filmu proběhla na pražském festivalu Febiofest 2018. (SONY_)
  • V epizodní roli se ve filmu objeví miliardář Karel Janeček se svou tehdejší manželkou Mariem Mhadhbi. (klukluka)
  • Celé natáčení je založeno na jedné kameře a třech hercích. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo ve dvou etapách, v létě roku 2016 a na jaře 2017. Hlavní etepa natáčení na lodi s pětadvacetičlenným štábem a herci trvala měsíc. (ČSFD)
  • Scénář se vyvíjel pět let. (ČSFD)
  • Záběry se realizovaly ve skutečném prostředí, i proto musela trojice protagonistů absolvovat poctivý trénink jachtingu na Orlíku. (ČSFD)

Související novinky

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Reklama

Reklama