Reklama

Reklama

Co tomu řeknou lidi

(festivalový název)
  • Norsko Hva vil folk si (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Šestnáctiletá Nisha vede dvojí život. Přes den je pokornou a svědomitou dcerou pakistánského imigranta a v noci si tajně užívá s kamarády noční život v Oslu. Jednoho dne otec odhalí Nishinu přetvářku a rozhodne se pro drastickou ochranu dcery před nástrahami západního světa. Snímek s aktuální a citlivou tematikou ukazuje, jak zásadně může být rozdílná jedna kultura. Na jedné straně stojí muslimští teenageři žijící v Evropě a toužící po svobodném životě, na druhé straně jsou jejich rodiče, kteří ctí tradice, ale usilují o lepší budoucnost. Život plný konfliktů, rozdílů a bolesti... Příběh plný empatie a porozumění ukazuje vlastní cestu, jak se ze zdánlivě předurčeného osudu vymanit. (Severský filmový podzim)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (68)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Iram Haq už mě sejmula filmem Jsem tvá a i tady to nebylo jinak, nevím jestli vychází ze svých zkušeností nebo jsou to příběhy z jejího okolí. To co se dělo ty holčině to mě hlava nebere a opravdu mě píchalo u srdce. Neuznávám takovýhle tradice, který devastují jedinečnou osobnost každýho člověka, kde se rodina dokáže chovat k vlastni dceři jak mafianská organizace. Věta "Západní primitivové" je od muslimů a velmi svědčí o jejich schopnosti tolerovat druhý a to do konce i když jsou v jejich prostředí, neskutečný co jsem viděl za příběh. Nisha je pro mě velká hrdinka a hrozně jsem s ní ten její osud prožíval. Moc bych přál všem ženám na světě aby se mohli úplně ve všech oblastech svodně realizovat aniž by se obávali následků dokonce i od svých nejbližších. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Velmi napínavé a silné psychosociální drama odehrávající se v Oslu a v Pákistánu. Hlavní představitelka byla výborná, autentická. Celou dobu jsem o Nishu měla strach. Film je natočený se švihem, nenudila jsem se ani chvilku. Dospívání je vždy těžké pro děti i jejich rodiče, natož v takto uzavřených komunitách svázaných vlastními zvyky a tradicemi spojenými s náboženstvím, ale žijících v západních zemích. V Anglii jsme se letos od jednoho pákistánského řidiče, zhruba padesátiletého, dozvěděli, že se po 20 letech vrací do své země s celou rodinou. Prý nezapadli. Více jsme se nedozvěděli, kdo ví, co se stalo. ()

Reklama

fantassia 

všechny recenze uživatele

Civilizovaně podaný islám? Jsem přesvědčená, že být to ortodoxní islám tak jak je, tak to tak hladce neproběhne, ale na druhou stranu nějak v tom Norsku islám nedodržovali a co je horší tohle dělají i jiní a ani nejsou nijak nábožensky založení, ale tuhle záludnou záležitost vybíjet se a zotročovat ty slabší občas vídáme i jinde někdy horší někdy méně intenzívní, ale není to jen otázka islámu. V každém případě zla je tu už tak až dost, na co pořád importovat další. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Jak může být někdo tak vyhráblej? Co to je za odpad tihle muslimáci? To ať si praktikujou někde v tý jejich odporný poušti a netahaj to sem. Jo já zapomněl, na to už je vlastně pozdě. Lidi, kteří evidentně nemají problém zavrhnout ba i zabít své dítě, protože je údajně zneuctilo? No a co pro ně asi znamenáme my tím pádem že?  Středověk hadr, neskutečný. Film mě iritoval jak blázen, ale co si budeme, dobře natočeno. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film rozpráva o mladej dievčine, ktorá má problém s dodržiavaním striktných kultúrnych a náboženských tradícií pakistanskej rodiny v Nórsku. Snaží sa zobrazovať udalosti bez príkras a myslím, že je zachovaná aj značná objektivita. Nastoľuje silné myšlienky a provokuje k debatám o zmiešavaní rôznych kultúr. Filmárske spracovanie je na úrovni, mladá Maria Mozhdah príjemným prekvapením. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Místo v Pákistánu se natáčelo v Indii. (cihlenka)
  • Příběh je inspirován skutečnými událostmi režisérky Iram Haq, kterou její otec nachytal s chlapcem v jejím pokoji a odvezl ji proti její vůli do Pákistánu. (cihlenka)

Reklama

Reklama