Reklama

Reklama

Máma z basy

  • angličtina Mamma from Prison (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Příběhy třech žen, které náš film sleduje, začínají ve Věznici ve Světlé nad Sázavou. Vedení této ženské věznice se rozhodlo pro zvláštní sociální experiment – vybudovat zde specializované oddělení, do kterého budou moci nastoupit výkon trestu matky i se svými dětmi. Toto oddělení funguje od roku 2002 a je v českém vězeňství unikátní. Matky si tu mohou odpykávat tresty společně se svými potomky – místo cel žijí v barevných pokojících a jejich hlavní denní náplní je pečovat o děti. Základní myšlenka, která stojí za vznikem tohoto oddělení, je, že jedna z možností nápravy člověka je právě náprava skrze mateřskou lásku, resp. vybudování funkčního sociálního vztahu, kde člověk nenese zodpovědnost pouze za sebe, ale také za svého potomka. Mateřské pouto pak může být jednou z nejsilnějších motivací k lepšímu a zodpovědnějšímu životu. (Nutprodukce)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Poctivý vhled do osudů žen. Pár osobních informací a proč mi o nich chybělo. Dokument hájí práva matek na nové životní šance.TV obrazovka by klidně stačila. Časosběrná sociologická sonda pochopitelně hledá šťastné konce, jenže to dělá úporně, jako by ženy jenom proto, že se s dětmi mazlí „ty jsi moje zlatíčko“, zasloužily diplom vzorných matek. Vina se zmíní pouze kratičce – drogy, neplacení výživného, krádeže, „dělala jsem blbosti“. O starší potomky pečuje babička, partner, dětský domov. Nicméně ústřední stesk aktérek se týká těžkého zařazení do běžného života, kde se opakuje „jsme na dávkách“ a „vlastně jsem nikdy nepracovala“. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Časosběrný dokument na příkladu tří (nebo spíš dvou a půl?) protagonistek ukazuje život tří vězeňkyň, které si svůj trest odpykávají i se svými malými dětmi. Zajímavější část ovšem nastává až po jejich propuštění na svobodu, kdy se musejí postavit faktu, že si samy zkomplikovaly život. Chtějí být lepšími mámami, nebo skončí zpátky za mřížemi? ()

Reklama

P1tr 

všechny recenze uživatele

Dojemná sonda do rodinného života bývalých trestankyň, která nabízí více i méně symptické protagonistky, které se se svým životem a svojí minulostí vypořádávají každá po svém a je zajímavé jejich odlišné přístupy a kvality sledovat a porovnávat je. Díky citlivé a uvědomělé režii Veroniky Jonášové se jedná o překvapivě umírněné a upřímné dílo, které nepůsobí zbytečně lacině a s ožehavým tématem si pořadila výtečně. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý časosběrný dokument o vězenkyních, které si svůj trest odpykávají spolu se svými dětmi. Zvláštní? Rozhodně. Sledujeme tři ženy, kdy každá z nich byla zavřená za něco jiného, a přece mají společnou věc - jejich rodiny moc nefungují. Pomůže rodině, když má matka možnost vzít si potomka do vězení s sebou? Klesá tím šance, že se vrátí k trestné činnosti? Veronika Jonášová divákům nabízí svůj pohled a myslím, že to není pohled úplně veselý. Možná jsem jen negativní a špatně to vnímám, ale ta šance, že pak všichni budou žít spokojený život, protože se všichni ze svých chyb poučili, je opravdu nízká. Fakt jsem všem třem holkám fandila a přála jim, aby se jim podařilo najít rovnováhu. Většina z nich se opravdu snažila. Jenže... No rozhodně chci vidět další část po dalších pár letech. Jsem zvědavá, jak se holkám (a jejich rodinám) bude dařit a jestli to nakonec fakt nějak vybalancujou. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama