Reklama

Reklama

The Grizzlies

  • Slovensko Grizlyovia (více)
Trailer

Skutočný príbeh skupiny mladých inuitských študentov, ktorým zmení život mladý neskúsený učiteľ a šport menom lakros... Mladý a naivný učiteľ Russ prichádza do obce Kugluktuk na ďalekom severe, ktorá má najvyššiu mieru samovrážd mladých ľudí  v severnej Amerike. V poloprázdnej škole nachádza niekoľko domotivovaných študentov, ku ktorým si len ťažko hľadá cestu - nevie takmer nič o ich biednej ekonomickej situácii a problémoch, ktoré sú výsledkom stáročí kolonizácie a pokusov o vymazanie ich kultúrnej identity. Aby ich aspoň trošku motivoval, pokúsi sa ich získať pre šport, ktorý je odvodený od hier pôvodných obyvateľov severnej Ameriky - lakros. (RTVS)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Kytarová píseň ve filmu je „Ocean“ od Johna Butlera. (Piercee)
  • Soundtrack filmu obsahuje některá z největších jmen inuitské hudby, včetně Tanya Tagaq, The Jerry Cans a Silla + Rise, ale filmaři projekt také využili jako příležitost pro začínající umělce ze severu ke spolupráci se špičkovými producenty – mezi nimi Juno – nominovaný producent DJ Shub a Mohawk DJ, který produkoval doprovodné skladby pro inuitské hip-hopové umělce Hyper-T, 666God, Nelson Tagoona a MisterLee. Umělci odcestovali na týden do Toronta, aby nahráli s inženýrem Jasonem "Metalem" Donkersgoedem (známým díky spolupráci s Drakem, Madonnou, The Weeknd, k-os a dalšími). (Piercee)
  • Než byl film oficiálně uveden v kinech, filmaři a několik herců podnikli turné po vzdálených severních komunitách a promítali Grizzlies v místních komunitních místech. Obzvláště producentka Stacey Aglok MacDonald byla nadšená, ale nervózní, zvláště když přišel čas promítat film v jejím rodném městě. Film byl dobře přijat a pro mnoho diváků byl emotivním zážitkem. (Piercee)
  • Většina filmu byla natočena v Nunavutu, konkrétně v Niaqunnguut a Iqaluit. To byl významný čin, protože museli dopravit vybavení a zásoby a vycvičit místní obyvatele, aby obsadili klíčové role posádky. S natáčením v Arktidě je spojeno mnoho výzev, včetně nutnosti létat s veškerým vybavením a posádkou. (Piercee)
  • Mnoho z původních hráčů Grizzlies sdílelo své příběhy s filmaři a jejich zkušenosti se staly základem filmu. Takže filmaři ukázali těmto hráčům film nejprve na střední škole Kugluktuk, kde příběh začal. (Piercee)
  • Mnoho z hlavních herců nikdy předtím nehrálo. Více než 600 mladých lidí ve více než 25 komunitách v Nunavutu a Severozápadních teritoriích se ucházelo o místa. Více než 60 mladých Inuitů bylo poté pozváno, aby se zúčastnili workshopů Arctic Youth Performing Arts Workshops za účelem školení v herectví, filmování a inuitských bubnových tancích, hrdelním zpěvu a práci s maskami. Mnoho herců filmu bylo vybráno z této skupiny a pocházejí z komunit včetně Kugluktuk, Iqaluit, Igloolik, Arviat, Rankin Inlet, Inuvik, Frog Lake, Gjoa Haven, Pangnirtung, Sanikiluaq a Yellowknife. (Piercee)
  • Jack Anawak, muž v letadle, který vypráví, že je v Arktidě 6 000 let, dříve sloužil jako člen parlamentu za Nunavut a byl zvláštním poradcem předsedy vlády. (Piercee)
  • Navzdory hlubokým výzvám, kterým čelili jako děti a mládež, se inuitští hráči, kteří inspirovali The Grizzlies, stali vůdci ve svých vlastních komunitách – ve vládě, vymáhání práva, atletice, hospodaření s půdou, vzdělávání a dalších. (Piercee)
  • Tvůrci filmu zahrnuli Inuity do všech aspektů natáčení Grizzlies. Tímto způsobem by film nejen reprezentoval zkušenost Inuitů, ale mohl by poskytnout výcvikový prostor pro inuitské a domorodé filmaře, kteří by mohli pokračovat v natáčení vlastních filmů. Placený mentorský program zval k účasti inuitské herce, štáb, hudebníky a další kreativní spolupracovníky a nakonec více než 91 procent herců a více než 33 procent štábu tvořili Inuité nebo domorodci. (Piercee)

Reklama

Reklama