Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Mario vypráví příběh zakázané lásky mezi dvěma hráči, přičemž poukazuje na to, jaký tlak je vyvíjen na fotbalisty a jejich spolupracovníky, aby se přizpůsobili přísné kultuře tohoto odvětví. Když Leon vstoupí do Mariova fotbalového klubu, okamžitě se mezi nimi vyostří napětí. Oba hráči jsou talentovaní, ctižádostiví a připravení bojovat za své přední místo v týmu. Poté, co se oba nastěhují do jednoho bytu, soutěživé napětí přeroste v sexuální. Zatímco jejich vztah nabírá na intenzitě, z Maria a Leona se stává nerozlučná dvojice, přestože se Mario zoufale snaží jejich lásku před ostatními spoluhráči skrývat. Jakmile však začnou o jejich vztahu kolovat zvěsti, oba chlapci si budou muset vybrat – buď kariéru, nebo jeden druhého. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (17)

Disk 

všechny recenze uživatele

Téma homosexuálních sportovců a sportovkyň v kolektivním prostředí je v posledních letech v anglosaském prostředí vedeno velmi rozsáhlou společenskou debatou, které se zevrubně věnuje dokument Out to Win, kde vystupuje mj. i československá rodačka Martina Navrátilová. Zatímco v českém prostředí je téma nadále tabu, už i v západní Evropě přestávají být LGBT sportovci vylučováni z reprezentace, aniž by nutně museli zapřít sebe sama, byť cesta pro ně není stále úplně příznivá. Švýcarský snímek Mario se odehrává ve fotbalovém prostředí, kde bývá toxická maskulinita nejsilnější a "hráči spolu mají hrát, nikoli spát". Nadějná fotbalová hvězda Mario se musí rozhodnout, zda dá přednost zářivé kariéře či vztahu se svým přítelem a spoluhráčem Leonem. Jistě, jde o falešné dilema, protože oboje by v dobrém a tolerantním kolektivu nebylo žádný problém, bohužel tlak spoluhráčů a fanoušků (či lépe "fanoušků") dělá své, o sponzorech a případné medializaci nemluvě. Snímek vyniká především výbornou chemií ústředního páru, přičemž Max Hubacher a Aaron Altaras jsou neuvěřitelně přesvědčiví podobně jako např. Max Riemelt a Hanno Koffler ve Volném pádu. Samotný scénář není úplně předvídatelný a příběh určitě nemá romantický rozměr, jak by napovídal plakát. Tlumená kamera navozuje pocit reality a minimalistický hudební podkres snímku jenom pomáhá. Podobné snímky jako Mario by česká kinematografie potřebovala taktéž. Výborných filmů s touto tematikou nikdy není dost. 9/10 ()

zolo 

všechny recenze uživatele

I když švýcarská kinematografie nepatří mezi evropské filmařské lídry a přesto, že ji mám rád, nad některými nedostatky zkrátka přivřít oko nemůžu, notabene pokud režisér má na kontě už filmů několik. Největší slabinu tohoto dílka vidím v hereckých výkonech, které byly sotva průměrné, ne-li přímo podprůměrné. A to sekvencí, které přímo vybízely k rozehrání hereckého koncertu, bylo požehnaně. Chyběl mi taktéž hudební podkres, bez kterého na mě film působil poněkud hluše. V neposlední řadě se mi vnucovalo nutkání, že to měla být jakási švýcarská odpověď na německý "Volný pád" - bohužel, tato "odpověď" se, dle mého, ´ztratila v překladu´. Švýcarům zkrátka sluší spíše skromnější a komornější dílka zaměřená na klubového diváka, filmařský gay mainstream by měli přenechat svým německým či francouzským kolegům. ()

Reklama

Idego 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo strašně hloupě a zvažoval jsem, jestli to vůbec dokoukat, ale celkem brzo se to zlomilo v citlivý drama, který mě chytlo. A to fotbal vůbec nemám rád. Mario je ale bez ohledu na fotbalové prostředí civilní a citlivý film, který bez přehrávání a zbytečných klišé vypráví příběh o homofobii, tlaku prostředí a volbě, do které by nikdo neměl být nucen. Moc příjemné překvapení. ()

doff 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky shrnul své postřehy k filmu uživatel Disk. Doplnil bych, že rozhodně stojí za zmínku i vztah hlavního hrdiny Maria se svou kamarádkou z dětství Jenny. Silný moment je i scéna v kuchyni, Mariův nechtěný coming out a reakce otce a matky na něj. City ústřední dvojici věřím, oslovují mne city, pocity a stavy hlavního představitele Maria (Max Hubacher) a rozumím i Leonovi (Aaron Altaras). Láska nebo fotbal? Fotbal nebo šťastný upřímný život? A když se rozhodnete pro fotbal, jak dlouho může člověk tuto nesvobodu (nemoct žít svůj vlastní život) vydržet? Nesoustředěnost, nespavost, tlak na hrudi, léky… Jak dlouho s tímhle vším můžete být špičkový fotbalista? Jak dlouho s tím můžete vůbec žít? ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Po čase tady máme zase film, který může leckoho zaujmout. Nejvíce si na něm cením námětu a příběhu, tyto dva v celém díle jednoznačně dominují. Zpracování vztahu obou hlavních protagonistů je dle mě hodně decentní, aby zaujalo co nejširší koláč publika. Na plnou desítku to u mě ale není. V hereckých výkonech slušné, snaživé (ale např. k brilantnosti Tarjei Sandvika Moe ze seriálu SKAM to má daleko), u vzájemných intimních scén jsem hercům to vzájemné otlapkávání nevěřil na plných sto. Přesto vše uživatelům GT vřele doporučuji ... 10887 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Vo Francúzsku vyšiel film na DVD mesiac pred uvedením do kín. (dwdb)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno