Reklama

Reklama

Hale County ráno i večer

(festivalový název)
  • USA Hale County This Morning, This Evening
Trailer

Obsahy(1)

Návštěva amerického jihu nabízí pohled na obyčejnou afroamerickou rodinu, jejíž členové se snaží žít ten nejlepší možný život, jaký jim okolnosti dovolují. Režisér RaMell Ross s neobyčejnou citlivostí sleduje snahu svých hrdinů vést spokojený život. Dlouhé záběry hledající krásu v každodennosti dovolují divákovi ponořit se do situací, které jsou zcela zaměnitelné, ale přitom neopakovatelné. Dovádění dcery, východ slunce, děti hrající si na ulici… Touhou mladého otce je zasloužit si respekt svého okolí i své ženy, dokončit studium a zajistit si důstojné živobytí. Obtížné naplňování jeho snu odkrývá krušné momenty americké reality, ale i soudržnost afroamerické komunity a rozmanitost života v jedné z největších zemí světa. Snímek v některých momentech evokuje spolupráci Terrence Malicka a Emmanuela Lubezkého a stal se hitem festivalu Sundance 2018. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Moonlight meets Tree of Life, jen teda vtěsnáno do rozumných 76 minut. Působivé a s citem představené záběry, do kterých se jde ponořit, aniž by to začala být nuda. Ideální. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Hale County This Morning, This Evening je zřejmě nejlepší antiteze Zelené knihy, která vloni vznikla. Vizuálně podmanivé hledání alternativních způsobů reprezentace černých těl, potažmo afroamerické menšiny. S velmi volnou strukturou, asociativní montáží a hudebním rytmem. Žádné konflikty, žádné drama, žádní běloši. Nic, co byste očekávali od filmu s rasovým podtextem. Prostě jen život tak, jak běží. Jak RaMell Ross vysvětlil po projekci, americkému bílému publiku připadal film nudný, protože se v něm nic nestane, protože jde jen o pásmo každodenních výjevů. Afroameričané naopak oceňovali, že je někdo sleduje primárně jako lidi, ne jako příslušníky určitého etnika, definované barvou pleti a zatížené mnoha stereotypy. Je dobré uvědomovat si, s jakými myšlenkovými vzorci a očekáváními přistupujeme k narativům příslušníků nějaké kultury. Hale County k tomu svým pojetím (mýty oproti Zelené knize nestvrzuje, ale rozkládá, k ničemu konkrétnímu nesměřuje, nic definitivního netvrdí, nikoho nesoudí) poskytuje výborné východisko. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Poetický náhľad do života komunity v Hale County, ktorý mi neraz dal spomenúť na Khalika Allaha (je ako prvý uvedený aj v Special Thanks v titulkoch, naviac RaMell Ross je tiež pôvodne fotograf). Selekcia a usporiadanie záberov je intuitívne, v každom sa dá nájsť niečo zaujímavé. Ak by to bolo natočené na film miesto digitálu, zvažoval by som 5 hviezd, ale to je osobná preferencia. Zaujímavosť: Apichatpong Weerasethakul je v titulkoch uvedený ako kreatívny poradca. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama