Reklama

Reklama

Tiché dítě

  • Velká Británie The Silent Child
Krátkometrážní / Drama
Velká Británie, 2017, 20 min

Obsahy(1)

Film se soustředí na příběh hluché čtyřleté dívky Libby, která se narodila do rodiny ze střední třídy a žije ve světě ticha, dokud ji starostlivá sociální pracovnice nenaučí komunikovat. (iShorts)

Recenze (14)

kajas 

všechny recenze uživatele

Někomu může připadat zvláštní, že má nějaký snímek krátkometrážní stopáže projekci na KVIFF sám pro sebe, ale já jsem ráda, že jsem ho stihla alespoň na větší obrazovce novinářské videotéky, když ne přímo na plátně. Rachel Shenton - ztvárňující zde roli empatické sociální pracovnice Joanne - se po smrti svého neslyšícího otce naučila znakovou řeč a stala se mimo jiné ambasadorkou Národní společnosti neslyšících dětí. Spolu s režisérem Overtonem připravila tento chvályhodný filmový projekt, kterému dvacetiminutová délka zcela postačí na předání poselství. Život s postiženým dítětem není jednoduchý, existuje ale dost způsobů, jak mu ho ulehčit a zpříjemnit. Ignorování jeho potřeb (v tomto případě možnost naučit malou Libby znakový jazyk) mezi ně opravdu nepatří. Měla jsem z toho slzu v oku. ()

WUTEN 

všechny recenze uživatele

Velmi empatický natočený krátkometrážní film o malé hluché holčičce. Rodiče holčičky opravdu nedokážou pochopit co to znamená být úplně hluchý jako poleno, a ta holčička chtěla velmi málo, stačilo jí dát dostatečnou pozornost a snažit se jí naslouchat. Místo toho si najmou nějakou pracovnici pro neslyšící a začne jí vyučovat, pomáhat. Děti se velmi rychle učí v takovém věku, jenže rodiče jsou tak zmatlaný, že dávají přednost svým starším dětem. Pro mě emotivní, autentické, poučné, se smyslem a kritikou dnešního školního systému, bylo to výstižné a k tomu roztomilá holčička a empatická krásna pracovnice, za mě 5*. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Smutné, keď rodičia silou mocou nedovolia, aby sa ich postihnuté dieťa malo v živote lepšie. Zatvárať oči pred problémom a hodiť dieťa bez pomoci priamo do rozbúrených vôd života, to je absolútna nezodpovednosť. Čo sa týka tohto filmu, tak pointa síce nad všetkým ostatným dominuje, ale inak po dejovej stránke to bolo dosť vlažné. V podstate to nebol ani tak krátky film, ale skôr dlhá reklama propagujúca dôležitosť akceptovania znakovej reči. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud účelem tohoto krátkého melodramatu bylo přivedení pozornosti společnosti k tématu vzdělávání sluchově postižených dětí, tak to sotva mohlo dopadnout lépe. Diváky většinou zcela uhrane v době natáčení pětiletá Maisie Sly v roli Libby, jejíž casting byl zřejmě největším úspěchem autorů tohoto filmu. A dvacet minut je tak akorát (90%). ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Zručně napsaný i zrežírovaný kraťas, který dobře pracuje s formátem a řekne přesně to, co říct chce. Trochu nesvůj jsem z toho, že se jedná o osvětovou zakázku s jasným cílem - prodat možnosti znakového jazyka na maximum. A zakázka byla splněna, v čemž právě dostatečně necítím srdíčko, ale naopak kalkul. Je zřejmé, že takové ždímání emocí v zámoří milují, o čemž nejlépe vypovídá získaný Oscar. Kdovíjak hlubové sympatie ale k takovému projektu nějak cítít nemůžu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Představitelka hlavní dospělé role Rachel Shentonová napsala scénář oscarového vítěze, v němž využila své zkušenosti dcery hluchého otce a ambasadorky charity podporující neslyšící. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama