Reklama

Reklama

Okupace 1968

  • Česko Okupace očima okupantů (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mezinárodní koprodukční dokumentární cyklus zabývající se okupací ČSSR v roce 1968, který bude jednou z mnoha připomínek výročních událostí roku 2018. Okupace je zde nahlížena očima režisérů ze zemí „spřátelených armád“ pod vedením renomovaného a mezinárodně uznávaného dokumentaristy a producenta Petera Kerekese. Okupace Československa byla z pohledu členů armád Varšavské smlouvy zcela jinou událostí, než jak ji znají Češi a Slováci. Ve filmu je kladen důraz na vojáky různých národností a šarží, od těch běžných „pěšáků“, kteří jen plnili rozkazy, až po ty nejvyšší, kteří plánovali strategii. S cílem získat co nejrozmanitější pohled na toto komplikované téma bylo vybráno pět režisérů z pěti zemí bývalé Varšavské smlouvy, které se podílely na okupaci ČSSR – Ruska, Polska, Německa, Maďarska a Bulharska. Výsledkem je pět dílů dokumentárního cyklu s pěti různými úhly pohledu. V dokumentu se objeví silné a překvapivé příběhy, humor, práce s archivy v režii výrazných osobností evropského dokumentárního filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

krchopetra 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé postrehy z rôznych strán, členov vojsk Varšavskej zmluvy. Istým spôsobom som si z tohoto dokumentu ale nič významné neodniesla. Režiséri ukazujú, ako si ktorí členovia vojsk pamätajú udalosti z roku 68, ako sa k nim stavajú a ako ich vtedy vnímali. Je tam tiež vidieť veľa malých osudov a súkromných príbehov týchto ľudí, ktoré sú odľahčované občasnými vtipnými momentmi. Keďže je táto historická udalosť jednou z mojich srdcových záležitostí, čakala som od dokumentu asi niečo viac, niečo viac emotívne, viac intenzívne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudnejšie a dlhšie to už nešlo? Už po pätnástich minútach sa začali lepiť viečka. Navyše keď prišli pasáže s hudbou a nejakým hraním trúbky, tak to už bola čistá uspávanka. O okupácii nič nudnejšie nevyšlo, navyše išlo o konfrontáciu ľudí, ktorí v podstate nemohli nič urobiť, aby potiahli za nitky a preto ich ani nemožno z ničoho obviňovať. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z tohtoročnej produkcie venujúcej sa roku 1968 sa mi tento dokument páčil asi najviac. Každá epizóda je inak podchytená, ponúka iné príbehy a zároveň vzhľadom na to, že film tak začína aj končí takpovediac päťkrát, nie je rozhodne jeho dĺžka na nevydržanie. I keď ak by každý príspevok trval po 15 minút, asi by sa nič závažné nestalo a o nič by sme neprišli. Prvé dve epizódy nie sú príliš nápadité, až príliš sa na seba podobajú a myslel som, že už dokument odpískam, ale po nástupe nejakého poľského hudobného festivalu, ktorý by som naopak určite neprežil, ma dokument začal skutočne baviť a bavil až do konca. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Musím sa aj ja pridať k názoru, že je to pomerne zbytočný projekt. Radoví vojaci museli len počúvať rozkazy a nemohli rozmýšľať, čo robiť, a už vôbec nemohli rozumieť a hodnotiť to, čo sa dialo. Dnes už to hodnotia, ospravedlnia sa, vypijú si pohárik (za krátky film ich stihnú asi desať) a to je za pol hodiny asi všetko. –––– Наливать! ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnohých priemerných historických dokumentov, ktorý síce čo-to povie o udalostiach z roku 1968 tu v Česko-Slovensku, avšak nedá nejaký komplexný pohľad. Skôr sú to spomienky a výjavy vojakov z krajín vtedajšej Varšavskej zmluvy, ktorí opisujú, čo pociťovali a ako vtedy tú situáciu brali. Čiže v zásade len iný pohľad na svet, tentokrát z toho okolitého sveta. Ničím to ale nie je zaujímavé. 50 % ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama