Reklama

Reklama

Sklizeň

  • Jihoafrická republika Die Stropers (více)
Trailer 2
Jihoafrická republika / Francie / Řecko / Polsko, 2018, 102 min

Obsahy(1)

Svobodný stát v Jihoafrické republice, izolovaná komunita bílých afrikánských farmářů. V této dusivě uzavřené, konzervativní farmářské oblasti, ovládané striktním náboženstvím a tradičním vnímáním mužských rolí, bojuje citlivý Janno s očekáváními svého okolí i porozuměním vlastní identitě. Jednoho dne přivede jeho silně věřící matka domů Pietera, drsného sirotka z ulice, jehož se rozhodla zachránit, a požádá Janna, aby tohoto cizince přijal za svého bratra. Oba chlapci se pustí do boje o moc, dědictví i lásku rodičů. (Cinemax)

(více)

Recenze (5)

pethan 

všechny recenze uživatele

Perfektní kamera, výtečné herecké výkony. Nebýt toho, že po prašných cestách jezdí moderní auta a po polích kombajny, byl by divák přesvědčen, že děj se odehrává v minulých stoletích. Pohled do světa, ve kterém vydělat na živobytí a střechou nad hlavou je celoživotní dřina, pohled do světa náboženského fanatismu a nutnosti být “správný”, pohled do světa, který je tak na hony vzdálen naším problémům – určitě je toto dílo hodno shlédnutí. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavý především náhledem do skupiny lidí, kteří jsou opravdu jak z jiného století. Onen náhled se bohužel těžko vstřebává, neb se zdá, že kameraman jede na solidním matroši. Drobné prostříhání by filmu neuškodilo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O opravdovosti a smyslu života. 1) Spoiler! Jsme v srdci Jihoafrické republiky, v autonomní provincii Svobodný stát, mezi búrskými farmáři. Nevinný vnějším světem nedotčený Janno je konfrontován s životem otrkaným ostrakizovaným sirotkem Pieterem, který rychle pochopí omezenost života mezi farmou, kostelem a sportovním hřištěm. Rovněž rychle pochopí, co znamenají Jannovy pohledy na spoluhráče z rugbyového klubu. Sám se skontaktuje s místní černošskou komunitou (čin pro bílého farmáře velmi nevhodný) a nakonec si opatří peníze prostitucí. Šokovaný Janno je velmi pohoršen a současně vzrušen a zvědavý. Zde začíná ambivalentní soupeření o lásku bigotně křesťanské matky a rigidního otce._____ 2) Vskutku mezinárodní projekt natáčeli řecko-jihoafrický režisér Etienne Kallos a polský kameraman Michal Englert v červnu 2017 v provinciích KwaZulu-Natal a Svobodný stát. Kallos chtěl vyjádřit, že krajina je důležitější a silnější než postavy a že Bůh vše sleduje a vidí. Rovněž na bicích postavená hudba francouzských bratrů Evgenie a Sachy Galperinů podtrhuje tento pocit._____ 3) Brent Vermuelen, věk nezjištěn (syn Janno) a 14letý Alex van Dyk (příchozí Pieter) hrají hlavní role. K tomu režisér: I wanted the actors to be 14 or 15, an age when emotions still shape bodies. Kids at that age grow up fast, so I postponed the casting for as long as I could. Afrikaner society is quite conservative, so it wasn´t easy to gain access as the script explores sexuality in part. Half the schools refused to allow me to hold auditions, parents too. But I also met youths and their parents who believed in me and the project. Just ten days before the shoot I finally cast the two young actors, it was pretty stressful. I knew there had to be chemistry between them, and that such chemistry would come, in part, from their contrasting personalities._____The character of Janno was written as physically fragile; he gives the impression of not being able to cope with the demands of farm life. But Brent, who plays the part, is quite the opposite – he is a high school wrestler and rugby player. Nevertheless, from the first audition in a Paarl high school, I knew that it would be him. I could sense under his reserved demeanour a unique, frenetic emotional quality, something unspoken and inspiring. More importantly, I could sense that it would not scare him to explore his inner life. He had the underlying emotional strength required for the part._____When I found Alex, who plays Pieter, he had just turned 14 and had no acting experience whatsoever. In contrast to Brent, who is more urban with his love of hip-hop and Kanye West, Alex comes from a family of farmers in the Durbanville area. He has a natural charisma that the camera loves and whereas Brent´s freneticism feels emotional and subterranean, with Alex it´s all extroverted and physical. They were a great match. ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Neskutečně strhující audiovizuálno, skvěle protkané líbivým protisvětlem v snad v každém druhém záběru. Herecká nádhera, jemně napsané, chvílemi vypjaté, že až tuhne krev v žilách. Za mě malinko prostříhat delší záběry, jinak výborná věc! (Febiofest 2019) ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Naléhavost, pocit ohrožení, uzavřená komunita, svět uvnitř a venku ve městě, andělská nevinnost a špinavá realita, touha po lásce a nesmlouvavá tvrdost, přizpůsobení se a touha po svobodě. Režisér promyšleně ztvárňuje tyto kontrapozice za umného využití protisvětla, kterým ozařuje jednotlivé scéna. Poetické a drsné zároveň. ()

Reklama

Reklama