Reklama

Reklama

Babička

  • USA The Grandmother
Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1970, 34 min

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch

Kamera:

David Lynch
(další profese)

Obsahy(1)

Mladý chlapec, týraný vlastním otcem a matkou, jednoho dne zasadí zvláštní semena, ze kterých vyroste jeho babička. U níž posléze začne hledat lásku a útěchu, kterou nenachází u svých rodičů. (Pedestrian)

Recenze (92)

Sosak 

všechny recenze uživatele

Lynchův krátký, jaksi experimentální a jeden z prvních filmů. Bylo to takový dost...nafetlý - znám spoustu lepších filmů s obdobnou tematikou (Kybernetická babička od Trnky). A sám Lynch má taky spoustu lepších, třeba i stejně ujetých (Rabbits), takže žádný vysoký hodnocení nebude. Ale už jenom pro takovej ten prvotní náznak atmosféry jeho filmů ty tři hvězdičky dávám. ()

pop.z.pop 

všechny recenze uživatele

Divnost.....ale možná je to taky jenom o klukovi co se počůrává ještě v deseti letech do postele, otec ho za to vždycky seřeže, matka ho někde v koutku duše miluje, ale nedokáže se přenést přes citlivou povahu svého syna a neskutečně se za něho stydí. Proto je pro ni snadnější se postavit na stranu otce a řešit věci trestáním. Chlapec se upne k semínku lásky ke své babičce, která ovšem jednoho dne umře. Co se stane s chlapcem potom, je pro mě záhada, snad dospěl a točí filmy dodnes.....i když už vlastně ani nic netočí, což je strašná škoda. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Abstraktní surrealistická deprese plná úzkosti a strachu metaforicky zobrazuje bezvýchodný a potemnělý svět vysoce narušeného klučiny. Jeho fantazie je psychotický horor, i proces tvoření lásky jeho myslí je pro něj znetvořen nechutností. Po "zrodu" babičky z ní sice má radost, ale výše popsaná atmosféra neustupuje - jednou poškozené dítě, je poškozeno navždy... Něco na Babičce funguje, zvuková složka je zajímavě znepokojivá, zdůrazňuje právě odehrávané dění - někdy doslovně (zalévání), jindy jen symbolicky (šarvátky s otcem)... Tempo a gradace jsou však nevyrovnané, stopáž přehnaná a celkově vyznění připomíná spíše amatérský experiment. 6/10 ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem příliš objektivní, protože Lynche prostě miluju. Jeho krátkometrážní filmy jsou někdy až neúnosně zvláštní, Abeceda děsí, Six Figures zase deptá tím táhlým zvukem... A Babička? Snad se tam objevilo i trochu něhy, ale hlavně to jedinečné propojení jakýchsi animací, ta jednoduchost toho nápadu a celého projektu... Skvělé. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Babička predstavuje všetko čo u lyncha tak zbožňujem. Je to tá neskutočne tiesnivá atmosféra, ktorá nemá nič spoločného z reálnym prostredím, ale z pocitmi hrdinov. Každý jeden sláčik kladúci dôrazu na hrôzu, smútok a šťastie tu funguje dokonale. Príbeh disfunkčnej rodiny, v ktorej strede sa nachádza chlapček, ktorý sa nemá na koho spoľahnúť a tak si vypestuje babičku, ktorá je na neho milá a dáva mu silu vydržať to v prítomnosti násilných rodičov. Babička je ale stará a netrvá dlho a zomrie. Film je depresívnym odkazom na výchovu - hlavne preto, lebo každé dieťa potrebuje babičku, ktorá mu je oporou a ako prvá mu predáva životné múdra a rady. Lynch túto nutnosť ukazuje. Ale svojím špecifickým spôsobom, samozrejme. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Během příprav natřel Lynch celé třetí patro svého domu na černo. (hot_spot)
  • Davidova kolegyně z tiskárny - Dorothy McGinnisová - hraje babičku. (Tomket)
  • Chlapce si zahrál RIchard White, dítě z Lynchova sousedství. Režisér dále obsadil kolegyni z tiskárny, imitátora ptačích hlasů a svoji přítelkyni. (hot_spot)

Reklama

Reklama