Reklama

Reklama

Babička

  • USA The Grandmother
Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1970, 34 min

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch

Kamera:

David Lynch
(další profese)

Obsahy(1)

Mladý chlapec, týraný vlastním otcem a matkou, jednoho dne zasadí zvláštní semena, ze kterých vyroste jeho babička. U níž posléze začne hledat lásku a útěchu, kterou nenachází u svých rodičů. (Pedestrian)

Recenze (92)

H34D 

všechny recenze uživatele

Abstraktní surrealistická deprese plná úzkosti a strachu metaforicky zobrazuje bezvýchodný a potemnělý svět vysoce narušeného klučiny. Jeho fantazie je psychotický horor, i proces tvoření lásky jeho myslí je pro něj znetvořen nechutností. Po "zrodu" babičky z ní sice má radost, ale výše popsaná atmosféra neustupuje - jednou poškozené dítě, je poškozeno navždy... Něco na Babičce funguje, zvuková složka je zajímavě znepokojivá, zdůrazňuje právě odehrávané dění - někdy doslovně (zalévání), jindy jen symbolicky (šarvátky s otcem)... Tempo a gradace jsou však nevyrovnané, stopáž přehnaná a celkově vyznění připomíná spíše amatérský experiment. 6/10 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Lynch mě zase přinutil, abych chrochtal blahem nad jeho další surrealistickou „bizarní“ podívanou a já si to do sytosti užíval rád. Pochmurná černobílá podívaná mě uchvátila již od první minuty a já nestačil zírat, co David dokázal „vypotil“ už v útlém mládí. Opět dokonalá a těžko pochopitelná scenérie, atmosféra našlapaná k prasknutí a zde je jasný důkaz toho, že i s malým rozpočtem dokázal dělat divy. Ten malý synek byl super. ()

Reklama

willow666 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem příliš objektivní, protože Lynche prostě miluju. Jeho krátkometrážní filmy jsou někdy až neúnosně zvláštní, Abeceda děsí, Six Figures zase deptá tím táhlým zvukem... A Babička? Snad se tam objevilo i trochu něhy, ale hlavně to jedinečné propojení jakýchsi animací, ta jednoduchost toho nápadu a celého projektu... Skvělé. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je zase magořina. Už nejenom psychologická, ale taky násilná a dost depresivní (jako obvykle) Ale tohle už překračuje všecko. Sice tam ukazuje něco, co se klidně stávat může, a pak se to všecko upíná do psychologie, ale způsobem jak je to natočené, vypadá, jako kdyby se v tom autor sám vyžíval a sám tyto věci s radostí praktikoval. I když to nejspíš, určitě ne, jen je to natočené s tak agresivním přístupem, že mám strach dál, nad čímkoliv přemýšlet. --- 10 % --- ()

kinej 

všechny recenze uživatele

To co Lynch v Abecedě nastínil zde dovádí k absolutní dokonalosti. Animace, herectví a skvělé zvukové efekty působí děsivě až šíleně. Věřím, že některým citlivým jedincům může takovýto filmeček vyvolat opravdu nepříjemné stavy. I tento film vznikal v naprosto amatérském prostředí u Lynche doma, což jen dokazuje jeho talent a preciznost, protože výsledek působí profesionálně.. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Během příprav natřel Lynch celé třetí patro svého domu na černo. (hot_spot)
  • První návrh rozpočtu Babičky čítal 7 118 amerických dolarů. Bizarně přesné číslo lze vnímat jako důsledek Lynchovy osobité povahy. (trojúhelník)
  • Když Davidovi rodiče zhlédli Babičku, byli zděšeni, jak mohl jejich syn, kterému zajistili tak šťastné dětství ve slunném prostředí, přijít k tak ponurým vizím. (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)

Reklama

Reklama