Reklama

Reklama

Co uděláš, až svět vzplane?

(festivalový název)
  • Itálie Che fare quando il mondo è in fiamme? (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Autor se dostal výjimečně blízko k členům černošské komunity na jihu USA. Skrze sympatické postavy ukazuje složitost situace Afroameričanů a koncept rasy jako určující pro jejich identitu i jejich sociální postavení. Bratři Titus a Ronaldo se z bezstarostného dětství probouzejí do tvrdé reality své čtvrti – matka jim musí vysvětlovat, že když budou venku po setmění, mohlo by se jim stát, že je zastřelí policista. Energická Judy vede bar, který je místem setkávání celé komunity, nově se ale bude muset vypořádat se zvýšením cen způsobeným gentrifikací. Černí panteři se snaží vymoci spravedlnost pro oběti rasově motivovaných vražd… (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem na hudebním multižánrovém hudebním festivalu Opener v Gdyni v Polsku. Drsný dokument, tam bych se neodvážil. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Není to dokument, je to dokudrama (nebo jak se tomu říká), zkrátka to evidentně má scénář, narativ a účelně vybrané "herce". Neberu to ale jako film s agendou (i když to agendu určitě má), ale jako sondu do hlubin černošské komunity v New Orleans. Film totiž neříká, jak to je ve skutečnosti, ale jak to vidí jeho protagonisté. A jako takové je to hodně zajímavé. Navíc je film dost dobrý i po technické stránce. Já jsem spokojený. ()

Sayko 

všechny recenze uživatele

Autor nám ukazuje pouze jednu stranu konfliktu, nejde tedy o moc objektivní dokument. Velmi zajímavě zpracované drama soustředící se na mezirasové konflikty diváka určitě zaujme i přes to, že nemáme názory druhé skupiny. Mimo jiné jsou scény točeny dost osobitě a originálně, takže lze dokument řadit i do sekce art. Černobílé close-upy na postavy a rozhovory mezi nimi jsou výbornou ukázkou toho, že se i z obyčejného dokumentu může stát umění. Black power! /MFFKV2019/ ()

G3orgig 

všechny recenze uživatele

Letos jsem měl na Karlovarském festivalu možnost shlédnout tři dokumenty z nichž tento byl bezesporu nejkontroverznější. Nezpochybňuji obtížnou životní situaci aktérů, ale je těžké se ztotožnit s jejich názorem, že za vším stojí jen jejich rasový původ. Je faktem, že černošská komunita v USA zažívala po drtivou většinu své historie nespravedlivé jednání, ale z filmu mám pocit, že se aktéři pokouší svést své problémy výhradně na barvu kůže. Nestojí za jejich chudobou spíše špatné vzdělaní? (systém financování školství, kdy školy v chudších oblastech mají mnohem nižší příjmy než ty v oblastech bohatých). Drogové problémy? Gangy? Kriminalita? Pochybná výchova?... Jsem přesvědčen, že právě tyto faktory skutečně způsobují špatnou životní situaci, nikoliv fakt, že se jedná o afroameričany. V USA existuje řada bělošských komunit, které jsou na tom velmi podobně a nepochybně i oni si najdou někoho, kdo může za jeho problémy - imigranti, Čína nebo třeba i ti černoši :-) Ještě doplním, že některé scény mi připadaly do jisté míry "staged" a podle scénáře, nicméně na celkové vyznění filmu to vliv nemělo. Pro všechny aktéry jsem měl do značné míry pochopení a celkem jsem jim i fandil, ale Černí panteři se mých sympatií nedočkají. Z mého pohledu nejsou o nic lepší než skinheads, jak je známe u nás - sice to myslí "dobře" pro blaho místních obyvatel, ale ve skutečnosti jsou to především rasisté bez respektu k policii. ()

Reklama

Reklama