Reklama

Reklama

Americká fabrika

  • USA American Factory
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument popisuje obrovské naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností. Americký sen ale možná čeká pád kvůli kulturním odlišnostem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Fascinujici dokument o stretu kultur, ktere snad ani nemuzou byt rozdilnejsi. Stridaji se tu hodne silne momenty (jako navsteva amiku v cine) s brutalne vtipnymi (cinani se divi, ze v usa muzou kritizovat prezidenta, nebo kdyz cinani resi, ze amici jsou pomali, protoze maji tluste prsty). Je to silny film a byl to zajimavy zazitek pustit si to v letadle na ceste na sluzebku. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument o střetu dvou rozdílných kultur. A to i pracovních. Klidně by se to dalo aplikovat i na Čechy nebo i jiné Evropany, protože pracovní návyky zaměstnanců jsou v USA a Evropě víceméně stejné (chtějí velký plat, co možná nejkratší pracovní dobu, hodně volného času na koníčky a rodinu, volné víkendy, bezpečnost na pracovišti, všechny možné benefity a odbory). Naproti tomu v Číně makají jako šrouby, jak jeden týpek říkal "minulý měsíc jsem měl jediný volny den" OMG :D. A všechny ty věci, na které jsme u nás zvyklý oni nemají. Na jednu stranu jejich zaměstnavatelé musejí být v sedmém nebi, na stranu druhou, co to je kurva za život? Já pracuju už 3 roky v Německu také v jedné takové fabrice a pracovní morálka tam je naprosto stejná jako tady. Jak se někdy u nás říká, že Němci jsou pracanti, tak to absolutně není pravda. Tedy samozřejmě záleží případ od případu, jako všude jinde, ale v globálu to prostě pravda není. No a já tam samozřejmě taky pracuju kvůli penězům. Musím po tolika letech říct, že k té firmě nemám žádný moc velký vztah a ani ostatní lidé, co tam pracují. A to mám na poměry Česka výborný plat a i když mě spousta věcí sere, tak na pracovní podmínky si též nijak výrazně stěžovat nemůžu. A už vůbec ne poté, co jsem viděl, jak to chodí v čínských továrnách přímo v Číně. Jako ty lidi jsou blázni. A to nejsou jenom Číňané, ale v podstatě celá jihovýchodní Asie. Jen se podívejte na Vietnamce žijící u nás. Ty mají ve svých večerkách a jiných podnicích také otevřeno od nevidim do nevidim a žádný volný čas. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Na dokument trochu dlouhe.Dokument je testovaci zabeh budouciho sutomobiloveho prumyslu a pozitivnich mezinarodnich vztahu. A konci v pasti multikulturniho automobiloveho vraku s tezkopadnym pohybem. Jsou videt limuty moderni globalni ekonomiky. Je to ciste americky pribeh. Temer sociologicka studie. A navic staromodni dokumentarni pozorovani. Reichertova s Bognarem jsou na strane pracujicich. Jak Americanu,tak Cinanu,ale jejich film moc nepestuje poemiku. Osvezujici jsou ironicke narazky ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Top komentare tu mluvi o cenzure a amerikanismu, ja jsem nezaznamenal nikde ani jedno. Tenhle dokument (z dilny Obamovych) naznacuje, ze prumyslovou valku Trump s Cinou vyhrat nemuze. Je jedno kolik cel Trump na ostatni zeme (a primarne Cinu) uvali, Cina je prumyslovou velmoci diky hodnotam, ktere v zapadni kulture zkratka nelze predstavit - dlouhe smeny a nucene prescasy, potirani odboru, temer nulove dovolene, smesne nizke mzdy, nulova bezpecnost a ochrana pri praci atd. Vazne je amerikanizmem to, ze dokument porovna 8-hodinovou smenu v USA 5x do tydne s 12-hodinovyma smenama a nucenyma prescasama lidi, ktery svazej z chudych casti Ciny a kteri se domu podivaji max. dvakrat v roce? To je proste fakt a zatimco v US a EU vitezi prava zamestnancu, v Cine se vse podrizuje profitu - lekce z kapitalismu. Zapadni populace bude nevericne kroutit hlavou, Cinani budou oslavovat prumyslovou dominanci a ti, kteri by chteli pracovat jen 8 hodin denne budou cenzurovani, ze se o tom stejne nikdo jiny nedozvi. Vrele doporucuji. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je tenhle dokument přínosný protože si drží poměrně nezaujatý postoj. Žádné ideologicky návodné komentáře (absence voiceoveru) čí do očí bijící agitka.. Více než problém střetu kultur a postojů k práci jako náplni života se zde z pod povrchu klube otázka mechanismů kapitalismu jako takového.. Staré (dobré, sentimentem zatížené) firmy zanikají protože s odbory v zádech nejsou schopné ukojit trh a naproti tomu, nastupující asijský model uspokojovat trh může, ale musí brát dělníka jen jako nahraditelnou jednotku.. Pocitově se zdá být odpověď jasná: Sereme na asiaty. Vyrobíme méně, ale v důstojných podmínkách.... Jasně, ale v reálu to takhle prostě nefunguje, protože zákazník jedovatě brblá cosi o neschopnosti prodejců už v okamžiku když v regálu supermarketu náhodou půl dne chybí kobliha s jahodovou marmeládou uvnitř. Co teprve, když by si nemohl koupit auto v požadované barvě, protože továrna nedodala dost skel, kol, nárazníků, atd? ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama