Reklama

Reklama

Chlapec, který spoutal vítr

  • Velká Británie The Boy Who Harnessed the Wind (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérský debut britského herce nigerijského původu Chiwetela Ejiofora vypráví příběh založený na reálných událostech o malawském školákovi, který svým vynálezem zachránil vesnici před hladomorem. William Kamkwamba (Maxwell Simba) navzdory nedůvěře okolí a tíživým podmínkám dokázal i se svým velmi omezeným vzděláním a možnostmi díky svému důvtipu přijít na způsob, jak v Malawi zajistit úrodu i v období sucha. Za pomocí otcova (Chiwetel Ejiofor) kola vytvořil větrný mlýn, který čerpal vodu a zavlažoval ornou půdu. Snímek mimo ústředního příběhu zobrazuje i složitou politickou, klimatickou a socioekonomickou situaci v Malawi na počátku století. Autentičnost dokresluje jazyk nyanja, jímž se po většinu filmu hovoří, lokální hudba a scény zobrazující místní rituály. (Candice)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Dopozerané . Konečne po troj dňovom pozeraní filmov na Netflixe som narazil na film ktorý je úžasný. Film je životopisná dráma založená na skutočných udalostiach. Snímok má 113 min. Príbeh filmu sa odohráva v Afrike v roku 2001. Hádam, že v čase spadnutia dvojičiek v NY, pretože počas filmu sa spomína bombový útok v USA. Film úžasné ukazuje Afriku. Počas pozerania snímku som mal pocit ako keby som bol priamo s nimi a prežíval to isté čo oni. Teraz neviem či to brať ako + alebo - ale chápal som logiku každej osoby . Dialógy sú na vysokej úrovni. Hudba je dokonale zladená s atmosférou filmu a s Afrikov. Herecké výkony sú skvelé. Film má na IMBD 7,6/10 na ČSFD má 76%. Celkové hodnotenie za mňa je 100%. Tento rok som zatiaľ nevidel lepšiu drámu. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarené! Afrika je plná úžasných a inšpiratívnych príbehov. Chiwetel Ejiofor vo svojom režisérskom debute preniesol na filmové plátno pozoruhodný príbeh z Malawi - o šikovnom chlapcovi Williamovi Kamkwambovi, ktorý skrotil vietor a zachránil svoju dedinku Wimbe pred hroziacim hladomorom. Skutočne inšpiratívne a motivačné. Čo sa týka filmu samotného, tak to bola naozaj kvalita - či už pôsobivé scenérie, ale aj výborné herecké obsadenie a postavy. Trochu ma prekvapilo, koľko času bolo venované tej socio-politickej omáčke, ktorá predchádzala samotnému jadru filmu, ale napriek tomu to bol vo svojej podstate veľmi vydarený počin od Ejiofora. Takmer 5*. ()

Reklama

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný vhled do trošku jiné, ale sympaticke africké rodiny. Jde o rodinu, která si uvědomuje důležitost vzdělání, a tak veškeré peníze neváhají dat na studium dětí, aby nemusely celý život pěstovat kukuřici. Časem se ale do země priplizi pan Hladomor. Vlada, jak byva v Africe zvykem, je však tak laxni a zkorumpovaná, že se nezmůže téměř na zadnou pomoc. A tak musí zasahnout nadany chlapec, William, ktery se nebojí zariskovat, zapojit mozek a v roce 2001!!! vyrobit v rodne vesnici trošku elektřiny, aby mohl vyrobit primitivní zavlažovací system. Vesnice se pak zase může cpat od rana do večera kukuřicí. Spoliery. Moc se mi líbila scéna, kdy William, opravil radio. Začaly hrát zprávy, kdy zrovna došlo k "atentátu" na dvojčata v New Yorku. ... "My chceme fotbal" William přetočí jinou frekvenci a všichni zajásají a jsou šťastní, ze můžou poslouchat, jak se parta lidí žene za balonem. Koho by tam tak starosti západních zemí zajímaly... Obrovsky lito mi bylo věrného pejska. A v neposledni řadě se mi libila scena konfrontace otce a syna. Připustit si, že vaše dítě je chytřejší nez vy. Že ma co nabidnout a může vas dostat z toho svrabu, kteremu se říká hlad. Velmi příjemný film se zajimavym pohledem do stále neuvěřitelně zaostalých afrických zemí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na režisérský debut Chiwetala Ejiofora se jedná o více než solidní kousek. Je na něm sice znát, že námět je povídka na pár stránek, ale film naštěstí není jenom o chlapci, který spoutal vítr, ale i o životě v Malawi. A to i včetně letmého nahlédnutí na tamní politiku. No a i když je film občas trošku pomalejší, vůbec to nevadí. O životě v této africké zemi vypovídá více, než kdejaký dokument. Za mě super kousek. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film stojí na hereckých výkonech. Nedělá jednoduchý portrét oběti, ale hluboce informovaný a plně vylíčený portrét kultury. Většina z nás o ní ví málo. Třináctiletý chlapec v Malawi vymyslí neobvyklý způsob, jak svou vesnici a rodinu zachránit od hladomoru. Podle pravdivé povídky Williama Kamkwamby. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Natáčalo sa na autentických miestach v dedinke Wimbe a v meste Kasungu, ktoré leží na západe Malawi. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama