Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Pôsobivo naturalistické čudo zabalené do tak vizuálne nepreniknuteľného vizuálneho hávu až sa stáva (takmer) nepozerateľným. Najmä však kvôli ťažko prepálenej stopáži je begotten "iba" zaujímavým a hlavne originálnym experimentom s trefným a silným zvukovým podkresom, nie však dobrým filmom - v podobe trojminútového klipu sa na to pozerá predsalen lepšie. Varovanie: (ne)vhodné asi len pri silných depresiách. Pozerané na dva krát a tretia hviezda ide skutočne len za originalitu. Úprimne? Nepáčilo sa mi to. ()

Filmmaniak odpad!

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film, originální a unikátní. Je zajímavé, jak nutí diváka představovat si věci mnohem zvrácenější, než jaké se v něm ve skutečnosti odehrávají (protože kvůli příšerné kvalitě obrazu často není poznat, co se v něm vlastně děje). Jeho technické zpracování je ale odpudivé a činí film téměř nekoukatelným. Jistě šlo o režisérův záměr, ale je to záměr, který se absolutně neshoduje s tím, co já vyžaduji od filmu. Úvodní scéna sebevraždy je velmi působivá, avšak zbytek je jen abstraktní, surrealistický a zmatený avantgardní patvar. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Sledovať to v noci nad ránom tesne pred mikro-spánkom nebol veľmi dobrý nápad. Počas sledovania sa mi v mysli, tomto stave, preháňali hrôzostrašné myšlienky. V tomto stave som mal miestami pocit, že budem kričať hrôzou s plného hrdla. Bolo to tak temné a zvrátené, že mi to vyrazilo dych.. Možno sa to na prvý pohľad zdá byť pomerne dosť surrealistické akoby to nemalo príbeh avšak opak je pravdou. Naratívna forma mala jasne svoj sled udalostí... Masochista (podľa obsahu vraj boh) v starom dome sa rozpáral kudlou až na smrť. Za tou mŕtvolou prišla nejaká žena.. Vytiahla jeho pohlavný úd a jeho semeno si rozotrela po bruchu až sa s toho zrodil Jednorozený. No, a ďalej to už radšej nebudem rozpisovať.. Strašne sa mi páčila kamera ktorá nahrávala pustovníkov s takého pohľadu, že to vyzeralo tak, akoby boli sa jednalo o obrov. Dlho som aj rozmýšľal či sa naozaj nejedná o obrov.. Neskôr som to zavrhol avšak mám znova pochybnosti. Takýto silne kontrastný čiernobieli obraz ma vždy pohltí. Jediné čo mi trocha vadilo bol zvuk. Nebolo na ňom nič zlé ale tvorca sa s tým vôbec nepohral.. Proste tam hral druhé husle... ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Hodně okrajová záležitost, jak z "jiného světa" a ne pro všechny zcela koukatelná. Ať už pro někoho z důvodu znechucení, zdeprimování, nepochopení nebo dostavující se nudy. Myslím, že to ocení málokdo, ale to je naprosto bezpředmětné, protože tenhle experiment je svým způsobem zcela unikátní. Nejzajímavější na tom je, že je film založen na zážitku "blízko smrti", který režisér E. Elias Merhige prožil po autonehodě, ze které naštěstí vyvázl živ a zdráv. Tím, že je snímek natočen na 16 mm materiál, má černobílý charakter (absence šedé!), je němý (jen ruchy s obskurní hudbou) a v drtivé většině musí divák lovit, co vůbec vidí, získává na opravdu zvláštním nádechu, který se nedá s ničím jiným srovnat. Někoho to může fascinovat a naopak někomu to hlava úplně nepobere. Takhle jednoduchý to je, podobně jako příběh, který bez přečtení informací předem trochu docvakne až při závěrečných titulcích, jestli vůbec docvakne. Ten, kdo se Jednorozenému otevře a přijme ho, tak nejspíš zažije neopakovatelný zážitek. Na každého to bude působit jinak, ale já osobně ho neměl ani pozitivní a ani negativní - a to jsem si pouštěl po tmě zcela sám za doprovodu buřiny. Pro mě to není na vícero shlédnutí, ale jinak než na plný počet se mi nechce. ()

Danny F. odpad!

všechny recenze uživatele

Upřímně nevím co to je za slátaninu, ale je to nevkusně úchylné a brutální. Teda co jsem mohl v té černobílé patlanině stěží rozpoznat. Opravdu něco pro úchyláky a narušené. Není v tomto případě co hodnotit. Někdo by se měl nad sebou zamyslet! Sám režisér vypadá jako... Souhlasím s uživatelem ''gumolit''. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Takmer celý film je tvorený z fotografii, kamera sa využívala len výnimočne. (Merv)
  • Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona nebo v klipu ke skladbě "Sterile Nails and Thunderbowels" od švédské depressive black metalové kapely Silencer. (Eldrick)
  • Vyprodukovat jednu minutu filmu trvalo 8-10 hodin optických úprav, zahrnujících filtry, vizualizace atd. Celkově trvala postprodukce 8 měsíců. (Cheeker)

Reklama

Reklama